Тази картинка ми стои на един от мониторите на компютъра и се обновява на всеки половин час. Картинката се генерира от програмата Virtual Weather Station. С тази програма чета данните от моята МТО станция вече 8 години, логвам ги на диск, и ги препращам автоматично на няколко международни МТО сървъри. Това означава, че и моята МТО станция участвува с данни при формирането на МТО прогнозите за региона на България.
И тъй като аз давам безплатно данни, имам правото и да получавам такива. И точките, които вие ги виждате на картата, са всъщност измерванията на други MTO станции в България - държавни или частни. С тази програма (Virtual Weather Station) вие всъщност можете автоматично да получавате данни от целия свят и ако ви е мерак - да си ги рисувате по картата, както съм го направил и аз. Това важи не само за температурите, но и за всякакви други МТО параметри - вятър (сила и посока), влажност, валежи, слънчева радиация, налягане, Dev Point, Heat Index и всякакви други, като например височина на облаците.
Има кракнати версии на тази програма и доколкото знам, с тях можете да имате достъп до всички тези данни в реално време дори и да нямате собствена МТО станция. Ето още няколко картинки от тази програма:
Capture1.JPG
Capture2.JPG
Capture3.JPG
Capture4.JPG
Спрях я, тази отрова.Цигарите де. Не ме кефи от много години.Въпреки че понякога, адски ми се иска да припаля.Но отпускам с други пороци.А иначи още си вали.Наложи се да уцеля сух промеждутък и да изведа малкия за глъдка черноморски въздух, че ще събори къщата.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Аз следя два доставчика на време open weather map и норвежкия институт. Краткосрочните и дългосрочните прогнози идват в xml формат. Наслагвам данните и правя сравнение на прогнозите както и средна прогноза на база двата доставчика.
После се определя възможността за летеж за следващите 4 дена на база температура и вятър и се съпоставя с въведените паши в таба flows, така се определя колко процента от пашата би се оползотворила.
Прогнозата при мен е спиране на дъждовете и леко затопляне.
1.jpg
Винаги може по-добре.
Днес (21 декември) е най-късият ден от годината (9 часа и 2 минути). Слънцето изгрява в 7:45 и залязва в 16:47 часа. На днешната дата слънцето отдава възможно най-малко енергия в северното полукълбо. От утре деня ще започне да става все по-дълъг и по-дълъг и слънцето ще започне да отдава все повече и повече енергия. И ако го нямаше движението на въздушните маси (ветровете), както и акумулиращия ефект на земните маси, от утре времето трябваше да става все по-топло и по-топло.
За съжаление обаче средните температури се движат с около 2 месеца закъснение спрямо слънчевата радиация, така че тепърва ни предстоят още 2 месеца на все по-ниски и по-ниски температури.
Ако приемем, че пчелите се ориентират не по температурите, а по продължителноста на деня (има такива съмнения), то тогава още от утре те ще детектират увеличаването на неговата продължителност. Това означава, че още от утре те ще помолят майката да започне да снася все повече и повече яйца.
Спокойно колеги,приготвил съм капаните,ще ги посрещна подобаващо.Вчера при мен имаше масово облитане,стремеж към кражби(бъкфаст) и голям бой за всяко цъфнало глухарче.Носеха прашец и кацаха по тревата за вода.Сложих им поилките.Определено ще си помислят :" скив кво хубу съншайн има,шо не я изюркаме наща да земе да свърши нещо"...
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
Констатирах и нещо друго - на един силен кошер съм забравил прополисовата решетка и така са си карали досега.Кълбото беше много плътно и определено не им се облиташе въпреки топлото време.Семейството нямаше пило.Със 100% мрежести дъна съм,под семейството има празен корпус и 2 празни магазина.Споделям това като идея за подтискане на прекалено ранното развитие на семействата.
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))