И аз ги имам теза гадинки .Ходят по стериопора върху таблата ,около хранилката ,но за сега съм нямала някакъв проблем .Ще чакаме съвет от колегите , те са с много по дълъг опит и са компетентни .
И аз ги имам теза гадинки .Ходят по стериопора върху таблата ,около хранилката ,но за сега съм нямала някакъв проблем .Ще чакаме съвет от колегите , те са с много по дълъг опит и са компетентни .
Ако са на стоики или крака слагаш кутия със старо машинно масло или както каза колегата краката с грес ако са само около хранилката няма проблем ама ако могат да влизат в кошера май могат и мед да крадът поне така пише в дебелите книги.
МРАВКИ от пчеларски вестник.
Особено неприятно е, когато гнездата на мравките се намират в пчелина, близо до кошерите. Те се хранят предимно със сладки храни - захар, мед, сокове от растения, екскрементите на листните въшки и др., вземат мед от кошерите, а за да се доберат до него, нападат и самите пчели. Мравките изнасят значителни количества от медовите запаси на семействата, а когато те са отслабнали, могат да се заселят в кошера и дори да прогонят пчелите. Увреждат и дървесината на кошера.
Най-важната мярка на профилактиката е да не се допусне влизането на мравки в кошера. За тази цел на пчелина трябва да се държат само силни пчелни семейства. Кошерите да са без цепнатини, големината на гнездото да бъде съобразена със силата на пчелното семейство. В гнездото не бива да има пити с мед, непокрити от пчели. Пчеларят трябва да внимава при работа с пчелните семейства да не извършва дейности, които могат да привлекат мравките - разливане на сироп или накапване с мед по външните стени на кошерите и по земята. За защита на семействата и пчелина от мравки е необходимо кошерите да се разполагат в местности, където няма мравуняци, а краката им да се намазват с машинно масло, нафта или газ. Почвата под кошера се посипва с негасена вар, а във възглавниците може да се поставят миризливи растения, които ги отблъскват /репеленти/ - напр. стебло от домат, дивисил, червен лук, чесън, пелин. Сполучлив резултат се получава и когато с инсектицидна китайска креда се опише кръг около кошера или се нашарят местата, откъдето влизат мравките. Намиращите се в близост до кошерите мравки могат да се унищожат с вряла вода, петрол, машинно масло, нафта. Може да се използват и примамки, приготвени от вода и мед или захарен разтвор с 10% отрова /арсен, парижка зеленина и др./, поставени в кутийки с мрежа. Дейността на мравките в природата е полезна, затова се забранява унищожаването на мравуняците в пчелина.
жоре с ДЕМОР да знаеш всички мравки си отиват
При мен явно се хранят от сиропа .Има удавени мравки в хранилката.В самия кошер не видях.Магазините вече са с изградени пити и мисля да спирам със сиропа.Дано мравките изчезнат пък и не е лошо и малко мед да извадя,че още не съм го опитвал.
дрехи коле слагаш ли ?
Полистирол 5см дебел имам около хранилката
Не се заблуждавайте ,че ще се отървете от мравките .Има ли сироп в хранилките ,ще има мравки ! Слагайте масла ,греси ,отрови и какво ли не .Имаш ли дървета за сянка над кошерите, те са там .Цирковите акробати са нищо пред тях .Така че, споко .Открадват 1/100000 от това което даваш .Пък и те са живинки , искат да папат .Лошо е ако си направят котило под хранилката –тогава пълно унищожение .
Не ми се получи упражнението с придаване на маточници.Не знам къде сбърках.Днес им сложим пити с пило и дано да оправят грешката.Явно придаванетоне е леснаработа.
При лошо време колко често трябва да подхранвам със сироп.От Кюстендил съм тук си превалява всеки ден вече може би от 10 дена.Магазините ми вече са изградени.Слагам сироп през около 4,,,5 дена.Това добре ли е понеже понякога си мисля че е малко понякога че е много.
В момента има 18 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 18 гост (и))