Днес около блока ми всички джанки бяха разцъфтели,на село обаче където ми е пчелина ще отиде поне още 4-5 дни.
Днес около блока ми всички джанки бяха разцъфтели,на село обаче където ми е пчелина ще отиде поне още 4-5 дни.
За последните 10 дни, три пъти давах сироп. С нозевит, с витамини и бабини зъби. Силните го вземат слабите - не. Лично наблюдение - от стесняването има голяма файда! Слабаците, които стесних, настигнаха и изпревариха "средно силните".
Цъфтежът мнооого се забави. Само джанките (и то не всички) са цъфнали. Праскови и кайсии - само нетърпеливи съцветия. А рапицата набира сила. вече сякаш има съцветия. Тези дни ще спра да я проверя до къде е стигнала, както и опаразитеността и с бръмбари - показател за масово пръскане.
След днешното поредно обединение на слабаци, започвам все повече на мечтая за 100% зазимяване на "семейства", а не на "отводки"...
Чудя се - в един от районите с промишлен добив на мед, толкова малко ли са споделящите инфо пчелари?!? Има 2-3 които споделят от време на време и аз ги познавам лично. Познавам лично и още 5-10, които винаги са в час какво "излиза във форума", ама май не им знам никовете във форума... Започвам да се чувствам глупаво.
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
При мен джанките още не са цъфнали. Слънчевите или безветрени дни бяха малко. Надявам се след десети април най-после пролетта да стартира.
Аз съм от друг район но да не си говориш сам
Миналата година мислех да обединявам две отводки , защото бяха с малко пчели в сравнение с другите , но после реших да ги оставя, пропуснаха акацията , но то и времето беше зле , но за слънчогледа бяха наравно с другите дето ги броях за силни . Тази година гледам късните отводки пак са по-слаби 3-4 пити с пило и 5-6 междурамия пчели , но смятам да ги броя за липата .
"След днешното поредно обединение на слабаци, започвам все повече на мечтая за 100% зазимяване на "семейства", а не на "отводки"..."
Какво правиш майките на отпадащите?
Честно казано ... нищо.
обединявам ги като между двете семейства поставям найлон с по 2 пръста пролуки отпред и отзад.Те да се оправят. Ако искат с 2 майки, ако искат да избират по силната... то в повечето случаи едното "семейство" няма пило, така че може и майката да е заминала...
Георги Корчев се казвам
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Февруари месец, на студа и вятъра, най-слабия ми ДБ, първо го отписах, после го стесних - вътре 5 пити, по средата 2 черни празни, отсам преградата 2 пълни с мед и 1 полупразна. Подхранване като на другите и в момента е най-силния.
Вчера пътувах. При с.Павел /Полски Тръмбеш/ видях на рапицата жълтото. Утре ако не вали сняг, вдругиден ще е както трябва
А за другото не се чуди. Нито пък се чувствай глупаво. Я виж юнаците как зареждат страница след страница, два дена ако те няма и после тряа да вземаш отпуск, че да ги настигнеш.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
При мен времето все неблагоприятно, често вали, цъфтежа на дръвчетата се забавя доста, пилото също, но пък инак, като за тези условия, семействата се развиват обичайно.
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
ДрОгарки и дрОгари, рапицата за цъфтя! Единия блок до летището на разклона Николово, Просена, Д. Абланово има цветове тук там. Слязох да погледна от близо и бих казал, че до седмица ще има "жълто море". Добрата новина е, че няма бръмбари по съцветията, което едва ли отменя пръскането, но поне ще го отложи във времето.
Такова чудо не съм очаквал - рапица преди овошките. При мен само няколко джанки има нацъфтели както трябва, другите тук там някой срамежлив цветец.
Георги Корчев се казвам
При пчеларството стандарт няма. Всяка година ни учи на нещо ново и тая година като за начало е доста интересно
Милен Михов
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))