Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 26 от 683 ПърваПърва ... 1624252627283676126526 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 251 до 260 от общо 6828
    Автор
    Регистриран
    31.01.2011
    Преди 2 и нещо или 3 месеца купих още 4 отводки. Една от тях никаква я нямаше, при няколко прегледа нямаше майка, и я обединих с друга отводка. Предната (тази без майка) и сборната, тоест първо предната, а сега и сборната не пипа от сиропа. Колкото сипа толкова го намирам. В хранилката се мотаят пчели обаче нищо повече. Сиропа като състав е същия като на другите кошери.

Наблюдател
    Регистриран
    06.07.2012

КАКВО ДА ПРАВЯ С ТОЗИ КОШЕР

Здравейте колеги, аз съм млад и начинаещ. Запалих ме много тази година на пролет, изчетох много, но за голямо мое съжаление не успях да се включа в практиката този сезон. Но сега опитвам максимално да наваксам... та имам следния проблем:
    Дядо ми миналата година е преместил една отводка в 10 рамков ДБ. Кошера е изкарал сезона дал е един магазин мед, но когато го отворихме вчера нямаше майка, нямаше и прясно пило и имаше към 8 кг мед. На теория има варианти какво да се направи, но дядо ми каза, че ще го унищожи, защото те нямало да могат да си направят майка сега и щели само да изядат меда. А на мен не ми се иска това да се случи. Склоних го да не пипа, за да попитам аз големите практици тук, какво е най - добре да се направи. Очаквам вашата помощ wink;

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Аз мисля, че дядо ти е прав. Присъедини това осиротяло семейство към друго. Късно е вече да се прави друго по него....

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Да, ако има много пчели, обедини го с някое друго по-слабо.
    Но все пак, провери хубаво за майка, това че няма пило, не значи че няма майка, пчелите вече спират да отглеждат пило. Но ако и дядо ти го е гледал и е установил че няма майка, може наистина да е така.
    А колкото до унищожаването, не вярвам дядо ти точно това да иска да направи, предполагам че мисли да го изсипе пред другите кошери и пчелите да навлязат по другите кошери, но това се прави ако семейството е много слабо и задължително трябва да се подпуши много добре, за да се насмучат пчелите с мед и да бъдат допуснати в другите семейства. Аз бих обединил.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Ако ще обединяваш гледай хубаво за майка.Преди седмица на мен ми изкочи едно такова което нямаше никаво пило,но пък нямаше други признаци да е останало без майка.Прегледах го няколко пъти добре/имаше много пчела/и открих майката,млада неоплодена,правило е самосмяна но твърде късно за да се оплоди майката.Искам да кажа че не е желателно да обединяваш две семейства когато и двете имат майки,ще стане голям бой

Наблюдател
    Регистриран
    06.07.2012
    Аз точно това си мисля и да направя - да го обединя с друг кошер или други... но повярвай точно иска да преместил 2-3 медни пити, а останалото да го закарал на 200-300 м. и те да си били умрели там... аз разбирам, че той си е пчелар от едното време и затова питам вас. Аз предложих да тръснем питите при едно по - слабо семейство, но според него нямало да ги приемат какво ще кажете вие?

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Мисля си, че някой си прави майтап.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Така няма да ги приемат.Преграждаш с весник,по слабото семейство гледай да го събереш на 3–4 пити,по–силното надраскай 6 пити да се залепят на меда и да се насмучат,само че трябва да действаш много бързо да не стане нападение,напръскваш хубаво с разредена ракия и двете семейства и обединяваш.100% гаранция няма че няма да се сбият,по това време не е препоръчително да се правят такива манипулации.

Обедини с някоя отводка, но отводката я обедини към семейството а не обратното.Така ще имаш минимум загубени пчели.По нагоре хората са ти казали, как да обединявате.Другия вариант е, ако другите са силни семейства, да дръпнеш по една пита с пило от тях, и да ги дадеш на осиротялото семейство, като му осигуриш и оплодена-снасяща майка.

Апостолов , къде се намира този кошер?

Страница 26 от 683 ПърваПърва ... 1624252627283676126526 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •