На 10 дни преглед си е достатъчно да видиш , че са в роево и да не изпускаш да излезе рой. Още година две практика и четене и ще се научиш. Успех.
На 10 дни преглед си е достатъчно да видиш , че са в роево и да не изпускаш да излезе рой. Още година две практика и четене и ще се научиш. Успех.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Дайте съвет, има 2 кошера дадан блат 10. Единия кошер пчелите са се качил и градът магазините , другия няма една печела да се е качила.Защо е станало така и какво да правя?
Ако не е изпаднал в роево състояние,значи още не се развил за магазин..
Имах едно семейство в роево състояние и имаше захранени маточници. Миналата събота отделих майката с 3 рамки запечатано пило и една с мед и перга. Днес прегледах основното семейство и маточниците са запечатани, около 10-тина са, като междувременно взех един от тях за едно от семействата ми, което е без майка. Питането ми е сега като започнат да се излюпват майките, може ли да очаквам да излезе рой? С други суми дали съм прекъснал роевото настроение на останалите в кошерите пчели? Семейството е ЛР на 2 корпуса и един магазин отгоре. На мястото на 4-те рамки, които взех поставих восъчни основи, като днес забележих, че 1-2 от тях са започнали да ги изграждат.
Доколкото знам трябва да се оставят ограничен брой маточници - 2 примерно, но не съм сигурен, че бих могъл да взема по-добре решение от пчелите за това, кои да са те.
При пчелите има мед, защото има ред!
Здравейте
Понеже трябваше да мръдна един кошер на 2км. и за да не се върнат пчелите направо го мръднах на 10 километра,но снощи като го отворих веднага след преместването целия кошер почерня от пчела след 30 мин. всичко се успокой.Въпроса е дали е нормално така,и десетина дена на новото място дали ще са достатъчни преди да ги върна на уреченото място?И другия ми въпрос е мога ли да ги отворя днес да прегледам дали всичко е наред или да ги оставя още ден два да се поуспокоят и ориентират с новото място?
Поздрави
Здравейте,днес като сипвах сироп видях че има мравки около хранилката .Това проблем ли е и ако е как се решава.
В момента има 29 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 29 гост (и))