Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 28 от 39 ПърваПърва ... 18262728293038 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 271 до 280 от общо 494

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Айде не се правете на по-католици от Папата.
    Питки се месят от пудра захар и мед в съотношение 3/1. А сега е много опасно да се дава мед защото има опасност от нападение, а и меда по принцип сега няма да го запечатат и като започне да се отглежда пило през зимата и се повиши влажността ще прокисне. Инвертирания сироп за разлика от меда не прокисва. На дълго и широко съм обяснявал как се прави.

Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев
    Айде не се правете на по-католици от Папата.
    Питки се месят от пудра захар и мед в съотношение 3/1. А сега е много опасно да се дава мед защото има опасност от нападение, а и меда по принцип сега няма да го запечатат и като започне да се отглежда пило през зимата и се повиши влажността ще прокисне. Инвертирания сироп за разлика от меда не прокисва. На дълго и широко съм обяснявал как се прави.
    Колега Бонев, пудрата не изтощава ли пчелите, особено ако почнем да я даваме, още ноември?Или не ги изтощава, защото я консумират директно, а не я преработват както правят със сиропа.Редно ли е при минимални количества на запас в семейство, да се дава питка още ноември, дори и още сега октомври?Има някакви тънки неща, който явно ми бягат, и не ги улавям.Чувал съм за хора, който семействата им изимяват само на питки, без да има мед в гнездото, или ако има то е минимално.Това възможно ли е?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Какво ви притеснява? Ако имате в гнездото 3 кг. мед, който да е правилно подреден, той ще ви стигне до Нова Година. Тогава започвате ранно зимно хранене, както се практикува навсякъде - и у нас, и в страни с развито пчеларство. Ранното зимно хранене, след като започне НЕ трябва да се спира, докато в кошера не започне да постъпва достатъчно нектар отвън - т.е. до цъфтежа на овошките.

Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem
    Какво ви притеснява? Ако имате в гнездото 3 кг. мед, който да е правилно подреден, той ще ви стигне до Нова Година. Тогава започвате ранно зимно хранене, както се практикува навсякъде - и у нас, и в страни с развито пчеларство. Ранното зимно хранене, след като започне НЕ трябва да се спира, докато в кошера не започне да постъпва достатъчно нектар отвън - т.е. до цъфтежа на овошките.
    ЕТО ТОВА ВЕЧЕ Е ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ.
    Ще се възползвам от съвета. wink;

Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem
    Притесняват ме:
    1.Трите килограма мед в кошера при зазимяването.
    2.Ранното зимно подхранване и неговата продължителност.
    3.Това ,че метода се използва масово в страните с развито пчеларство.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Е и какво толкова те притеснява? По-добре ли е да загубиш семейството от глад. Това е спасително подхранване. При мен има няколко семейства, а последно съм вадил мед в средата на юли и то не всичкия. Сухо, няма нектар, обединявах масово отводките, защото повече от половината майки не се оплодиха. За първи път имам търтовки и то посред лято. Годината бе такава.

Колега Бонев, може ли да изиграя картите си така....Примерно средата на Декември, давам директно кристализирал мед през хранилките.Ще го дам в по малкото отделение, като ще се стремя да го напълня така, че да се покаже през отвора в самия кошер.Упражнението ще го повторя след 10тина дена, след още 10 отново ще им дам мед така.Вече Януари началото винаги се очаква малко по добро време за облитане, и именно тогава да им дам питките.Съображението ми е да им дам питки след като са се облетели, защото мисля че ще им подействат по добре тогава.Самите питки ако са домашни, мисля да са в някаква бинто-подобна материя.Не мога ли също така, вместо да ги тормозя с отваряне, да забъркам мед и пудрата, и да им я дам и нея през хранилките?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Може, ако си с милерови хранилки както подразбирам няма проблем. и не е нужно питките да ги овиваш в някаква бинтоподобна материя, достатъчно е да ги сложиш в найлонов плик, от тези тънките за фризер, който да надупчиш отдолу. Аз дори с ножчето ги нацепвам през сантиметър напречно на рамките.

Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев
    Може, ако си с милерови хранилки както подразбирам няма проблем. и не е нужно питките да ги овиваш в някаква бинтоподобна материя, достатъчно е да ги сложиш в найлонов плик, от тези тънките за фризер, който да надупчиш отдолу. Аз дори с ножчето ги нацепвам през сантиметър напречно на рамките.
    Не не съм с Милерови хранилки, но мисля другата година всички кошери да са изцяло с такива хранилки.Всичко което изчетох за тях, е все хубаво и добро.Не прочетох дори един абзац в който да няма полза от такива хранилки.Пудрата мисля че е добре да я смеля в къщи, отколкото да купувам от магазина, защото знам че в купената има нишестета и разни други неща.

Автор
    Регистриран
    08.12.2011
    Колега напиши кк мелиш захарта да стане на пудра с какво го правиш?И аз искам да го направя тъй като пудрата е по скъпа и по некачествена.

Страница 28 от 39 ПърваПърва ... 18262728293038 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •