Първоначално публикувано от
Mateev
При вятър е същото. Въздуха вече се движи около пчелата с някаква скорост, и за да компенсира, тя трябва да изхвърля в обратната посока част от този въздух, но с много по-голяма скорост.
Гледайки клиповете лесно можем да разберем, че за да измине една пчела разстояние колкото нейната дължина, тя трябва да направи поне 3 размаха на крилете си. Тоест загребването на въздух и изхвърлянето назад става със скорост,
поне 3 пъти по-голяма от нейната собствена.
От тука идва и моето разсъждение, че максималния брой на размахванията на крилете
не е 230 пъти в секунда, а
поне 9-10 пъти по-голям. Три пъти, за да се постигне скорост от 20 до 60 km/h и още 3 пъти, защото за да измине една собствена дължина, са необходими поне 3 размаха на крилете.
Като цяло аз си мисля, че учените правилно са заснели
230 размаха в секунда, но това става само в близост до прелката (при излитане или при кацане). Никой обаче не е заснел с високоскоростна камера какво прави пчелата на 20 метра височина, защото няма как да се организира подобен експеримент.
Така че аз си мисля, че пчелата е в състояние да направи
2000 размаха на крилете си за 1 секунда. Това обаче ще ги натовари много в механично отношение. Със сигурност ще се появят огромни вибрации, гънене на крилете, и рзпространяване на вълни по тях, които ще са с особенно голяма амплитуда по техните върхове. А това би обяснило и факта защо се проръфват тези върхове - ами защото те са най-натоварената част от цялата конструкция на крилото. Те се движат с най-голяма скорост и са подложени на най-големи натоварвания, силата на които се увеличава с квадрата на скороста. Подложени са и на разрушителното действие на кавитацията.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A...86%D0%B8%D1%8F