Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 277 от 496 ПърваПърва ... 177227267275276277278279287327377 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,761 до 2,770 от общо 4956
    Забранен
    Регистриран
    25.09.2015
    Актуален въпрос на Елеонора Николова към министъра на земеделието и храните Валери Цветанов

Дата: 04 Април 2009 Автор: Е. Николова - стенограма

СТЕНОГРАМА
    Парламентарен контрол
    Актуален въпрос на Елеонора Николова към министъра на земеделието и храните Валери Цветанов относно реда за преработка и продажба на пчелен мед
    Елеонора Николова: Уважаеми г-н Министър, по повод изнесените данни за съдържанието на природни продукти в храните, които купуваме като потребители или по-скоро за отсъствието на краве мляко от сиренето и кашкавала, за отсъствието на месо от някои видове колбаси, граждани пчелари повдигнаха в моята приемна въпроси и относно търговията с пчелен мед. Съгласно Наредба №9 за условията и реда за одобряване и регистрация на предприятия за преработка на восък и пчелни продукти, производителите на пчелен мед нямат пряк достъп до търговската мрежа. Могат да продават своята продукция в дома си или на пазарите. Производителите на по-големи количества са длъжни да продават произведения мед на създадените за това предприятия. Това е задължително условие за получаване на земеделска субсидия. Пчелният мед е единствената животинска продукция, която не подлежи на топлинна обработка. Загряването й до 45 градуса води до унищожаване на витамините и другите минерали. Знае се, че при обработката специализираните предприятия добавят и фруктоза, преработеният мед никога не кристализира. Достатъчно е да огледаме щандовете и търговските вериги, за да се убедим в това.
    Г-н Министър, многобройната армия на пчеларите в България очаква една по-справедлива уредба за тях и за потребителите. В тази връзка моят въпрос е следният. Бихте ли предприел мерки за промяна на Наредба №9 и създаване на нова регламентация съобразно, която всеки производител на мед може да се регистрира като земеделски производител, да получава субсидия за всеки пчелин отговарящ на определени изисквания, да се създаде възможност за Регионалните ветеринарно-медицински центрове да издават сертификат за качество на производителя въз основа на взета проба и право да продават директно, без посредник, произведеното от пчелите без допълнителна намеса, така че да получаваме този полезен природен продукт? Благодаря!
    Валери Цветанов: Уважаема г-жо Николова, съгласно чл. 36 на Наредба 9 от 22.06 за условия и реда за одобряване на регистрация на предприятия за преработка на восък и производство на восъчни основи, както и за предприятия за производство и търговия с пчелен мед и пчелни продукти не се разрешава реализация на пчелен мед и пчелни продукти в търговската мрежа в страната и за износ без технологична преработка в преработващо предприятие, с изключение на пчелни продукти, добити от пчелини, които са сертифицирани по Наредба 35 от 2001 г. за биологично производство на животни, животински продукти и храни от животински произход. Задължението за хомогенизация и технологична преработка е въведено във връзка с получения голям брой нотификации, 17 за 2003 г., от системата за бързо съобщаване и преустановяване на опасност за произтичащи от храни и фуражи за наличие на антибиотици и сулфонамиди в българския пчелен мед, внос в страните-членки на ЕС. Следващата стъпка от страна на ЕС в такива случаи е забрана за внос на пчелен мед от страните нарушители, както се случи с Китай. Въведеното ограничение да се субсидира само пчелен мед реализиран в преработвателно предприятие се налага поради изискването за наличие на документи, които по недвусмислен начин доказват качеството и безопасността на произведения пчелен мед. На този етап такъв контрол се извършва от преработвателните предприятия получили разрешение за дейност и фигурират в списъка на НВМС. От 2007 г. няма ограничения преработвателно предприятие (...) за износ. След въведеното ограничение по данни на дирекция „Качество и безопасност на храните” на министерството за 2006 и 2007 г. не са постъпвали сигнали за наличие на остатъци от антибиотици и сулфонамиди в горепосочената система.
    От 1 януари 2007 г. България е член на ЕС и в този смисъл търговията е в рамките на общността не се считат за износ. Търговията със суров мед не е хомогенизиран в страните от ЕС между нашите производители и преработвателни предприятия извън страната е възможна с изрично записан текст в документа, придружаващ партидата, че пчелният мед е предназначен за преработка и не може да се прилага за директна консумация. Бих искал да обърна внимание, че пчеларите могат и сега сами да предлагат продуктите си ,без посредник, в търговската мрежа. За целта трябва да имат регистрирана фирма и пчелният мед да е преработен, хомогенизиран в преработвателно предприятие одобрено за дейност от НВМС. Могат да го преработват на ишлеме и след това сами да го предлагат като готов продукт в търговската мрежа, включително за износ за трети страни.
    В сектора пчеларство към момента се прилагат две различни схеми за подпомагане, а именно заварена съществуваща държавна помощ целева субидия за подпомагане на земеделските производители за произведен и продаден качествен пчелен мед и целева субисидия за производство на племенни майки. Прилагането на мерки за подобряване на общите условия за производство и търговия с пчелен продукт съгласно регламент 797 от 2004 г. на ЕС. Целевите субсидии са нотифицирани от ЕК и ще могат да се прилагат само до края на т.нар. залезен период 2009 г. След този период същите ще отпаднат като несъвместими с действащото законодателство в рамките на общността. След 2009 г. секторът ще се подпомага чрез прилагане на мерки, включени в националната програма по пчеларство 2008-2010, която е съобразена изцяло с регламент 797 и обхваща територията на цялата страна за всички пчелари регистрирани като земеделски производители. За финансиране на програмата са включени само мерки допустими по горецитирания регламент. Одобреният финансов размер по години е както следва: 2008 г. – 2,5 млн.; 2009 - 2,7 млн. и 2010 – 2,3 млн. Програмата действа за втора поредна година. Пълният й текст, както и съществуващите документи се намират в сайта на МЗХ и ДФЗ. Сега съществуващите регламенти уреждат подпомагането в сектор „Пчеларство”, не позволяват получаването на субсидии за всеки пчелин и на брой пчелно семейство. В този смисъл промяната в Наредба 9 няма да доведе до създаване на възможност за исканото от Вас подпомагане.
    Елеонора Николова: Уважаеми г-н Министър, всъщност акцентът на въпроса не е в това хората да бъдат подпомагани. Те отдавна не очакват нищо от държавата, и това е една много хубава дейност, която пчеларите извършват с много любов. Проблемът е в това, че както винаги в нашата държава се е наместил един посредник в лицето на тези преработвателни предприятия, благодарение на които ние не ядем естествения мед, продукта на пчелите, а фруктоза и всякакви други примеси, може би не антибиотик, може би не е от забранените вещества, но във всички случаи това не е природният продукт, който хората с такава любов произвеждат и която ние не можем да получим, пак казвам благодарение на създадените тези предприятия, които нямат нищо общо с пчеларите, които всъщност развиват една търговснка дейност, една посредническа дейност, която оскъпява продукта и която всъщност го лишава от качествата, които природата е вложила в него. В този смисъл аз явно виждам, че Вие не желаете да промените философията, защото това, което ми изчетохте съм го изчела и аз, за да Ви го задам този въпрос. Явно, че има възможности и шанс при добра воля да се даде регламентация, която да позволява хората директно да излизат на пазар, така, както са го правили много години, да се премахне посредника, който във всички случаи за България, не знам как е в другите държави, но за България посредникът вече се превърна в недобра дума.
    Валери Цветанов: Уважаема г-жо Народен представител, позволете ми да Ви въведа в малко професионална дискусия по темата. Искам да Ви кажа първо, че въпросът в самото начало беше зададен от експертна гледна точка погрешно. Температурата при т.нар. процедура копаж на меда е 70 градуса. Второто нещо, което искам да Ви обърна внимание е, че проблемът, който коментирах в отговора си касае периоа 2003-2004-2005 г., в която в големи дози от изнесения български мед беше констатиран съдържание на забранения антибиотик хлоранфеникол, както и сулфонамиди, които са абсолютно недопустими вътре в глобалния европейски пазар на пчелен мед с високо качество. Именно затова се въвежда такава задължителна технологична процедура за копажиране на меда при 70 градуса.Искам да Ви гарантирам, уважаема Госпожо, че при 70 градуса се втечняват захарите на захарозата, фруктозата и глюкозата на меда и това не води до променяне в биологично активните вещества – витамини и други важни качествени параметри на меда. Искам да Ви кажа, че аз съм писал книга по пчеларство, ще Ви подаря една, в която тези неща са изложени конкретно.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Друго си е като напишеш книга по пчеларство значи си голяям пчелар! Или голям преписвач както и много други преди това.
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Отгоре-отгоре прочетох стенограмата на vikel, и не ми е ясно какво толкова “хомогенизират“ и “технологично преработват“ в “лицензираните“ предприятия, че да изчезнат антибиотиците и сулфона.....нещо си от меда.
    П.П. А, и какво значи “хомогенизират“.

Потребител
    Регистриран
    02.06.2016
    Означава едни дадени пари на едни хора, които после трябва да си ги избият.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от okic Виж публикацията
    Означава едни дадени пари на едни хора, които после трябва да си ги избият.
    Тук бих помолил някой от търговците, напр. "Апитрейд", които са достатъчно любезни да обясняват: - обяснете на всички технологията на подготовка на меда за износ, за да няма излишни спекулации. Аз горе долу я знам, но не искам аз да обяснявам как се вади меда от тенекиите, как се препомпва, хомогенизира, изследва, окачествява, опакова, на какви изисквания трябва да отговаря предприятието, колко чиновници храни, какъв автомобилен парк поддържа и т.н. неща от кухнята, парите за което трябва да дойдат отнякъде. И това отнякъде е от разликата в цената купува и продава. Мисля, че ако това се обясни без емоции, може пък да се засили духа на сътрудничество, който е изгоден и за двете страни. Бил съм в такова предприятие да помагам за машините и оттам поназнайвам по нещо за работата им.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Потребител
    Регистриран
    02.06.2016
    Отново ще питам как ще се обясни това ,че не може да се изнася не хомогенизиран мед.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от okic Виж публикацията
    Отново ще питам как ще се обясни това ,че не може да се изнася не хомогенизиран мед.
    Върху изискванията на закона се наслагват и изискванията на клиентите, и едно от тях е меда във всички буркани от дадена партида да е еднакъв на цвят. И има логика това да е така.

Аз лично съм изнасял нехомогинизиран мед - 1 тон за един производител на медовина от Словакия. Така че никой не ти пречи да изнасяш нехомогенизиран мед, стига да си намериш клиент, който да е съгласен да го купи така.

Изисквания на клиентите има и при други видове пчеларска продукция. Например при питите в кутийки изискванията са жестоки, и нямат нищо общо със закона. Например:
    1. Всички изрязани пити да тежат точно 340 грама с минимални откломнения. Как се постига това, като питите са различно дебели?
    2. Запечатката да е светла и да е еднаква по цвят по цялата площ - само това дава брак над 50%
    3. Меда да е акациев в прясно изградена тазгодишна пита с восъчна основа от разпечатки - ха върви го изпълни, ако можеш
    4. Да няма петна, да няма мръсотии - по повърхноста и в обема.
    5. Санитарните изисквания са поне още 10 точки.
    6. Изискванията към опаковката са поне още 10 точки.

Така че в пазарната икономика потенциалния клиент си дава изискванията, и ако търговеца не може да ги изпълни, просто не си продава продукцията. Така е във всички бизнеси. Законите нямат нищо общо с тези изисквания или пък им влияят много малко.

Забранен
    Регистриран
    25.09.2015
    Сигурно и това е изкупено на 4.5 лв/кг.(Казахами едни хора дето вечерях с тях)

https://www.amazon.co.uk/directly-be...4TWVMYJGHYF5WG

Забранен
    Регистриран
    25.09.2015
    Раздвижете мишката по картинката.(Казаха ми едни хора като обядвахме!!)

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Г-н Матеев имам един въпрос към вас.Ако имам 6лв цена за липата може ли тук да дам координати на колегите?
    Благодаря, предварително за отговора.

Страница 277 от 496 ПърваПърва ... 177227267275276277278279287327377 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •