При нас рапицата се превърна в слънчоглед. Жалко много добро развитие правиха и медец събираха.
При нас от рапицата,която беше засята(към 3000дка) са оставили само 200дка .Поне ще има малко за да се доразжият семействата.
Колеги,тая година ще има ли мед от рапица ?
Във нашия регион гр.Раднево,днес бях на пчелина и така като гледам много слабо дава тая рапица..Всичко е жълто,при температура над 20 градуса и вятър..Нещо не е наред..
Как е при вас ?
И при мен няма приток на нектар-регион Плевен
Предпочитам да пия от извора.
Колеги чувал съм,че след като цъфне рапицата,тя три дни дава само прашец и след това започва да отделя нектар.
Аз съм останал със впечатление че последната седмица преди да прецъфти дава най много нектар.
А семействата готовили са за паша или още се развиват интензивно.
Моите наблюдения показват, че развитието на семействата тази година изостава съществено. Майките започнаха да снасят доста по-късно отколкото друга година и развитието на семействата изостава с 15-20 дни. За съжаление и рапицата тази година не поникна и я разораха. Така като гледам повечето от семействата няма да са готови и за акацията.
Пчелите са по със 5-6 рамки пило,това не е проблема.
Проблема,лично за мен е,че от няколко дена има прекалено силен вятър.
Самата рапица мирише,това означава ,че има приток на нектар,просто вятъра не позволява .
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))