Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 29 от 41 ПърваПърва ... 19272829303139 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 281 до 290 от общо 408
    VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Който не вярва,че пчелоядите са напаст да изкопае едно гнездо когато има малки.После може да ходи да му леят коршум.

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Здравей, идеята ти е доста оптимистична но не и невъзможна. Както си написал пашата ти е късна. Аз бих действал малко по различно, щом казваш, че са силни и ще ги подхранваш от края на февруари то още в началото на април може да направиш по една отводка над основните семейства. След като се оплоди майката ги правиш двумайчини и само им слагаш да градят. Нямаш ранна паша така ,че можеш да ги подхранваш яко и да правят пило(да се развиват). Ако искаш и медец да искараш 10 дни преди основната ти паша(предполагам слънчоглед),сваляш отдводката(тя трябва да е поне на 2 корпуса) и я цепиш поне на две. След пашата от основните може да направиш още по една отводка отгоре, която да зимува там.
    Точно това ми е целта, но преди да ги направя двумайчини, ще се стремя така да развия семействата, че да ги разделя на две и чак тогава двумайчини. Разликата е бройката. Сматам, че с подходящите мерки семействата до към 10 - 15 април, ще са поне на два корпуса. И чрез делене с налитане, придаване на оплодена майка и след седмица /например/ продължавам по плана - двумайчини /отводка в трети корпус с маточник/. Нататък е ясно, 10 дни преди пашата, отнемам старата майка в отводка на друго място.

Поздрави и благодаря за идеите!

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от kacone Виж публикацията
    Точно това ми е целта, но преди да ги направя двумайчини, ще се стремя така да развия семействата, че да ги разделя на две и чак тогава двумайчини. Разликата е бройката. Сматам, че с подходящите мерки семействата до към 10 - 15 април, ще са поне на два корпуса. И чрез делене с налитане, придаване на оплодена майка и след седмица /например/ продължавам по плана - двумайчини /отводка в трети корпус с маточник/. Нататък е ясно, 10 дни преди пашата, отнемам старата майка в отводка на друго място.

Поздрави и благодаря за идеите!
    Идеята ми е следната, ако ги разделиш както мислиш то ги заслабваш за определен период от време докато се стабилизират. А точно това е времето(нямаш основна паша), когато ти трябва силно разрастване на семействата. Дори повече като бройка те ще имат доста по малко пило и от там пчели. Напролет семействата се развиват не ги спъвай с това ранно делене.

Наблюдател
    Регистриран
    02.12.2010
    Колега KACONE - това което си замислил според мен не е добре. Постарай се и бъди щастлив ако можеш от всеки кошер да си направиш по една отводка през годината и да я доразвиеш като семейство до есента.

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Идеята ми е следната, ако ги разделиш както мислиш то ги заслабваш за определен период от време докато се стабилизират. А точно това е времето(нямаш основна паша), когато ти трябва силно разрастване на семействата. Дори повече като бройка те ще имат доста по малко пило и от там пчели. Напролет семействата се развиват не ги спъвай с това ранно делене.
    Работата е там, че напролет ще местя пчелина, на ново място което сега ограждам. И ще ги наредя по един кошер на евро палет - в средата. При това делене ще преместя стария кошер в единия край, а новия до него - така и летящите пчели ще се разпределят. Твоята идея ми харесва, и си прав за развитието но после по същия начин ли ги разпределям летящите при евентуално делене и отново създаване на двумайчини семейства от разделеното двумайчино?

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Съвсем се обърках вече. Забравих да спомена, че запасните майки ще ги взема чак началото на април 1-10 /когато е сигурно колко майки няма да са необходими/. А до тази дата аз отдавна ще съм започнал да ги засилвам но едномайчино /за да не губя време/, Понеже по - рано няма от къде да взема оплодени майки. Смятам, че ще са достатъчно добре развити и готови за делене. Но точно когато дойде време за тези манипулации ще преценя как да продължа нататък според прогнозите за времето - дали да ги разделя и веднага дала ги направя двумайчини или да ги направя двумайчини и после да ги разделя и веднага ги правя пак двумайчини? Това въпросът, който ме мъчи от няколко дни и немога да преценя, кое е по-рентабилно. В първия вариянт мога да сложа веднага маточници в треди корпус за оплождане, а във втория ще трябва да почакам да ги разделя и едва тогава нови майки.

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Сега ми просветна - мога, примерно към 10.04 да ги направя двумайчини, към 15.04 да почна производство на маточници в друго сем. и към 25-26. 04 да ги разделя с придаване на именно тези маточници в трети корпус - пак чрез налитане и разпределяне на летящите пчели. Като майките, евентуално, по гергьовден ще пронесат и ще имат около месец за развитие - което е предостатъчно!!! Мнения???

Поздрави.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    И ще ги наредя по един кошер на евро палет - в средата. При това делене ще преместя стария кошер в единия край, а новия до него - така и летящите пчели ще се разпределят
    Това с летящите пчели няма да се получи.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Работата е там, че напролет ще местя пчелина, на ново място което сега ограждам.

Така и така ги местиш защо не ги натовариш на двумайчни веднага.По силно долу-по слабо горе............

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Съвсем се обърках вече. Забравих да спомена, че запасните майки ще ги взема чак началото на април 1-10 /когато е сигурно колко майки няма да са необходими/. А до тази дата аз отдавна ще съм започнал да ги засилвам но едномайчино /за да не губя време/, Понеже по - рано няма от къде да взема оплодени майки. Смятам, че ще са достатъчно добре развити и готови за делене. Но точно когато дойде време за тези манипулации ще преценя как да продължа нататък според прогнозите за времето - дали да ги разделя и веднага дала ги направя двумайчини или да ги направя двумайчини и после да ги разделя и веднага ги правя пак двумайчини? Това въпросът, който ме мъчи от няколко дни и немога да преценя, кое е по-рентабилно. В първия вариянт мога да сложа веднага маточници в треди корпус за оплождане, а във втория ще трябва да почакам да ги разделя и едва тогава нови майки.
    Колкото и на нас да ни се иска нещата да станат на момента, то все пак е необходимо време. Все едно 5 годишно дете да го правиш насила студент, колкото и да го храниш (засилваш), то пак ще си е 5 годишно. Е, малко по дебело.
    В цялата тази работа ми се струва, че ще се опариш преди да стигнеш до извода, че толкова бързане не е необходимо, а и няма как да се получи.

Страница 29 от 41 ПърваПърва ... 19272829303139 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •