Който не вярва,че пчелоядите са напаст да изкопае едно гнездо когато има малки.После може да ходи да му леят коршум.
Който не вярва,че пчелоядите са напаст да изкопае едно гнездо когато има малки.После може да ходи да му леят коршум.
Точно това ми е целта, но преди да ги направя двумайчини, ще се стремя така да развия семействата, че да ги разделя на две и чак тогава двумайчини. Разликата е бройката. Сматам, че с подходящите мерки семействата до към 10 - 15 април, ще са поне на два корпуса. И чрез делене с налитане, придаване на оплодена майка и след седмица /например/ продължавам по плана - двумайчини /отводка в трети корпус с маточник/. Нататък е ясно, 10 дни преди пашата, отнемам старата майка в отводка на друго място.
Поздрави и благодаря за идеите!
Идеята ми е следната, ако ги разделиш както мислиш то ги заслабваш за определен период от време докато се стабилизират. А точно това е времето(нямаш основна паша), когато ти трябва силно разрастване на семействата. Дори повече като бройка те ще имат доста по малко пило и от там пчели. Напролет семействата се развиват не ги спъвай с това ранно делене.
Колега KACONE - това което си замислил според мен не е добре. Постарай се и бъди щастлив ако можеш от всеки кошер да си направиш по една отводка през годината и да я доразвиеш като семейство до есента.
Работата е там, че напролет ще местя пчелина, на ново място което сега ограждам. И ще ги наредя по един кошер на евро палет - в средата. При това делене ще преместя стария кошер в единия край, а новия до него - така и летящите пчели ще се разпределят. Твоята идея ми харесва, и си прав за развитието но после по същия начин ли ги разпределям летящите при евентуално делене и отново създаване на двумайчини семейства от разделеното двумайчино?
Съвсем се обърках вече. Забравих да спомена, че запасните майки ще ги взема чак началото на април 1-10 /когато е сигурно колко майки няма да са необходими/. А до тази дата аз отдавна ще съм започнал да ги засилвам но едномайчино /за да не губя време/, Понеже по - рано няма от къде да взема оплодени майки. Смятам, че ще са достатъчно добре развити и готови за делене. Но точно когато дойде време за тези манипулации ще преценя как да продължа нататък според прогнозите за времето - дали да ги разделя и веднага дала ги направя двумайчини или да ги направя двумайчини и после да ги разделя и веднага ги правя пак двумайчини? Това въпросът, който ме мъчи от няколко дни и немога да преценя, кое е по-рентабилно. В първия вариянт мога да сложа веднага маточници в треди корпус за оплождане, а във втория ще трябва да почакам да ги разделя и едва тогава нови майки.
Сега ми просветна - мога, примерно към 10.04 да ги направя двумайчини, към 15.04 да почна производство на маточници в друго сем. и към 25-26. 04 да ги разделя с придаване на именно тези маточници в трети корпус - пак чрез налитане и разпределяне на летящите пчели. Като майките, евентуално, по гергьовден ще пронесат и ще имат около месец за развитие - което е предостатъчно!!! Мнения???
Поздрави.
Колкото и на нас да ни се иска нещата да станат на момента, то все пак е необходимо време. Все едно 5 годишно дете да го правиш насила студент, колкото и да го храниш (засилваш), то пак ще си е 5 годишно. Е, малко по дебело.
В цялата тази работа ми се струва, че ще се опариш преди да стигнеш до извода, че толкова бързане не е необходимо, а и няма как да се получи.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))