Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 28 от 64 ПърваПърва ... 18262728293038 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 271 до 280 от общо 632
    VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Почти всеки обича чай от мащерка .
    Важна е дозата .

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Докато подхранвам всичкия сироп е с тимол. Подхранвам вечер. Прелките са стеснени.Храня когато няма паша.Есен и пролет.Нормално е да се предпазвам от кражби и нападения между семействата.
    В момента в една пчеларска социална мрежа обсъждаме дали има вредно влияние тимола. До сега аз не съм забелязал такова.
    Забелязва ли се повишено желание за кражби между кошерите заради по-силната миризма на сиропа?

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Аз забелязах повишена опасност от нападения и кражби между семействата, след поставянето на плочки Екостоп. Пчелите от различните кошери добиват еднаква миризма и трудно различават миризмата на пчелите - крадци. Предполагам, че и миризмата на тимола ще има подобно действие.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Аз забелязах повишена опасност от нападения и кражби между семействата, след поставянето на плочки Екостоп. Пчелите от различните кошери добиват еднаква миризма и трудно различават миризмата на пчелите - крадци. Предполагам, че и миризмата на тимола ще има подобно действие.

А прочетели цялата листовка преди да ги сложиш плочките?Може ли да я снимаш и покажеш тук?

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Забелязва ли се повишено желание за кражби между кошерите заради по-силната миризма на сиропа?
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Когато има добра паша и най - вече еднообразна се получава силна и уеднаквена миризма, но няма кражба. Кражбите се получават при липсата на паша и отслабване на дадени семейства. Кражбите зависят и от предразположението на дадени семейства към нея. Условията в пчелина и ред други причини, ясни и неясни.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Сиропа инвертирам с "Пчелит" и той си мирише приятно на пресен хляб, на мая.Добавеният тимол съвсем леко променя миризмата и го усещам като на сладкиш, кекс.Миризмата не е силна.Все пак дозата е 0.02%.На литър сироп са около 0.2 грама.В една плочка "Екостоп" са 5 грама + 2 грама мента.Няма място за сравнение на концентрации на парите и миризмите.А ако сложиш 3 плочки...
    Не съм наблюдавал до момента при мене опити за кражби и нападения.Това не пречи да се вземат мерки за предотвратяване на такива неприятности.
    За колегата jdrumev:
    http://primavet.com/Ecostop
    П.П. Скоро попаднах на статия в , която се препоръчваше 1,5-2 грама тимол наръсен върху всяка рамка като средство за борба с акара. Единственото предупреждение беше ,че при топло време пчелите и майката могат да напуснат кошера.Е при тая концентрация явно не само на акара , но и на пчелите не им издържат нервите и бягат.
    Разликата от отровата до лекарството е в дозата.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Аз ще третирам с Мравчена киселина чрез изпарител Нассенхайдер едновременно срещу акар и нозема. За тимола съм писал още преди 2 години мнението си - http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2294. Тимола е слаб акарицид и никаква ефективност срещу нозема, нарушава имунната система на пчелите, абсолютно излишна е употребата му. За ноземата каквато и органична киселина /лимонена,мравчена,оксалова/ да добавите в сиропа ще има добра ефективност, като снижава нивото на ноземните спори в стомашно -чревния тракт на пчелите. Всички препарати предлагани за профилактика срещу нозема съдържат органична киселина.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    Аз ще третирам с Мравчена киселина чрез изпарител Нассенхайдер едновременно срещу акар и нозема. За тимола съм писал още преди 2 години мнението си - http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2294. Тимола е слаб акарицид и никаква ефективност срещу нозема, нарушава имунната система на пчелите, абсолютно излишна е употребата му. За ноземата каквато и органична киселина /лимонена,мравчена,оксалова/ да добавите в сиропа ще има добра ефективност, като снижава нивото на ноземните спори в стомашно -чревния тракт на пчелите. Всички препарати предлагани за профилактика срещу нозема съдържат органична киселина.
    Мнения много и най-различни по всички теми. Аз пък четох материал, който представя изследване на руския учен Каблуков, който пък отрича употребата на каквито и да е киселини в сиропа през късното лято и есента.

"Хайде да си спомним, как се премества храната в процеса на нейната употреба по хранопреработвателния тракт на пчелата и как се премества нектара в процеса на приготвянето от него на меда.
    В първия случай храната, попаднала в устата на пчелата, чрез гърлото и хранопровода постъпва в медовата гушка, която посредством междинен клапан се съединява със средното черво и завършва в задния отдел на червата. То ест, ако пчелата използва храна за своето изхранване, то тя преминава в хранопреработваемия тракт целия път. В процеса на приготвяне на меда, неговия път вътре в пчелата завършва в медовата гушка, от която той се изцежда обратно и попада в килийката. Междинният клапан блокира неговото попадане в средното черво. Следователно, от гледна точка на профилактиката на нозематозата, за пчелата няма никакво значение, каква храна преработва – чиста или подкисилена, тя все едно в процеса на преработване не попада в средното черво и никак не може да повлияе на състоянието на пчелата..... Следователно с цел профилактика на болести на стомаха, подкисиляването на захарния сироп, който се използва за приготвяне на зимна храна, няма никакъв смисъл и затова няма смисъл да се препоръчва."

http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia248_spisak.htm

Автор
    Регистриран
    05.12.2013
    Пчеларски район
    Стара Загора
    Sylvie за да живее пчелата то тя трябва да се храни. Пчелата не слага 100% от нектара в килийките а част от него тя изяжда. Процесът поглъщане-(по)връщане на нектар е многкратен. Така че по пътя на логиката храната ще попадне в целия хранителен апарат.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от Sylvie Виж публикацията
    Мнения много и най-различни по всички теми. Аз пък четох материал, който представя изследване на руския учен Каблуков, който пък отрича употребата на каквито и да е киселини в сиропа през късното лято и есента.

"Хайде да си спомним, как се премества храната в процеса на нейната употреба по хранопреработвателния тракт на пчелата и как се премества... Следователно с цел профилактика на болести на стомаха, подкисиляването на захарния сироп, който се използва за приготвяне на зимна храна, няма никакъв смисъл и затова няма смисъл да се препоръчва."

http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia248_spisak.htm
    От тази статия разбирам, че не е добре да се добавя киселина, когато се цели късно зимно запасяване(за мен началото, до средата на Август) . Не помага на пчелите да превърнат сиропа в мед. Ако целта е стимулативно подхранване преди медосбор, или повишаване яйцеснасянето на зимни пчели, такава профилактика не е за пренебрегване. Частта която изяждат пчелите само може да им помогне. Може да се използва аскорбинова киселина. Някъде из форума беше коментиран този вариант.

Страница 28 от 64 ПърваПърва ... 18262728293038 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •