Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 268 от 677 ПърваПърва ... 168218258266267268269270278318368 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,671 до 2,680 от общо 6768
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ами аз по принцип съм стигнал до извода че са по умни от мен и ако те не могат да се оправят сами и чакат на мен лоша работа ама от миналата събота като ги попрегледах установих че имам кошери останали със съвсем малко пило на 2-3 пити отдолу колкото няма и една длан (почесах се по главата и викам абе те ще си изядат нектара и ще си освободят място).
    Ама днес отидох и носят нектар и не са осовободили място ама други имаха пило и по малко мед та взех от тия по 1-2 пити с мед и хайде на рояците от там празни или с малко пило и 1 В.О. и така.
    Мислех да центруфогирам по 2 пити ама после може да се наложи да подхранвам та така направих ама се чудя дали не бе залудо цел ден в тая жега.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Гошка,много суха "математика"
    Ачка прав си между другото от 1-2 седмици умувам че преди когато почти нищо не знаех за пчелите и почти не ги ровех най много в месеца да и сложех по някоя В.О. и вадих 1 път в годината мед карах така 10години с 5-6 кошера. И резултата беше средно по една тенекия на кошер като нито майки сменях нито подхранвах нито пипах плодника роеха ли не роеха ли не знам.
    А сега 2години се правя на умен и мед по няма и с парите съм вътре и се годината е лоша и не знам какво си та взех да умувам дали да не се върна на старата си технология много много да не ровя и те да се оправят сами та мисля че си прав за сухата математика.

Автор
    Регистриран
    12.03.2014
    Пчеларски район
    Асеновград
    ......................

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Ачка прав си между другото от 1-2 седмици умувам че преди когато почти нищо не знаех за пчелите и почти не ги ровех най много в месеца да и сложех по някоя В.О. и вадих 1 път в годината мед карах така 10години с 5-6 кошера. И резултата беше средно по една тенекия на кошер като нито майки сменях нито подхранвах нито пипах плодника роеха ли не роеха ли не знам.
    А сега 2години се правя на умен и мед по няма и с парите съм вътре и се годината е лоша и не знам какво си та взех да умувам дали да не се върна на старата си технология много много да не ровя и те да се оправят сами та мисля че си прав за сухата математика.
    Жорка, евала ти за поста. Човека с неговите мурафети само вреди не помага и сам себе си глобява с мед.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Определено утре няма да паднат температурите със поне 30гадуса...освен това в кошерите има достатъчно прашец,за да се подготвят за зимата.......А,не ти ли е идвало на ум,че времето е виновно за малкото пило и блокираните плодници.В тези жеги,отглеждането на пило е равносилно на отгеждането на пило през февруари-март.И през зимата и в сегашните жеги трябва да подържат оптимална температура и влажност....Количеството пчели,участващи в подържането на оптимални условия е порпорционално на площа с пило.Разликата е ,че сега имат възможност да събират нектар,затова плодниците са блокирани,.Естествено не на всякъде природните условия са еднакви......
    Този пост е редактиран от Ангел Йосифов; 24.07.2016 в 07:33.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от npachovski Виж публикацията
    Много пъти е коментирано във форума и е стигнато до извода, че всяка система си има място според района в който се гледа. Там където съм аз ДБ дава много повече стока от ЛР знам за двама пчелара който тази година като по-слаба я изполват за преминаването от ЛР към ДБ тъй като виждат, че масово пчеларите с ДБ имат по-високи добиви от ЛР. При мен блокирването беше точно за 1 седмица след което сега гнездата са все едно са преподреждани в начало и края пълномедни пити в средата пило с големи венци въобще не съм им се мешал в работата само върта магазините през седмица и половина и това е доло съм ги оставил да си прават каквото искат. Имам майки от различни места закупени, но всичките кошери еднакво си направиха място на майката да снася без да върта плодниците изчаквам да превърши напълно пашата и ще почна да правя леко стесняване да могат да се концентрират медовите запаси на по-малко пити.
    Както виждаш не съм коментирал коя система е по добра. При мен с изцяло ЛР се работи много трудно поради средната паша в района за това съм комбинирал с магазини. За по слаби и райони с 1ЛР корпус и магазини мисля че ще е много подходяща комбинация. ЛР системата ти дава голяма възможност за импровизации и може да се приспособи към всеки район.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Ами аз по принцип съм стигнал до извода че са по умни от мен и ако те не могат да се оправят сами и чакат на мен лоша работа ама от миналата събота като ги попрегледах установих че имам кошери останали със съвсем малко пило на 2-3 пити отдолу колкото няма и една длан (почесах се по главата и викам абе те ще си изядат нектара и ще си освободят място).
    Ама днес отидох и носят нектар и не са осовободили място ама други имаха пило и по малко мед та взех от тия по 1-2 пити с мед и хайде на рояците от там празни или с малко пило и 1 В.О. и така.
    Мислех да центруфогирам по 2 пити ама после може да се наложи да подхранвам та така направих ама се чудя дали не бе залудо цел ден в тая жега.
    Гоше, сега незнам какво са направили мойте калпазанки в плодниците, но миналата година към 10 Април нямаха никакво пило, дори прясно, всичко беше мед. Всичко беше на бради от вънка и поради недостиг на време така си ги оставих.Началото на ноември всичко кипеше от пчела и на някой кошери беше останала по 5-10 кг мед, че трябваше да ги подхранвам за зимата.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    То при мен винаги има три категории пч. семейства средни силни и слаби и винаги има разлика в съотношение мед пило пчели и много от работата ми по пчелина е в изравняване на ситуацията.
    Та се чудя дали аз бъркам технологията та имам тези разлики или хората като говорят имат в предвид само едната категория (проблемната за момента) или имат само силни семейства.Чувал съм че някой работят на ниво пчелин други на ниво сестри майки а аз на брой тоест всеки го разглеждам като отделен случаи с конкретна само за него си нужда от намеса за момента.
    Та проблема ми е че при по голям брой кошери започва да отнема все повече време.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Например днес един кошер на три магазина си е заебал плодника и се качил в трите магазина и там е пилото и медът в плодника нито мед нито пило на входа на магазините отворите са ми мисля че 25мм. започнали да ги запушват с по една шепа прополис. Гледам ги другите само още един си запушва отворите.Що тъй се чудя колко ли калории са този излишен труд и после питам комшията стар пчелар каква е таз работа а той ми вика че като не искам да ползвам Х.Р. трябва да затворя входовете на магазините за да слязат в плодника.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Например днес един кошер на три магазина си е заебал плодника и се качил в трите магазина и там е пилото и медът в плодника нито мед нито пило на входа на магазините отворите са ми мисля че 25мм. започнали да ги запушват с по една шепа прополис. Гледам ги другите само още един си запушва отворите.Що тъй се чудя колко ли калории са този излишен труд и после питам комшията стар пчелар каква е таз работа а той ми вика че като не искам да ползвам Х.Р. трябва да затворя входовете на магазините за да слязат в плодника.
    Това е чудесно, махаш плодника и си имаш Фарар. Трябват ти само още 3-4 магазина и ще разбереш колко лесно се гледат пчели.

Страница 268 от 677 ПърваПърва ... 168218258266267268269270278318368 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •