Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 28 от 44 ПърваПърва ... 18262728293038 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 271 до 280 от общо 819

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Направо тези пчели те разбиха, до скоро ги нямаше в магазините, сега пълни , че и роеве излизат. Какво гледа преди 3-4 дни, не видяли роевите маточници ? Пак добре, е че ще оближеш пръстите. На роилия се му създай работа, на рояка също. А другия го разделяй на две, да не гониш още рояци. Викай Станко на помощ най-добре и не изхвърляй старите кошери. Не искаше да правиш отводки, сега пак ще ги увеличиш.

Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Направо тези пчели те разбиха, до скоро ги нямаше в магазините, сега пълни , че и роеве излизат. Какво гледа преди 3-4 дни, не видяли роевите маточници ? Пак добре, е че ще оближеш пръстите. На роилия се му създай работа, на рояка също. А другия го разделяй на две, да не гониш още рояци. Викай Станко на помощ най-добре и не изхвърляй старите кошери. Не искаше да правиш отводки, сега пак ще ги увеличиш.
    Станко пича каза че ако се освободи тези дни ще намине да види какво е дереджето.сложих вчера на рояка основа, утре сутринта ще му сложа още една. и на другите ще сложа по една основа.че не знам от кои е роил не съм видял. но интересното е че днес ги наблюдавах цял ден, и от двата стари кошера пчелите си излизаха на паша и се връщаха препълнени и падаха дри по земята. та им сложих по една табла на прелетната и на земята та да е по лесно кацането им. а попринцип знам, че роил се кошер спира с медосъбора, ако е така ме поправете.

Много по-възможно е този рояк да не е от твоите кошери. Колкото и да си не опитен, едва ли преди 3 дни не си забелязал запечатани или готови за запечатване маточници. Няма как за 3 дни да напълнят всичко, да изпаднат в роево настроение и чак рой да излезе. А по принцип, при такава силна паша няма да спрът работа.
    На рояка сложи поне 3-4 основи, после да не се чудиш и той къде е. И се слага пита с открито, а не запечатано пило.

Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Много по-възможно е този рояк да не е от твоите кошери. Колкото и да си не опитен, едва ли преди 3 дни не си забелязал запечатани или готови за запечатване маточници. Няма как за 3 дни да напълнят всичко, да изпаднат в роево настроение и чак рой да излезе. А по принцип, при такава силна паша няма да спрът работа.
    На рояка сложи поне 3-4 основи, после да не се чудиш и той къде е. И се слага пита с открито, а не запечатано пило.
    значи да попитам възможно ли е рояка да излезе за 10 мин????? защото бях 1 час при кошерите и нито имаше бради нито да стоят просто пчели по прелките.всички работеха имаше излитащи отиващи на паша, имаше стража, имаше вентилиращи имаше връщащи се и прочее.и просто ме заняма 10 мин и роя беше на джанарката. така че може и да не е мои защото пак питам щом носят нектар здраво и днес, това не е ли признак че не са роили????или бъркам. но пък друго аз живея тук 26 години и никога не съм виждал рояк на живо, камо ли в двора ми. и то след 2 месеца от както взех кошерите. не вярвам да съм чак такъв късметлия.колкото до пилото бях толкоз шашнат вчера че в суматохата не съм гледал ое е открито и кое зашечатано пило. може ли да се поправи грешката сега?и какво да правя с питите дето е пилото на тях??????

п.п. загазил съм го яко, с тез кошери и роеви симптоми,,,,, и второ на ръка ако продължават в същия дух както досега вторите магазини ще са пълни до 2-3 дена. а сега идва големия к.р щото нямам 3 магазин или пити за тях. а нямам и шентрофуга, поръчал съм я, ама още ме бавят.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Направо си загазил.
    Пише по книгите, че семейство, което е в роево настроение, от дни спира да работи и само силна паша може да го изведе от това му състояние. Силната паша я имаш и то толкова силна, че плодника се задръства, майката няма ккъде да снася, и пчелите изпадат в роево настроение, въпреки пашата. Но пък ти казваш, че пчелите не спират да работят. Странно, казваш, че си унищожил сума ти чашки и маточници. Странна работа. В книгите пише, че в деня в който ще излети роя , пчелите почти не излитат, не работят, трябваше това да го забележиш. Така като отвориш според теб роилото се семейство, пчелите вътре намалели ли са, има ли маточници по долния ръб на питите?
    Може и да е прав Юрката, това да е чужд рояк. Има ли други пчелини в района ти?

Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Направо си загазил.
    Пише по книгите, че семейство, което е в роево настроение, от дни спира да работи и само силна паша може да го изведе от това му състояние. Силната паша я имаш и то толкова силна, че плодника се задръства, майката няма ккъде да снася, и пчелите изпадат в роево настроение, въпреки пашата. Но пък ти казваш, че пчелите не спират да работят. Странно, казваш, че си унищожил сума ти чашки и маточници. Странна работа. В книгите пише, че в деня в който ще излети роя , пчелите почти не излитат, не работят, трябваше това да го забележиш. Така като отвориш според теб роилото се семейство, пчелите вътре намалели ли са, има ли маточници по долния ръб на питите?
    Може и да е прав Юрката, това да е чужд рояк. Има ли други пчелини в района ти?
    Евгени братле, пчелите до последно работиха. нали ви казах бях при тях 1 час и пушех и си стрелях с въздушната пушка, същевременно ги и наблюдавах. и от 2та кошера пчелите бачкаха здраво. излитаха на куп по 30-40 и се врущаха на куп по 30-40. заняма ме 10 мин и рояка беше на джанката. дори се не беше и сформирал. беше на отделни топки по различните клони и имаше много летящи пчели дори.след което се събра на 1 топка. което ме навежда на мисълта че тъкмо е дошъл, щом не е в купум още и половината все още летеше около дървото. да в раиона има пчелини ни са малки. единия е с 4 кошера, а другия с 7-8. на 2 км отъ мен в селото ама по посока драганица има още един пчелин с около 20-25 кошера.но аз досега не съм виждал рояк на живо камо ли в двора ми, и то веднага след като си взех кошери. ще е ебати късмета и съдбата да е от чуждо място рояк. днес говорих с един старец дето пчелина му е на около 500 м от моя.преди няколко дена единия му кошер бил изпаднал в роене. имало малки бради по дъската му и много пчели на прелката.но нищо не направил защото за него роенето е нещо нормално и тем подобни старчески неща.но тои във вторник ще идва да му помагам да слага магазини на неговите че е стар и не може сам, и ако е роило негов кошер ще си му дам рояка.макар че според мен рояка е мои, ама знам ли и аз.....като отворих кошерите си имаше пчели.отворих ги по време на паша вчера към 6=7. значи е имало поне 1-трета от пчелите навън. а кошерите и магазините същевременно си бяха пълни с пчели. даже много пчели. дори се пооплаших малко като ги видях колко са да ме не изпохапят.така че си има пчели в съндъците.и като отворих и двата кошера, дереджето им от към мед, пило, пчели и градеж е почти едно и също. няма примерно единия да е с по малко пчели от другия. освен ако не са роили и двата и не съм видял единия рояк. и не по мало важно не съм чул така нареченото квакане на маиките. не знам в шах съм. а усещам че в наи скоро време ще съм и мат освен шах.говорих с много пчелари. Станко, старците тук в селото, включително и с един пчелар които е и ветеринар. четох много в книгите и списанията днес както и в форума и други и-нет издания. и колкото повече чета толкова повече съм озадачен вместо да ми се изяснява картинката. ааааааааа сетих се и друго което ме направо побърква.как преди 3-4 дена нямаше мед в плодниците, имаше на по пита и половина, а в магазините се бяха качили малко пчели и имаше в нектар в не повече от 20 килиики на пита. как за тези 3-4 дена тези две семеиства задръстиха плодника,напълниха магазините, та сложих и втори такива. та на всичко и тогоре евентуално са и роили. и това в рамките от сряда вечерта до вчера събота на обяд.казвам ви в много дълбоки размишленя съм. нужен ми е рестарт

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Пак да кажа от това което пише по книгите. Акацията е несигурна паша, изключвам тази година. Обикновено времето по време на цъфтежа и е нестабилно. На силните семейства им трябва 2-3 хубави дни по време на цъфтежа и, за да я оползотворят максимално. Това се е случило при теб.
    Иначе когато излиза рояк от даден кошер, поне 10-15 минути, че и повече пред и над кошера е мъгла от пчели и такъв шум се чува, че от 100 метра ще го чуеш. Така че, може и да си късметлия на чужд рояк.

ANIBAL
    Guest
    Здравей,Гилане!!
    Ти май стана симпатягата на форума.Слушай сега.Рояк излиза за 5 мин.И после все едно го не е имало никога.Пълно затишие.Да, от твоите е това нещо.Но има и варианта на Юри .Да е чужд.Него ,обаче няма да го пропуснеш.Защото се вдига такова бучене,че и в къщи да си ,ще го чуеш.Пристигащ рой си търси дълго место, къде да се настани.А излизащ се прибира много бързо.И после тишинаааааа!

добре схващам в общи линнни последните коментари на коста и евгени. но нали уж от това което съм чел че семеиство от което е излязал рояк, прекратява работа. смисъл спира с пашата. а моите и двата днес а и не само днес а и вчера по времето когато подпушвах рояка си бачкаха здраво без спир.

НО КАКТО КАЗА СТАНКО И Е ПРАВ ПИЧА ( ЧЕ ТОВА Е ГОЛЯМ ОПИТ С РОЯКА)
    1. взел съм си някакви поуки за роенето на семеиството.
    2. самото хващане на рояка ( голям опит поне за мен ) просто изпитвах страх преди като четях коментари как някои колеги отиват целенасочено да ловят рояк.
    3. заселването на самия рояк. верно сгреших с пилото като сложих запечатано а вместо това е трябвало да се сложи открито.( това поправимо ли е утре да го направя с пилото? и какво да правя с питите с запечатаното пило които са при рояка)
    4. и наи важното е че осъзнавам много неща но наи важното е че... пчеларството е сложно нещо, трябва много четене и постоянно обогатяване с нова литература, филми и съвети от по опитни колеги. и въпреки всичко това само по себе си пчеларството не е толко сложно нещо ако знаеш какво, кога, как и защо трябва да се направи.
    страшно много съм ви задължен колеги ако може така да ви нарека защото аз съм все още начинаещ.а всичко което ми казвате е полезно и о първа ръка. наздраве, макар че не съм кои знае какъв пияч.

ANIBAL
    Guest
    Гилане,онзи ден за 24 май се бях прибрал при пчелите и излезе рой пред очите ми.Видях къде се хвана и после погледнах към кошера от където е излязъл-нищо общо с това ,че имало рой.Никога не е излитал този рой.Работеха с все сила.Така ,че недей толкова да четеш в книгите.Там е казано за преди,а не след.Семейството престава да работи две седмици преди да настъпи денят за роя.Горе -долу толкова.По това можеш да ги познаеш какво мислят.Но след като освободи напрежението,семейството работи със всички сили.Очаква го зима.Тази година не са безработни пчелите.

Страница 28 от 44 ПърваПърва ... 18262728293038 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •