Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 29 от 82 ПърваПърва ... 1927282930313979 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 281 до 290 от общо 819
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Споко Приятелю, ще стане пчелар от теб. Хъс имаш голям, практика ти трябва.
    Иначе когато настаниш рояк в нов кошер, трябва да му сложиш пито с открито пило, за да се задържи рояка, да не избяга. Макар, че аз имам два рояка прибрани и не съм слагал нищо, само рамки с основи. Изграждат ги за отрицателно време.

Цитат Първоначално публикувано от kosta zhelev
    Семейството престава да работи две седмици преди да настъпи денят за роя.
    съгласен съм, но има предистория. казвате а и то си го пише, престава да работи. преди седмица и на двете семеиства им сложих по 2 основи които ги изградиха, изрязах всичкото търтиево пило. същевременно с това те до последно си носеха нектар, прашец и вода. вентилирана и работеха доста усилено при това.така че не са спирали работа и не е имало признаци за роене. поне спред мен де.може и да е имало ама както каза един колега по рано в темата (все още не виждаш) и е прав човека.

Гилане, успокой се бе човек. Ще си докараш някой инфаркт или инсулт с тези нерви. Млад човек си, не бива така.

Ако всичко което изписа до тук е вярно, съм сигурен, че роя не е от твоите кошери.
    Щом ти си го хванал, още повече у вас, значи вече е твой и никой не може да има претенции за него.
    Ако си работи нормално в новия кошер, няма нужда да му слагаш нова пита с пило. Само основи.
    Провери кошера от който се съмняваш, че е роя след седмица и ако видиш открито пило (най-вече яйца и новоизлюпени ларви) значи на 1000% роя не е от твоите кошери. То и след 3 дни може да търсиш яйца, но не знам дали ще ги различиш. Има ли, ще черпиш.
    Това, че през живота си не си виждал рой не бива да те учудва. Да не би да си се интересувал до сега.

Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Споко Приятелю, ще стане пчелар от теб. Хъс имаш голям, практика ти трябва.
    Иначе когато настаниш рояк в нов кошер, трябва да му сложиш пито с открито пило, за да се задържи рояка, да не избяга. Макар, че аз имам два рояка прибрани и не съм слагал нищо, само рамки с основи. Изграждат ги за отрицателно време.
    братле тогава да отворя утре кошерите и да изнамеря една пита с ппило????? не вярвам да ги смутя кои знае колко, и да наруша работата на семеиствата. ако искате вярваите аз тези пчели ги сънувам. като стана първо при тях ходя, я после се мия, оправям за бачкане и закусвам. на обедната почивка съм при тях. а вечер след работа прекарвам не по малко от 2 часа при тях. просто седя и ги наблюдавам. същевременно с това чета много литература, подариха ми едни другари около 50-60 броя на сп. пчеларство. броевете са от 75 до 84 има и няколко от 60-те. отделно с тях книгата на л. радоев и няколко пчеларски енциклопедии и други книжки и весници.отделно от това всички тук а и самия форум сте краино изчерпателни. винаги когато се срещна с пчелар, гледам да говориме на тема пчели.така че попивам информация яко. и хъса ми е голям. а това с пилото колега дето каза още утре ще поправя грешката.
    yuri
    Модератор

Модератор

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Май 29, 2011 10:26 pm Заглавие: Отговорете с цитат
    Гилане, успокой се бе човек. Ще си докараш някой инфаркт или инсулт с тези нерви. Млад човек си, не бива така.

Ако всичко което изписа до тук е вярно, съм сигурен, че роя не е от твоите кошери.
    Щом ти си го хванал, още повече у вас, значи вече е твой и никой не може да има претенции за него.
    Ако си работи нормално в новия кошер, няма нужда да му слагаш нова пита с пило. Само основи.
    Провери кошера от който се съмняваш, че е роя след седмица и ако видиш открито пило (най-вече яйца и новоизлюпени ларви) значи на 1000% роя не е от твоите кошери. То и след 3 дни може да търсиш яйца, но не знам дали ще ги различиш. Има ли, ще черпиш.
    Това, че през живота си не си виждал рой не бива да те учудва. Да не би да си се интересувал до сега.
    колега нямам съмнение от кои кошер е роя. и двата са на едно дередже без почти никаква разлика. а именно много силни.в магазина има много пчели а плодника е пълен с пчела. при положение че правих прегледа по време на летеж. кои знае колко са били в въздуха и по акациите.колкото до рояка, ако се окаже че не е мои ще разпитам хората наоколо около мен и ако имат роило се семеиство ще им го дам.аз съм честен човек и не са хубави тези неща.утре може моя рояк да излезе в дървото на стареца отсреща.и съм сигурен че няма да го хване а ще ме викне да го прибере. жалкото е че от пчеларите тук в селото само тои е читав и ЧОВЕК.днес като погледнах привечер рояка бяха на 50 процента изградили основата, и бяга изградили 2 малки далака колкото кутии от цигари.далаците бяха на покривната дъска над плодника. далаците ги изрязах.и оставих една рамка която е само обтелена че нямах основи. а преди 2 часа дядо ми ми донесе 2 основи, така че утре ще ги сложа при рояка. а и без това трябва да слагам и по 1 основа в другите 2 кошера дето извадих по една пита от тях.

голямо благодаря към всички

Не те карам да ставаш крадец или лъжец. Ако някой си е видял излизането на роя и хващането му на твоето дърво-добре. Да дойде и да ти каже и ще му го върнеш. Но да не се окаже, че като съобщиш за него, току виж всеки почне да претендира, че е негов. Не се чувствай длъжен на никого.

ANIBAL
    Guest
    Гилане,стегни се колега!

Това са основните закони в пчеларството.Роят е на този, чието е дървото.Ако си затраеш, ще спечелиш моето уважение.Това не е кражба ,а просто подарък от късмета.Аз тази година пак нямам качествени основи.И роевете ги заселвам без основи.На голи рамки.Това още не си го виждал нали.Не се стряскай,че основите са кът.Там в хралупата няма основи.После тези рамки ,които са с работнически килии,отиват за употреба.Другите ги бракувам.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Гилане,стегни се колега!

Това са основните закони в пчеларството.Роят е на този, чието е дървото.Ако си затраеш, ще спечелиш моето уважение.Това не е кражба ,а просто подарък от късмета.Аз тази година пак нямам качествени основи.И роевете ги заселвам без основи.На голи рамки.Това още не си го виждал нали.Не се стряскай,че основите са кът.Там в хралупата няма основи.После тези рамки ,които са с работнически килии,отиват за употреба.Другите ги бракувам.
    Много ми е интересно кои рамки ще са ти само с работнически килийки и кои не при този начин на работа? Сега да не кажеш, че пак се заяждам, но нещо тук не е както трябва.

Гилане,стегни се колега!

колега още когато заселих роят му сложих една основа и една рамка която е само обтелена, без основа wink; на тая голата рамка са изградили гледах днес 3 далака. предполагам че след 2-3 дена ще я изпълнят цялата. а основата я бяха изградили на 50 процента.също така бяха направили още два далака на покривната дъска както вчера така и днес. та тези 4 далака от дъската вчера и днес тях ги махнах.и сложих още една основа.нямах време да слагам пита с открито пило днес, защото бях скапан от работа. само успях да сложа основата и да изрежа далаците за които споменах и заспах, ча чак сега се събудих.

ANIBAL
    Guest
    Добре Ахилис!

Мисля,че ти е позната картината в хралупите.Няма как.Убеден съм даже.Няма рой,който да не произвежда правилно изградени далаци.Особено ,ако е на голо.Ако рамките имат и телове и през тях минават питите.Все едно си ги поставил с основи.Просто не виждам причината за въпросите ти.Всяко семейство си урежда гнездото както намери за добре.Но поне половината или повече са изградени с работнически килии.Да, има и такива с търтееви.Но нали се обосновах,че ги има и тях.Има известни подробности,които ти Ахилис може и да познаваш.Но как да те образовам колега?Ти си вече образован.

Да ,нещо не е както трябва.Правилно констатираш.Мисля,че ти е ясно какво е то.Но това е рецептата,колега.Половинат а ми пити са такива.Без телове и изградени по този начин.Пчелите също се развиват добре на тях.Повечето ми магазинни пити също са такива.Ако не те устройва това, нищо не мога да направя повече.

Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Не те карам да ставаш крадец или лъжец. Ако някой си е видял излизането на роя и хващането му на твоето дърво-добре. Да дойде и да ти каже и ще му го върнеш. Но да не се окаже, че като съобщиш за него, току виж всеки почне да претендира, че е негов. Не се чувствай длъжен на никого.
    не, не виж колега не съм казал нищо подобно. просто не съм сигурен на 100 процента че роя е мои.а и на искам да обиждам никого, ама хората тук в селото са много ...... те братя 70 год.се бяха били преди 2-3 години за един джоп лешници, камо ли някои да доиде да висне да ми търси рой.а и съм чул от стари пчелари че това с чужд рояк е нож с 2 остриета. защото се не знае от къде идват и какво болести носят със себе си.

Страница 29 от 82 ПърваПърва ... 1927282930313979 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •