Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 29 от 683 ПърваПърва ... 1927282930313979129529 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 281 до 290 от общо 6828
    Уфффффф ! Много въпроси много отговири преминаха днес през главата ми. От 6 отводки зазимени по един и същ начин като 2 от тях са от едно място 4 от друго днес при първи осведомителен преглед при темперетура над 13 градуса положението е следното . Първо да кажа че на 15.01 им сложих на всичките по 1 кг апитом. Зазимяването беше на 2 ЛР10 корпуса като долните бяха с празни пити 6-8 бр. а горните с кълбото също на 7-8 пити с преградни дъски . Входовете на горните отворени и още са с мишепредпазители и горе и долу.При последното третиране за вароа с киселина паднаха по 10-тина броя . Тъй 4-те весели донасят прашец единични пчелички имат запечатано пило на по 2-3 пити колкото капачка от буркан има и открито . Когато отворих 5-тата една от 2-те направо се ужасих като погледнах през междурамията на дъното купчина пчели умрели.....Ах майкйму стара ами сега ??????? Значи във всичките има доста кристализирал мед може би 60-70% от всичкия не знам защо и как и въобще незнам. От апитома са взели по малко по 100-тина грама при всички кошери. Да видиме сега аз ли съм сбъркал нещо което ще е по-добрия вариант или е нещо не зависещо от мене ? Отчитам като грешка че зазимяването беше на повече от необходимия брой пити , може би трябвахе да ги зазимя на по 4-5 пити ,но имаше доста мед есента викам нека си стои всичко вътре нищо няма да вадя ????? Подмора от въпросния кошер е около 2 пълни шепи което е може би половинота от всичките пчели но семейството .Направими впечетление че е яко примесен с кристали . От глад ли е ? Ако е от глад защо не са взимали от Апитома над тях е ??? На първо време ги стесних на 6 пити като вкарах една с течен мед до кълбенцето и я надрасках. Дали да не ги стесня още на 4 и от двете страни да ги затопля ??? Майката е едногодишна жизнена е Дали мога да ги спася ????????
    п.п. Забравих да спомена че вароа нямаше по труповете и бяха пресни като чели може би през втората половина на януари са умрели де да знам
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Може би причината е комбинирана от храна, слабо семейство и преразширено гнездо.

Има ли петна по питите? Ако има петна и не са черни, а светли, предполагам, че причината е усилена консумация за поддържане на температурата. В резултат на това се препълва червото им и ако в този момент пчелите не могат да се облетят, просто падат и се вкочаняват на дъното.
    Снощи си купих една нова книжка на А. Грънчаров. Повечето неща се повтарят, но има и някои по-различни отколкото в прадишните му книги /доколкото успях да я прегледам/. Ще я има на изложението.
    Та там прочетох /не за първи път, просто се подсетих/, че ако сме подхранвали със сироп приготвен от варовита вода, "тъкъв мед е токсичен, както мановия и води до бързо препълване на дебелото черво".

А ако няма петна, може би не са могли да използват кристализиралия мед. Въпреки, че това е по-малко вероятната причина, тъй като казваш, че е имало питка над рамките.

Ааааааа това за варовитата вода не го бях срещал до сега . Водата с която им правих сиропа есента беше доста варовита .Още един негатив sadsmile; При всичките фактори пак добре че са останали половината . Достигнах до заключението че са загинали от глад въпреки наличието на 2-3 пити с нектарен мед обаче в края на гнездото тоя по средните пити кристализирал предполагам това е сиропа който им давах есента а уж му слагах лимонена киселина явно е било малко. Ще ги стесня на 2-3 пити и затопляне странично и каквото господ даде . Отгоре ще им оставя Апитома и ще им оставя една от крайните пити с нектарен мед . Дано отцелеят щото няма да си го простя sadsmile;
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

Почетен Автор
    Регистриран
    28.03.2011
    Все си мисля, че всички рецепти за приготвяне на сироп са с условието водата да е кипяща, или преварена....самото преваряване не гарантира 100% чистота, ама количеството варовик е в пъти по-малко.
    Знаех, че не е удачна варовиковата вода, ама това с токсичността и дебелото черво не го знаех!
    Цитат Първоначално публикувано от Charles Bukowski
    У някои хора няма и грам лудост. Представете си какво противно съществуване водят!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Малко вероятно е кристализиралия медж да е от сиропа, който си сипвал есента. Но кристализиралия мед може да е причина за проблема. Ако венеца е твърде голям пчелите в по-студеното време не са могли да се доберат до питката. За това и не са я взели. Иначе първо щяха да усвоят нея, преди да дръпнат другия мед. Трудно е точно да се каже къде е причината от дистанция.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Румен Димитров
    ...самото преваряване не гарантира 100% чистота, ама количеството варовик е в пъти по-малко.
    Не мога да си го обясня как е в пъти по-малко, може би ако се прецеди с филтър? след преваряването да стане по-малко?

Цитат Първоначално публикувано от Румен Димитров
    Знаех, че не е удачна варовиковата вода, ама това с токсичността и дебелото черво не го знаех!
    Някъде съм чела обяснение, че минералите/варовика в тази вода са причина за по-бързото кристализиране на такъв мед.
    Както мановия мед поради наличието на много минерали, предизвиква бързо запълване на дебелото черво е негоден за зимуване, така и този приготвен от варовикова вода поради същата причина е опасен. Тоест такъв мед има освен минерали, както мановия, също и бърза кристализация.
    Ако добавим оцет или лимонтозу може да не кристализира медът, но минералите как да бъдат отделени?

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Временната твърдост се причинява от комбинация на калциеви йони и бикарбонатни йони във водата. Тя може да се отстрани чрез кипене.
    Постоянната твърдост е твърдост (минерално съдържание), което не може да се отстрани чрез кипене. Тя обикновено се дължи на присъствието на калциеви и магнезиеви сулфати и/или хлориди във водата.
    Източник : Уикипедия....

Задавам допълнителен въпрос- опитвали ли сте пресния прашец от рапица?
    Какъв е вкуса му?...
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Благодаря за обяснението, Христо.

Дали тази постоянна твърдост не би могла да се отстрани, ако не изцяло, поне частично с филтрите за вода от рода на Брита?

Потребител
    Регистриран
    29.12.2012
    Твърдата вода че е вредна е вредна, но не смятам че това е причината за големия подмор.Нали със същия сироп са хранени и другите семейства

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Другите е възможно да са били по-силни и да са успели да преодолеят кристализиралия мед, който ги отделя от питките. Затова да са живи още.

Страница 29 от 683 ПърваПърва ... 1927282930313979129529 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 20 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 20 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •