Първоначално публикувано от
Mateev
Търся помощ от Scitellator-а и от други знаещи по въпроса..........
Наближава 1-ви август, който е ключва дата в пчеларството. След него семействата от прогресиране (развитие) преминават в режим дегресиране (намаляване на обема) с цел подготовка за зимата. Каквото е трябвало да се прави по семействата, включая и смяна на майки, е трябвало да се прави преди тази дата. Да, ама аз като млад и зелен майкопроизводител се изхитрих да допусна всички възможни грешки, които могат да се допуснат, че и още толкова. Мога да напиша цяла ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ГРЕШКИТЕ в майкопроизводството........ ха-ха.......... Да, произведох много майки, и не правих никакви компромиси с качеството, но количеството въобще не ме устройва, и е много далече от това, което беше по план........ През последния месец дори се принудих да правя отводки само с маточници, защото около оплодните сандъчета при мене нещата куцат. Към днешна дата дори съм готов на една още по-отчаяна мярка - ИЗКУСТВЕНО ОСЕМЕНЯВАНЕ, та белким с него успея да си насмогна на необходимата ми бройка. Нуждая се от поне 600-700 оплодени майки в следващите 2-3 седмици. Ако може 1000 - още по-добре.
И така - предвид изключително кратките срокове започнах бясна подготовка за усвояване на ежедневно искуствено осеменяване на поне по 50 майки на ден. Ако може по 100 - още по добре. Ако трябва, ще се работи на две или дори на три смени. Към днешна дата имам един апарат за изкуствено осеменяване, но е въпрос на дни да пристигнат още 6 бройки. По съвет на Scutellator-a си закупих две системи за упояване на майките с CO2. Бях се отчаял къде да търся необходимото ми оборудване, но Scutellator-a ме светна, че в аквариумите използват именно подобни системи. Става въпрос за професионална CO2 бутилка с обем от 0.5 до 2.0kg. Към нея се навива специален прецизен блок с редуцир-вентил, два манометъра и иглен регулатор. Налягането първо трябва да се смъкне от 80 атмосфери до около 1.0-1.5, а след това с игления вентил трябва да може прецизно да се регулира потока на газа с точност до 1-2 мехурчета на секунда (виждат се в специален съд, наречен БРОЯЧ НА МЕХУРЧЕТА). След това има бурканче за затопляне на газа, защото при изтичането си от бутилката той се охлажа. Та всичко това вече го имам в два комплекта и остана само да си реша проблемите с търтеите и с майките.
По проблема с търтеите - ха-ха - историята е дълга и дебела и към днешна дата съм тотално неподготвен, но пак благодарение на съветите на Scitelator-a (този човек е златен) вече имам информация как да ги ловя по един или друг начин, включая и с балони от въздуха (страхотен клип). Та ще гледам нещо да стъкна набързо и се надявам да си осигуря необходимото ми количество търтеи, естествено с много излишен труд и главоболия, но към днешна дата това е ситуацията.
По проблема с неоплодените майки - тука вече е лесно. В тази част вече се специализирах, имам оборудването и кошерите (елитните семейства и отглеждачите), и отработих различните варианти, така че към днешна дата с лекота мога да генерирам постоянен ежедневен поток от маточници или от неоплодени майки, при това в количества от по 100 или дори по 200 бройки на ден.