Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 299 от 419 ПърваПърва ... 199249289297298299300301309349399 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,981 до 2,990 от общо 4186
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    То, няма пчеларско действие, което не причинява стрес, в една или друга степен, на пч. семейство.
    Самото отваряне на кошера и нахлуването на светлина, си е стрес, макар и кратковременен...
    Ами поръсването със, или изпаряването на киселина...?
    Имаш право, просто рязането на далаци противоречи на търтиевата теория навярно и двете са с плюсове и минуси като всяко нещо де.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    С интерес следя разговорите. Аз контактувам по принцип с един стар пчелар, той ми е казал доста от нещата, но все пак чета книги и сравнявам, затова и пиша във форума да прочета някои неща. Той например не слага строителна рамка. Освен това ми каза че майката може и да е дребна, но зависи как се е оплодила. Засега имам един случай с малка майка по размери, която тази година ми разви семейвсто, което не съм имал никога. Даже бях взел 3 пити с пило и пак като погледнах преди колко дни беше преди магазина, имаше до 10-та рамка пило. За първи път ми се случва на последна рамка да имам пило.

Имам един рояк от миналата година, аз съм го снимал, вчера го разширих на 10 пити, гради основите за 2 дни без подхранване (сега е акацията), той гради перфектно без нито една търтовъчна килийка. Имам и други примери практични, които ми показват че тези неща зависят от майката основно.
    Обратно, когато майката не е силна, винаги събират повече мед долу и няма пило достатъчно, правят търтовъчно, чашки. Не работят добре и тн ..

Онзи ден, когато ми казахте да изрязвам маточниците, аз се чудя защо майките които бяха там, бяха ограничени от пчелите на последните пити. Това означава ли че те не ги харесват достатъчно и искат и други да се излюпят. И аз като ги очистих всичките, добра услуга ли им правя ?

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Има и нещо друго, за което се замислих. За първи път пускам рамка през магазина и да я изрязвам. Обаче сега се замислих, оставям я да гради и да прави търтеи и после да изрязвам заради акара. Сега като се замисля виждам че мога да имам проблем. Това е като свърши акацията, аз трябва да махна магазинните пити и да извадя тази която съм пуснал през магазина. Всичко е ок, ако мога да изрежа отдолу, обаче въпроса е ако има работнически градеж и пило, тогава какво правя. Защото става почти невъзможно за манипулация. Една дадан блат пита и отдолу още половин градеж с пило. Сигурно трябва да си направя нещо като стойка. Защото аз трябва да махна и магазина за да направя преглед и да сложа основи и да подредя гнездото, ако се е задръстило. Всичко е лесно. Обаче не съм се замислял как да работя при положение че питата през магазина има голям градеж и работническо пило.

П.С и още нещо ми направи сериозно впечатление. От книгите които са на учени хора, пишат че когато се запечата първия маточник излиза рой. Но от една друга книга и мой опит разбрах, че роя излиза когато последния маточник се запечата. Или е печатна грешка или има и други фактори които не са писани.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Има и нещо друго, за което се замислих. За първи път пускам рамка през магазина и да я изрязвам. Обаче сега се замислих, оставям я да гради и да прави търтеи и после да изрязвам заради акара. Сега като се замисля виждам че мога да имам проблем. Това е като свърши акацията, аз трябва да махна магазинните пити и да извадя тази която съм пуснал през магазина. Всичко е ок, ако мога да изрежа отдолу, обаче въпроса е ако има работнически градеж и пило, тогава какво правя. Защото става почти невъзможно за манипулация. Една дадан блат пита и отдолу още половин градеж с пило. Сигурно трябва да си направя нещо като стойка. Защото аз трябва да махна и магазина за да направя преглед и да сложа основи и да подредя гнездото, ако се е задръстило. Всичко е лесно. Обаче не съм се замислял как да работя при положение че питата през магазина има голям градеж и работническо пило.

П.С и още нещо ми направи сериозно впечатление. От книгите които са на учени хора, пишат че когато се запечата първия маточник излиза рой. Но от една друга книга и мой опит разбрах, че роя излиза когато последния маточник се запечата. Или е печатна грешка или има и други фактори които не са писани.
    Нещата са ти малко объркани... Има две причини да се спуска рамка през магазина. Едната е, да се вдигнат пчелите да заработят в магазина. Тогава се вдига пл. рамка с открито пило в средата. След като пчелите са се вдигнали, се изрязва и се спуска обратно в плодника.
    Другата е, да се използва като СР, в различните и модификации. Тогава се спуска до последната пита с пило, или на нейното място...

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца

Това де е за последния маточник не е вярно те са на серии първия роман излиза в хубаво време та може и да има излюпени майки.Научи се да работиш с два магазина.Пуска в средата плодникови рамки и от долу имаш заветната далаци а ВО си ги градят с работническо пило.На пролет рано ако имаш кофти рамки с търтиеви килийки не е добре за семейството.Роенето не винаги се движи по строги правила има вариации според зависи.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Разбрах. Явно малко съм объркал работата, понеже я пуснах с идеята да не я махам, а да си остане там като строителна и да я изчистя по-късно. Въпроса е че доста неща не съм съобразил Например че може да се изгради с работническо пило, вместо с търтеево и тн .. Или пък може да я напълнят с мед само.

Относно двата магазина, мога да пробвам догодина, ама пише в книгите, понеже 2 магазина са по-дълги от един корпус, трябвало преди да се сложат, да се поставят някакви летвички. И това нещо не ми е ясно. А това което ми пишеш значи ли че може и без летвички ?

Един въпрос относно акацията. Дават времето да бъде с леки дъждове непостоянни сряда и четвътък, като в четвъртък сутринта температурите ще са 5 градуса. Вятър ще има някакви пориви, но няма да е буря. Дали след тези 2 дни акацията ще приключи според вас. Тя започна някъде 9 или 10ти Май.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	vremeto.jpg
Прегледи:      80
Размер:	114.6 KB
ID:	11276

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    Разбрах. Явно малко съм объркал работата, понеже я пуснах с идеята да не я махам, а да си остане там като строителна и да я изчистя по-късно. Въпроса е че доста неща не съм съобразил Например че може да се изгради с работническо пило, вместо с търтеево и тн .. Или пък може да я напълнят с мед само.

Относно двата магазина, мога да пробвам догодина, ама пише в книгите, понеже 2 магазина са по-дълги от един корпус, трябвало преди да се сложат, да се поставят някакви летвички. И това нещо не ми е ясно. А това което ми пишеш значи ли че може и без летвички ?

Един въпрос относно акацията. Дават времето да бъде с леки дъждове непостоянни сряда и четвътък, като в четвъртък сутринта температурите ще са 5 градуса. Вятър ще има някакви пориви, но няма да е буря. Дали след тези 2 дни акацията ще приключи според вас. Тя започна някъде 9 или 10ти Май.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	vremeto.jpg
Прегледи:      80
Размер:	114.6 KB
ID:	11276
    Ако я изградят и запълнят с мед, без да е отглеждано пило на нея, се нарязва на ивици по 3 пръста широки, нареждат се по една в буркан и се заливат с мед. Един такъв буркан, пазарската му цена в момента е 22-25лв.
    Според много пчелари, професионални и хоби, според много автори, системата ДБ е назадничава,...но аз мисля, че това е системата, която дава най-много свобода на действие и свобода на фантазията пчеларска. Стига да я има човек.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Ако я изградят и запълнят с мед, без да е отглеждано пило на нея, се нарязва на ивици по 3 пръста широки, нареждат се по една в буркан и се заливат с мед. Един такъв буркан, пазарската му цена в момента е 22-25лв.
    Според много пчелари, професионални и хоби, според много автори, системата ДБ е назадничава,...но аз мисля, че това е системата, която дава най-много свобода на действие и свобода на фантазията пчеларска. Стига да я има човек.
    Страхувам се, че обяснявам смотано и не ме разбра.За пчелите няма плодник или магазин има подредба на гнездото и съответно така работят или нагоре или надолу според сезона и нектаропотока и т.н. Има едни образи в Русия де свързват плодниковата рамка и магазинната на едно-Лазутин и др.Интелигентното решение е със строителна рамка разделена.Мързеливото решение два магазина със магазинни рамки само 2-3-4 или в средата са плодникови те са с нарушено разстояние и там правят далаци.Като плюс имаш далак,ВОако са горе ги строят с работническо пило майката почти или много рядко се прехвърля на магазинните рамки.Ускоряваш развитието на семейството при подходящо време при определена сила на семейството и удължаваш времето за роене.

П.П.По добре за сега не го прави.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Страхувам се, че обяснявам смотано и не ме разбра.За пчелите няма плодник или магазин има подредба на гнездото и съответно така работят или нагоре или надолу според сезона и нектаропотока и т.н. Има едни образи в Русия де свързват плодниковата рамка и магазинната на едно-Лазутин и др.Интелигентното решение е със строителна рамка разделена.Мързеливото решение два магазина със магазинни рамки само 2-3-4 или в средата са плодникови те са с нарушено разстояние и там правят далаци.Като плюс имаш далак,ВОако са горе ги строят с работническо пило майката почти или много рядко се прехвърля на магазинните рамки.Ускоряваш развитието на семейството при подходящо време при определена сила на семейството и удължаваш времето за роене.

П.П.По добре за сега не го прави.
    Абе, някой нещо не разбра, ама...

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Аз разбрах де, това беше по скоро за мен .. ... Въпроса е това нещо кога се прави. Защото ако се развие семейството и направиш това голямо разширение на обема, значи времето трябва да е подходящо. После това нещо предполагам е най-добре да се направи преди слънчогледа, което е основна паша.
    Например тази година можех да направя нещо подобно преди акацията (вместо да махам пити с пило), обаче по нашия край се случват някакви резки застудявания, на такъв голям обем няма ли да им е кофти. След това пък няма почти никаква паша и става вече малко сложно за мен слънчогледа е чак юли месец, когато го има като тази година.

Страница 299 от 419 ПърваПърва ... 199249289297298299300301309349399 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (1 потребител (и) и 2 гост (и))

1. Николай Петров

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •