Днес направих първи осведомителен преглед.
Само един от 26 кошера нямаше пило, но също нямаше и майка. Обединих го с друго семейство, което имаше много малко пчели (слаба есенна отводка).
Стесних, затворих дъната, изчистих подмора от входовете.
Интересна находка намерих в кошера без майка:
Тъй като нямаше никакво пило, смятам, че е в кошера от есента.
В 80% от кошерите пилото/кълбото стои напред до прелката а назад има 30-50% медови запас, въпреки това добавих питки, там където имаше нужда.
Много съм доволен от днешния ден!
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Днес използвах хубавото време да прегледам пчелните семейства. Сравнително съм доволен от видяното. По силните на по 6 междурамия с пчели рядко има на повече, има и по слаби на по 3 междурамия . Две семейства без майка, който обединих с по слаби. Отчитам 7% загуби през зимният период. Почти всички майки са почнали да снасят, малко са тези със запечатано пило и то колкото кибритена кутийка.
Тази година реших да подам Feedbee в естественият му вид под формата на прашец непосредствено до пчелина и резултатът бе масово посещение на пчели. Надявам се това да повлияе положително на семействата.![]()
Направи суха смес - Фийд Бий и пудра захар в съотношение 1:1. Посещението ще бъде по-масово, а ефектът - по-голям.
Working....
Днес направих бърз осведомителен преглед и на втория си пчелин.
Впечатлението, че не консумират подадената храна както миналата година се потвърждава. За два месеца са изяли по-малко от килограм (средно на кошер), докато минала година взимаха по по 400гр на 14 дни или 1.6кг средно на кошер. Не стига това, ами имат мед за още една зима, а аз се притеснявах да не останат без мед.
Вчера, докато подрязвах овошките, забелязах че дрянът в двора е цъфнал, за сметка на лешник, който вече е преминал. Въпреки това, на цветовете нямаше повече от 2-3 пчели. И все пак пчелите носеха прашец и жужаха нейде наблизо. Каква изненада. На няколкото кипариса имаше безброй пчели.
Първо се зачудих на такъв интерес, при цъфнал дрян, но като разтресох едно клонче разбрах:
Явно тук беше много по богат добива.
Днес вече и дряна беше уважен подобаващо, като пчелите не взимаха толкова прашец, колкото нектар. Но кипарисите си бяха още хит.
![]()
Георги Корчев се казвам
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Георги Корчев се казвам
А, чуват се, чуват се, дори повече от колкото се виждат. Добре се развиват за сега. Да се надяваме, че няма да има рязки и фрапиращи застудявания, тъкмо гледах в няколко сайта от 7ми до 11ти, а на другият сайт и до 13ти го дават да има известно застудяване около и малко под нулата, и после пак както вчера и днес(+15, че и нагоре...)!
Аз вярвам на тези:
http://www.gismeteo.ru/month/3418/
Добре, че 18-ти е далече (прогнозата е за -10 през нощта).
Георги Корчев се казвам
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))