Който,го е страх от мечки , да не ходи в гората .
С риск да си навлека неодобрението на всички любители на восъчни основи, ще си позволя да насоча вниманието Ви към това:
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=213&page=16
Сигурен съм, че много от Вас коренно ще си променят мнението и ще ми бъдат благодарни. Не спирайте да експериментирате, така се ражда истината!
С най-добри чувства!
Този пост е редактиран от Камен Крумов; 18.03.2015 в 11:45. Причина: печатна грешка
Чак пък неодобрение. Ще ти спожа един "палец" Мога да кажа аз защо не го правя (не че не съм се замислял):
Малко ми е странно да поставя петролни продукти в кошера. Някак си ми се струва неестествено да наблъскам гнездото с пластмаса и силикон, особено като знам как вонят и двете. В банята е ОК, но в кошера... А и не виждам голямата полза...
Неодобрението трябва да дойде от модератора за това , че става каша от двете теми.Сигурно ти е интересно да се "гъбаркаш" ,ама малко ни е минало времето да ти се впрягаме.
Живей бе, живей , както го беше казал един популярен герой от вицовете.![]()
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Ползата е за хора с повечко кошери( имам предвид тези с 50 нагоре). При тях се произвежда повече восък, изграждат се много пити за сезон, а последното изисква повече време на пчеларя. При съпоставка на цените на пластмасовите основи към тези на восъчните съотношението е ( 1:2 ). При теб отглеждането на пчели е по-скоро за удоволствие, но по-крупните пчелари търсят печалба, така че всяка спестена стотинка умножена хиляди пъти е вече "значима". Колкото за "нефтените продукти", практиката ми за последните 5 години, а и опита на пчеларите в световен мащаб, показва че пчелите не ги бърка в какъв кошер се намират стига микроклимата вътре да е подходящ за тях.
При мен восъчните са 1.60 а пластмасовите 1.40. Като сложим и лепилото, скобите и хамалогията пластмасовите ми идват не само по-скъпи ами и по-трудоемки. Моето мнение е че точно пластмасовите са за тези с по-малко кошери. Но няма лошо всеки си има някакви убеждения.
Винаги може по-добре.
Някой да е ползвал восъчни основи на Техтрон сърбия ? 80 бр. = 100 лв.
По отношение на восъчните основи от Сърбия не бива да забравяме , че там широко се ползва "химията" натрупваща се във восъка.Ако случайно открият в меда ти нещо, което не си ползвал и не си мислил да ползваш, от основите ще да е.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))