Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 27 от 51 ПърваПърва ... 17252627282937 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 261 до 270 от общо 506
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Да кажа малко и за последната част от идеята, тъй като тази част е ключова. Става въпрос за така наречения ЕЗИК НА ТИТКАНИЯТА. Трябва да се създде (измисли) някакъв лесен ЕЗИК НА ТИТКАНИЯТА, посредством който пчеларя да "казва" на сървъра това, което е необходимо да се знае. Този език в момента е в процес на разработка, но той ще е нещо много просто, за да може да не се налага да се учи, а да се разбира от самосебе си.

Ето няколко примера:
    МАЙКА СТАРА (БЯЛА, ЖЪЛТА) КАРНИКА в КОШЕР ХХХХ
    ТОВАРЕНЕ В КАМИОН АААА на КОРПУСИ BBBB, CCCC, DDDD.......ZZZZ
    РАЗТОВАТВАНЕ в ПЧЕЛИН PPPPP на КОРПУСИ BBBB, CCCC, DDDD.......ZZZZ
    КОШЕР АААА е на СТОЙКА ББББ и съдържа отдолу нагоре ДЪНО ДДДД, ПЛОДНИК ПППП, КОРПУС ККК1, ККК2, ХРАНИЛКА ХХХХ и капак РРРР

На практика само с титкания може да се опише АБСОЛЮТНО ВСИЧКО, всяка една КОНСТАТАЦИЯ и всяко едно ДЕЙСТВИЕ. Ще има специални тагове (карти), на които с текст ще бъде написана някаква команда или действие (ТОВАРЕНЕ, МЕСТЕНЕ, РАЗТОВАРВАНЕ, ИНВЕНТАРИЗАЦИЯ, МАЙКА, МЕЖДУРАМИЯ, БОЛЕСТ и т.н.). Също така ще има и тагове, които са параметри (числата от 0 до 9, СИЛНО, СРЕДНО, СЛАБО, КАРНИКА, ИТАЛИАНКА, НОЗЕМАТОЗА и т.н.). Тоест пчеларя ще има в джоба си снопче от карти-тагове, но в реалната работа ще използва много малка част от тях. Ако обаче му потрябва някоя рядка карта (напр. нозематоза или американски гнилец) - ами ще му се наложи да бръкне в джоба, да извади тестето и да загуби 15-20 секунди докато намери вярната карта с верния надпис.

И така - целия език ще се състои от последователни титкания на КОМАНДА, ПАРАМЕТРИ, ЗА КОГО СЕ ОТНАСЯ (титкане на кошери, корпуси или друг инвертар). Автоматично към тези данни ще се добавя и информация за КОЙ, КОГА и КЪДЕ, както го описах по-горе. Ами това е цялата идея за ЕЗИКА НА ТИТКАНИЯТА. Прецизирането на езика и необходимите команди ще стане в процеса на работата. Дори може да подходим и по обратния начин - да кажа на пчеларите - титкайте както ви кефне и счетете за необходимо, а после ще анализираме как ви е било най-удобно от човешка гледна точка, и така ще сглобим бъдещия ЕЗИК НА ТИТКАНИЯТА.

В сървъра ще има специална анализираща програма, която по последователността от титкания ще вади полезна информация и ще попълва SQL таблици за СТАТУС на кошери, семейства, майки, междурамия с пчели, както и за ДВИЖЕНИЕ на корпуси, инвентар, майки, семейства и отводки, хора, транспортни средства, наличности по складове и пчелини и т.н, т.н. Дори и работното време на служителите ще може да се смята по тази система, както и кой кога е идвал на работа и кога не, колко извънредни часове има, кога е бил в командировка (по GPS-а) и му се полагат дневни и пътни и т.н.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Системата е толкова гъвкава и всеобхватна, щото с нея може да бъде описано и предадено на сървъра какво ли не. В кръга на майтапа:
    1. Може да се сложи таг на входа на тоалетната, на който да пише ОТИВАМ ДА ПИКАЯ
    2. Мога да сложа таг на моята врата, и на него да пише АКО ГО ТИТНЕШ, УВОЛНЕН СИ

Сега по-сериозно:
    Всеки служител също ще си има личен таг (един или повече) под формата на карта или ключодържател. С него може да получава достъп до едно или друго помещение. С него може да казва на камиона АЗ СЪМ Шофьора, след това камиона да провери на сървъра този служител има ли право да кара или не, и ако не - да откаже да запали. Може също така всеки служител да има таг с надпис АЗ СЪМ БОЛЕН и да го титне вечерта в къщи и аз на секундата ще знам, че той няма да може утре да дойде на работа. Може дори да се измисли таг с надпис SOS и ако сървъра получи такъв сигнал, да задействува звънци, а аз да видя на картата къде се намира в момента този служител и да пратя там полицията.

Представяте ли си какъв невероятен потенциал се отваря за целия бизнес, ако някой реши да въведе в него една подобна система. Не е необходимо бизнеса да е пчеларски. Например ако въведа тази система в завода за козметика и сложа UHF четец за скрити тагове, ще мога да детектирам дистанциооно всяка една кражба или пък ще мога за секунда да прочета идентификацията на всичките 2000 кашона с пасти за зъби в ТИРА, минаващ през портала.

Представете си влизате в библиотеката и след секунда-две на лаптопа ви (таблета ви) се изсипва списък с всичките 10 000 книги, които в помента са по рафтовете. Същото може да стане и с някой склад, инвентаризацията на който може да отнеме секунди. Тези номера обаче се правят с UHF таговете, които позволяват четене на разстояния до 50-100 метра.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Това с "титканията" хората са го измислили отдавна - Морз код и DTMF код. Ама защо ти е това, като сега сме в епохата на таблетите, а там могат да властват графичните знаци - "иконки" зад които стоят цели стрингове с готови за попълване полета за данни. Колкото до веселата част: Едни приятели програмисти си имаха много любопитен началник. Направиха една табела с надпис: "При пожар - обърни", знаейки, че той ще я обърне за да види какво става. А на гърба пишеше: "Само при пожар бе, говедо!"
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    За нашия случай Морзовата азбука или ДТМФ тоновете не са подходящи. При нас говорим за нещо коренно различно. Основното количество тагове ще бъдат завити по различните предмети от инвентара - корпуси, дъна, капаци, хранилки. Титкането на някой от тези тагове ще означава:
    ТОВА Е КОРПУС ДБ ФИНЛАНДСКИ НОМЕР ЕДИ КОЙ СИ
    ТОВА Е КОРПУС ЛР ПОЛСКИ НОМЕР ЕДИ КОЙ СИ
    ТОВА Е ХРАНИЛКА ФИНЛАНДСКА С ВМЕСТИМОСТ 15L НОМЕР ЕДИ КОЙ СИ

Ако последователно титнем всички тагове на един кошер, започвайки от дъното и стигайки до капака, то тогава все едно казваме на компютъра: ТУКА ИМАМЕ ЕДИН КОШЕР, КОЙТО Е СГЛОБЕН ОТ СЛЕДНИТЕ КОМПОНЕНТИ тит тит тит тит тит тит точно в последователността, в която са изтиткани. Ако утре разменя два корпуса и отново изтиткам всичко отдолу догоре, сървъра ще детектита кои два корпуса са разменени, и ще отбележи този факт в базата данни. Ако утре добавя нов корпус - отново пълно изтиткване отдолу нагоре. Ако вдруги ден взема някой корпус - отново пълно изтиткване одтолу догоре. По тази последователност от изтитквания сървъра всъщност ще знае КАКВА Е КОНФИГУРАЦИЯТА НА ДАДЕНИЯ КОШЕР, какво е взето, какво е дадено, на какво е разменена позицията.

На самата стойка, която е с дължина 3 или 4 метра, има обявени ПОЗИЦИИ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА КОШЕР. Всяка една позиция също има RFID таг. Когато сложа кошер на дадена позиция, достатъчно е веднъж да титна тага на позицията и след това един от таговете на кошера (по него сървъра ще знае и за всички останали тагове на всички корпуси). Та титвайки позиция и един таг от кошера, аз всъщност казвам на сървъра ТОЗИ КОШЕР Е ПОСТАВЕН НА ТАЗИ ПОЗИЦИЯ. Но освен позицията сървъра вече знае и номера на стойката, и в кой пчелин е тази стойка, и в кое населено място е този пчелин, и в коя община или област или дори държава е този пчелин. Знае дори и GPS координатите на всичките тези геогравски понятия (площи). Забележи - само 2 титкания и сървъра вече е наясно с точното местоположение на кошера на повърхността на земното кълбо с точност от 20 сантиметра. Знае и КОГА този кошер е поставен на тази позиция. Знае и КОЙ пчелар го е поставил.

Отваряме кошера, и наливаме сироп в хранилката. Титкаме карта НАЛИВАНЕ НА СИРОП и после титкаме тага на хранилката. Допълнително можем да титнем и параметричния таг 500 МЛ. Сървъра вече знае в хранилката на кой кошер колко сироп сме налели. Ако храним целия пчелин, тогава първо титкаме картата НАЛИВАНЕ НА СИРОП, после картата 500ML и после титкаме само таговете на хранилките по различните кошери - тит, сипваме сироп, местим се на друг, тит, сипваме сироп, местим се на трети, тит, сипваме сироп........

Отиваме на пчелина със задача бърза проверка на междурамията, заети с пчели. Титкаме карта МЕЖДУРАМИЯ и после отваряме първия кошер, титкаме тага на корпуса, титкаме една от картите с цифра от 0 до 9, местим се на друг кошер, тит на корпуса, тит на цифрата, местим се на трети, тит на корпуса, тит на цифрата.........

Отиваме на пчелина за пълен преглед. Тука вече е малко по-сложно. Отваряме кошера, броим междурамия, титкаме корпуса и картата с вярната цифра, след това титкаме карта МАЙКА, карта за годината (СИНЯ, БЯЛА, ЗЕЛЕНА, ЖЪЛТА.....), карта за породата (КАРНИКА, БЪКФАСТ, ИТАЛИАНКА.......), карта за силата (СЛАБА, СРЕДНА, СИЛНА). Гледаме площта на пилото в корпуса и титкаме карта ЗАПЕЧАТАНО ПИЛО и после цифра, НЕЗАПЕЧАТАНО ПИЛО и после цифра, МЕД и после цифра, ПРАШЕЦ и после цифра и т.н. Откриваме болест. Вадим от джоба си картите с болеста, намираме вярната и я титкаме. Разменяме 2 корпуса - изтиткваме отдолу до горе всички компоненти на кошера, за да научи сървъра новата конфигурация. Местим се на нов кошер. Отиваме при него и титкаме един от корпусите. Сървъра вече знае, че сме приключили със стария кошер и сме отишли на нов. И така нататък по целия пчелин. Междувременно и други пчелари обикалят из същия пчелин и също правят пълен преглед. Те също титкат като нас и сървъра на секундата го научава това. А сега по-интересното. Отива даден пчелар до някой кошер да прави преглед, но този кошер вече е прегледан от друг пчелар. Титка някой корпус, но от GSM-a вместо тит се чува тит-тит-тит, и след това глас "Този кошер вече е проверен". Свършва края на работния ден, всички пчелари се настаняват в буса да си ходят, шофьора завърта ключа на двигателя, но вместо да се запали двигателя, едновременно се раззвъняват GSM-ите на всички пчелари, и на екраните им се изписва (а може и с глас) "Пичове, забравихте да проверите кошер номер 17".

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    А сега малко и за обратната връзка. Защо по дяволите ни трябва този сървър и как той ще помага за самото пчеларстване?

Ами първо този сървър ще води подробно досие на всеки един кошер, корпус, семейство или майка. Ще знае всичко, при това достатъчно често ще получава нова актуална информация. При толкова много информация лесно ще може да се направи линейна или дори НЕЛИНЕЙНА ИНТЕРПОЛАЦИЯ, която да даде ПРОГНОЗА ЗА БЪДЕЩОТО РАЗВИТИЕ НА СЕМЕЙСТВОТО. В близките няколко бъдещи дни тази прогноза ще е достатъчно точна, но с увеличаване на дните ще намалява точноста. Дори и това да е така, това е по-добре от едно ГОЛЯМО НИЩО, което в момента знам за пчелините и семействата.

И такаааа......

На база на прогнозите и на база на знанието за миналото, всяка сутрин в началото на работното време сървъра ще разпределя бригадите и ще казва коя бригада на кой пчелин да отиде съгласно конкретната нужда (отдавна не е проверяван или храната вече се е изчерпала или очаква се в този пчелин да се роят кошер 3, 12, 64). След това когато се отиде на пчелина, сървъра може сам да разпредели кошерите между пчеларите, знаейки кой колко бързо работи, и кой е по-голям или по-малък специалист. Буквално на екрана на всеки може да изпише ти върви там да храниш, а на другия - ти върви да провериш кошер 13 по-подробно, защото има съмнение, че нещо не се развива с подходящата скорост. При тази проверка на пчелина някои кошери сървъра директно ще реши да бъдат прескочени, защото ще е наясно, че при тях няма никаква работа.

И тука възниква НАЙ-ВАЖНИЯ МОМЕНТ, който ще донесе ГОЛЯМА ИКОНОМИЯ НА ТРУД. Вместо пчеларите цял ден да се пипкат хаотично из пчелина и да отварят всеки един кошер (както се прави досега), сървъра ще ги накара целенасочено да проверят само 7, 13, 21, 55, да нахранят 32 и 18 и след това някъде около 11 часа преди обяд ще изпише команда "Стига за днес с този пчелин, вървете на пчелин 17." Там пак ще ги накара да работят само по най-важните кошери и ако са малко, може дори да ги прати и на 3-ти пчелин в рамките на същия ден. Между другото разкарвайки ги между пчелините, сървъра всъщност много внимателно ще е планирал маршрута така, щото да се навъртят минимум километри.

Програмата на сървъра може да се променя в реално време. Например сървъра е планирал целия работен ден на всеки един пчелар пчелин по пчелин и кошер по кошер, но в един момент се появява някакво непредвидено обстоятелство. Например в даден пчелин завалява дъжд, и сървъра това го научава от датчика за валежи. Сървъра прави бърза МТО справка за прогнозата в този регион и научава, че времето ще е лошо до края на деня. Моментално преизчислява програмата на пчеларите по другите пчелини, открива къде има най-голяма нужда, и праща текущата бригада на друг пчелин, на който не вали. Междувременно е преизчислена програмата и на всички останали пчелари и на GSM-ите им се появява новата програма.

Някъде към 13:00 часа ми звъни клиент и ми поръчва да му направя 25 ДБ отводки и 35 ЛР отводки, както и да му доставя 4 майки. Това по действителен случай и организацията на всичко това ми отне повече от седмица и над 100 телефонни разговора. В бъдеще просто ще хвана клавиатурата и ще въведа тази заявка на сървъра. Секунда по-късно ще звъннат GSM-ите на всички пчелари, и ще им бъде сведен новия план кой къде да отиде и какво да прави.

Някой се разболява - сървъра научава и преизчислява новата оптимална програма.
    Поврежда се транспортно средство и трябва да отиде на сервиз - сървъра научава и преизчислява .....
    Нови данни от МТО прогнозите - сървъра научава и преизчислява.....
    Какви да са нови данни - сървъра научава и преизчислява........ Винаги и във всяка една комбинация от входни данни има един единствен оптимум на действия в тяхната последователност, и сървъра го намира този оптимум за по малко от секунда. Дори и обявяването на избори е важна за сървъра информация - тогава той ще планира в този ден да не се работи, или ако има нещо спешно, все пак ще гледа на всеки един пчелар да му отдели няколко свободни часа за гласуване. Сменя се изкупната цена на меда - сървъра го научава и оптимумите се променят - сървъра решава, че вече е по-изгодно да се правят отводки, и се разпорежда част от по-слабите кошери да се разфасоват на отводки. Умира майка на майкопроизводствения пчелин. Сървъра научава и променя графика на пчеларя, който е трябвало с тази майка да направи отводка след 3 дена. Обажда се арендатор за пръскане - сървъра тотално преизчислява всички графици и се разпорежда с новите правилни действия.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Трябва и да им предвидиш на хората по един кит-кат, че нали знаеш рекламата с тит-тит-тит (работиш като робот?)
    Че като се приберат хората ще започнат с телефоните да титкат по кутиите в хладилника, по жената, по дрехите в гардероба.
    Само недей изпада в крайности щото ако съм ти пчела ще избягам, при мисълта че може да ми сложиш един таг на гърба и като се прибирам на прелката да изтиткам колко мед нося.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Всичко това, което го написах в горния постинг, е просто игра на алгоритми и програма. Няма да стане от раз, но постепенно ще се развива и ще става все по-съвършенно и по-съвършенно. Стига да има достатъчно количество ВЯРНА ВХОДЯЩА ИНФОРМАЦИЯ, играта с обработката на тази информация и вземането на решения НЯМА КРАЙ.

Системата ще е WEB базирана и планирам да я ползват колкото се може повече пчелари отначало в България, а после защо не и по целия свят. И колкото повече хора я ползват, толкова повече събития ще се появяват, които пък събития ще искат тяхното логично детектиране, обработка, анализиране, прогнозиране, планиране, намиране на оптимума, и разпореждане на пчеларите да действуват.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Трябва и да им предвидиш на хората по един кит-кат, че нали знаеш рекламата с тит-тит-тит (работиш като робот?)
    Че като се приберат хората ще започнат с телефоните да титкат по кутиите в хладилника, по жената, по дрехите в гардероба.
    Само недей изпада в крайности щото ако съм ти пчела ще избягам, при мисълта че може да ми сложиш един таг на гърба и като се прибирам на прелката да изтиткам колко мед нося.
    Системата няма да ги кара хората да работят по-бързо или по-много. Тя ще ги кара да работят ПО-ЕФЕКТИВНО - само там, където трябва, и то само каквото и колкото трябва. Не виждам защо трябва да бягат - за тях нищо няма да се промени. Пак ще си работят същото по цял ден, каквото са работили и сега.

Няма да могат да се скатават и да мързелуват, защото компютъра това ще го открие, но аз нямам такива хора сред моите пчелари. Всичките ми хора са подбрани, съвестни и отговорни, и си вършат работата дори и нищо да не им казвам. Понякога седмици наред нищо не им казвам, но пчелите ми не са умрели от това. Пчеларите ми сами си планират къде да отидат и какво да направят, и си го правят това много качествено и съвестно.

Проблема не е че хората са мързеливи, а в това, че никой не може да държи в главата си състоянието на 2000 кошера. И когато отидат на пчелина, на практика те почти не си спомнят кой кошер в какво състояние е, докато не го отворят. В резултат на това се пилее много излишен човешки труд. Новата система няма да накара хората да работят повече, а ще ги накара същия този труд да го използват по-ефективно. Като цяло със същия брой пчелари ще могат да се гледат например 2 пъти повече кошери, а това ще намали разходите наполовина. Това е и крайната цел на ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯТА в пчеларството - по-много продукция с по-малко труд и разходи.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Аз прекрасно те разбирам, защото съм се занимавал с уеб дизайн и софтуер съм писал. Реших да вкарам малко смях в сериозните ти размисли.
    Един пчелар визуално може да помни състоянието на около 160-180 кошера максимално. По външен вид, разположение и прочее. Значи за 2000 кошера ти трябват поне 15 пчеларя. За всеки случай ако техниката сдаде багажа, човешкия фактор да е бекъп.

Автор
    Регистриран
    08.12.2011
    Не може ли просто да си запишете данните по старомодния начин с лист и химикал или по модерния в електронен бележник и след първия преглед вече ще знаете за по нататък кой трябва да се отваря и кой не.Аз си нямам представа от електроника,но си мисля,че ако сложите всички тези неща в кошера за които сте писали и разисквали в по горните постове няма да остане място за пчелите.

Страница 27 от 51 ПърваПърва ... 17252627282937 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •