Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 29 от 126 ПърваПърва ... 1927282930313979 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 281 до 290 от общо 1251
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Голяма смъртност, повишаване цената на майките и консомативите и в същото време падане цената на меда. Иди намери логика. Все едно да вдигнат цената на тока и да поевтинее хляба.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от zelha Виж публикацията
    Колеги винаги чета, следя и прилагам добри практики от пчеларството. Наистина може и аз да греша, който не работи, той не греши. Но защо имам смъртност само през зимите, когато температурите са - 20 градуса и повече. ....
    Това ми направи впечатление. Имало ли е пръскания с отрови в района при предишните случаи на висока смъртност, а проблеми с прашеца? Беров живее мнооого години в Швейцария. Той е добър човек и пише красиво. Извинете ме, може да е съвпадение, но познавам човек следващ неговите думи и за момента е с над 50% смъртност в район без промишлено земеделие. Обърнете се към собствения си опит и изпробвайте нови неща. Има достатъчно предложения и съвети в няколко форума и ред книги. Философията си я харесвайте, но явно се налага промяна в практиката.
    Този пост е редактиран от rumenggr; 21.02.2017 в 23:09.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Голяма смъртност, повишаване цената на майките и консомативите и в същото време падане цената на меда. Иди намери логика. Все едно да вдигнат цената на тока и да поевтинее хляба.
    Кой казва , че трябва да има логика ?
    Скоро очаквам да е още по-лошо .

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    От известно време всъщност повече от година осъзнах че съм гола вода по отношение на заболяванията по пчелите но учудването ми бе още по голямо като разбрах че доста голям процент от пчеларите не са по добре в същност и в специализирана пчеларска литературата на български език положението не е по добро имам чувството че са писани от един източник. А и забраната за антибиотици доста ни връзва ръцете и като имаме в предвид че се струпват голям брой кошери на едно място (където живея имам 2бр. но комшията до мен на 200м. има 52бр. та все едно аз имам 54бр.) есента ми направи впечатление че мойте са нападнали някой негов казах му а той :
    -Споко изкарах тенекийте и разпечатки да ги оберът.

Истината е пчеларите сме доста уязвими от външни околни фактори като например пръсканията но това ме учудва че умират най силните и най слабите семейства значи трябва да подържаме златната среда тоест средни семейства.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Кой казва , че трябва да има логика ?
    Скоро очаквам да е още по-лошо .
    За съжаление!

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Гоше , пчеларите винаги сме били зависими само от външни фактори.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Гоше , пчеларите винаги сме били зависими само от външни фактори.
    Да така е и всички знаем основният външен фактор макар че никой няма да го назове и точно по тази причина пчеларството никога не е ставало като другите животновъдства и няма и да стане колко и да хвалят пазарните принципи дори и на запад с може би с изключение на тези за опрашване.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Толкова колеги с голями загуби е направо притеснително. Никой ли не иска да прати за иследване?
    Няма смисъл Nik.Отговора ще бъде –не са открити заболявания.И ще е верен, защото в 99% от случаите умрелите с–ва са здрави.Някъде другаде бях задал символично въпроса–Защо през зимата умират силните с–ва дали най–голяма продукция в предходната година?Беше подминат от всички,предполагам с иронично подсмихване.И ето че дойде момента да си го зададем пак,чрез колежката Zelha.При нея картинката е ясна.Зазимени "силни" с–ва–а дали са били силни? Пълният плодник/корпуси/с пчели не винаги означава силно семейство.Количеството пчели е залъгалка за окото,само след 2 месеца плодника вече не е пълен.Стигнал си до правилното становище,видно от написаното в твоя пост 255.Майката му е да ги произведеш и запазиш такива чрез различни прийоми.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от zelha Виж публикацията
    За 16-годишния си опит като пчелар, все пак имам някаква представа от болни пчелни семейства. Минала съм през вароатозата, нозематоза, аскосфероза, гнилец и т.н. Причината за смъртността е комплексна. 1. Лоша 2016 г. пролетта попари орехи, ябълки, джанки и т.н. 2. Лятото сухо, есента също, младите пчели не можаха да натрупат мастно тяло, за да издържат на три месеца необлитане - ноември,декември и януари. Макар че по питите на загиналите няма диарични изпражнения. Оцеляха най-силните. Средните и слабите си заминаха. Третирам. срещу вароатозата с ленти Варостоп и цяло лято са на строителна рамка. Пробвала съм всичко, което е на пазара срещу Вароатозата, но съм най-доволна от Варостопа. Органични киселини не ползвам. Радвам се, че при вас няма смъртност. Успешна 2017 г. на всички.
    Госпожо мисля че правилно сте се ориентирали за проблема и сама го казахте.
    2. Лятото сухо, есента също, младите пчели не можаха да натрупат мастно тяло
    Ако има и други около вас с висока смрътност то това може да е някаква комплексна причина ако вие не ползвате ОК то вашите колеги ползват защо мисля така при масовост на даден район трябва да има общ фактор
    1.Лоша паша и прашец за даден период в даден микрорайон та това е храната на пчелите не можеш да не ядеш пълноценно и да зимуваш на -20
    2.Натравяне
    3.Дадено заболяване със скрити клинични признаци.

П.П. Аз залагам на първото ( но разбира се не съм капацитет само предполагам) и дори да се направи изследване ще се открият някъкви вируси та едина пчела с не достатъчно добро мастно тяло разбира се че ще е с намален имунитет.В случаят не броят определя силата на семейството а здравословният статус.

П.П. Писъл съм едновременно с Гогол, прочетох му поста след публикуването на моят и той е на това мнение а човека е навътре с материята.
    Този пост е редактиран от Георги 1974; 21.02.2017 в 23:05. Причина: Допълнение

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Това са НЕЗАВИСИМИ променливи, всяка една от които си има собствена логика на развитие, зависеща от различни параметри. Така че логика има, но просто ние не знаем каква е тя. А когато нещо не го знаем, за нас то придобива характеристиките на ЧИСТАТА СЛУЧАЙНОСТ.

При това положение все едно да зададеш въпроса "Кога ще падне на земята следващият метеорит, който ще унищожи всяко едно живо същество". Статистическият отговор е "средно веднъж на 50 милиона години". Потребителския отговор за незнаещите е "може да падне още утре, а може и след 1 милион години".

Та така и с пазарната ситуация в пчеларския сектор. Може да се оправи още този сезон, а може и да ни предстоят още 5-10 тежки години.

Страница 29 от 126 ПърваПърва ... 1927282930313979 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •