Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 27 от 96 ПърваПърва ... 1725262728293777 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 261 до 270 от общо 959
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от IVO_3 Виж публикацията
    Емко, едно малко уточнение - казва се Никола Беров и същия живее и пчеларства в Швейцария.
    Така кажи човек. не се базикам.
    Колегата по горе ти е отговорил има най различни методи за зазимяване.Няма универсален начин Има руснаци зазимяват на 2 пити и отгоре найлонов плик с мед без перга , в България има с 15кг. блокче Апифонда

Много много се извинявам първоначално не обърнах внимание че поста не е от Емко

Автор
    Регистриран
    22.10.2015
    Пчеларски район
    Кнежа
    Именно звучи объркващо за мен .. Разликат от 9-11 до 18-20 кг не е малко. Срещал съм мнение за започване на подхрнване от февруари други чак април а тук се твърди че не трябва въобще .. Въпросът ми бе какво е вашето мнение за публикацията ,ако сте я чели? Има колеги който не пипат семействата други за всеки случай слагат питки и т.н. инт ми е защото ми предстой да взема семейства .Пчелина ще ми е в града за начало ,тъй че ще има овошки и т.н. Старая се да "набарам" точният метод за пролетна подбуда.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от Емко Виж публикацията
    Именно звучи объркващо за мен .. Разликат от 9-11 до 18-20 кг не е малко. Срещал съм мнение за започване на подхрнване от февруари други чак април а тук се твърди че не трябва въобще .. Въпросът ми бе какво е вашето мнение за публикацията ,ако сте я чели? Има колеги който не пипат семействата други за всеки случай слагат питки и т.н. инт ми е защото ми предстой да взема семейства .Пчелина ще ми е в града за начало ,тъй че ще има овошки и т.н. Старая се да "набарам" точният метод за пролетна подбуда.
    Емко, няма точна рецепта, четеш и преценяваш кое ще е най-добре за теб. Ако при мен действа едно, при теб може и да не стане. Аз силни семейства не подхранвам. Обикновено ги зазимявам с 16-18 кг.мед. Март периодично разпечатвам пити с мед колкото длан за да се подсетят пчелите, че трябва да работят. Питки може да сложа само на слаби семейства.Така пчеларствам аз.
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

Забранен
    Регистриран
    14.04.2013
    Пчеларски район
    Троян
    Много зависи и от годината, не става с точни дати работата. Първия прашец е подбудата за начало на бурното развитие с последващо намаляване на медовите запаси за сметка на пилото. Започнат ли да внасят си трябва подхранване (застраховка).

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Именно звучи объркващо за мен .. Разликат от 9-11 до 18-20 кг не е малко. Срещал съм мнение за започване на подхрнване от февруари други чак април а тук се твърди че не трябва въобще .. Въпросът ми бе какво е вашето мнение за публикацията ,ако сте я чели? Има колеги който не пипат семействата други за всеки случай слагат питки и т.н. инт ми е защото ми предстой да взема семейства .Пчелина ще ми е в града за начало ,тъй че ще има овошки и т.н.
    Старая се да "набарам" точният метод за пролетна подбуда.

Емко подбуда с мед не се прави прави се със захарен сироп от него пчелите се заблуждават че има паша и се активизират а меда само го слагат запас ако им е в повече и никога семейство не трябва да спада под 4-5 кг,запас Но когато пролет се развиват и имаш голям запас тои се явява проблем за развитието на семейството.

Автор
    Регистриран
    22.10.2015
    Пчеларски район
    Кнежа
    Решил съм края на март -началото на април да са семействата да са при мен и започвам да подхранвам 1:1 захарен сироп. С преградна дъска и строителна рамка до запълване на плодника . А отвотките с метода на Балтов .

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Има точен метод за подбуда! Но го знам само аз! И го споделям само на маса и то с приятели. Подбуда, давам и на силни и на слаби семейства. Именно за да ги подбудя. Не да ги храня, не за да ги запася, спася и други от тоя сорт бумащини. Семейства имам на 12 и отводки на 4 рамки. Всички презимуваха успешно. Едните с 15 кила запас, другите с 5.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Да си кажа и аз мнението. Зимно време в студените месеци пчелното семейство консумира между 0.8 и 2.0 килограма мед. Добре зазимено силно семейство консумира под 1 килограм, а при гафове се стига да 2 килограма на месец. Става въпрос за месеците, при които средната температура в под 10 грауса. Минимално количество мед се консумира при средна температура от порядъка на 5 градуса. При по-ниски средни температури консумацията нараства, защото има по-високи енергийни загуби, които трябва да се компенсират от зимното кълбо. При по-високи температури консумацията пак нараства, защото пчелите се изхитряват да гледат повече пило, а това изисква по-висока температура в гнездото, а от там и повече изразходена енергия за отопление.

Лятно време едно силно семейство, гледащо пило на максимум, консумира от 7 до 10 кг мед на месец.

А сега нека да направим сметката на една нормална зима:

Октомври - 4 кг
    Ноември - 2 кг
    Декември -1 кг
    Януари - 1 кг
    Февруари - 1 кг
    Март - 3 кг
    ==============
    Сметката е някъде около 12 кг.

Толкова пише и в литературата. Но дали това наистина е достатъчно количество? Първо няма гаранция, че пчелите ще се доберат до меда в крайните пити. По-скоро няма да се доберат и ако запасите наистина са само 12 кг, то тогава има голяма вероятност семейството да умре от глад, ОСОБЕННО АКО ЗИМАТА Е МНОГО СТУДЕНА ИЛИ МНОГО ТОПЛА, каквато е сегашната. Сегашната топла зима със сигурност е предизвикала ранно отглеждане на пило, което със сигурност е завишило с много норматива за консумация на мед през зимните месеци.

Това не е чак толкова опасно, защото в природата вече има прашец в изобилие, а скоро ще се появи и нектар, но един силен мартенски или априлски студ може да унищожи много семейства по причина, че са си изчерпали запасите.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Който има големи запаси - да подбужда,който е на границата - да си опича акъла.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Решил съм края на март -началото на април да са семействата да са при мен и започвам да подхранвам 1:1 захарен сироп. С преградна дъска и строителна рамка до запълване на плодника . А отвотките с метода на Балтов .
    Здравей ЕМКО, надявам се под строителна рамка, да имаш пред вид рамка с восъчна основа. Надявам се че си разбрал къде се слага рамката с восъчна основа.
    Ако това не го знаеш потърси отговора, защото е от значение.
    Млад си. Интелигентен си. Ще успееш.

Страница 27 от 96 ПърваПърва ... 1725262728293777 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •