Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 26 от 419 ПърваПърва ... 1624252627283676126 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 251 до 260 от общо 4187
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Обикновенно и за това се добавя малко лимонена к-на (или нещо друго) - за да може захарта да се инвертира. Фагостстимулаторите във питката също увеличават консумацията й двойно! Ако питките са направени както трябва, твърдостта им не трябва да има отношение към усвояването им от пчелите.

Иначе питките е най-добре да са като камък!!!!! (всъщност малко хиперболизирам, но правилната консистенция е като пластелин) и то след като са престояли няколко часа на лятното слънце (все пак при мен най-много вървят лятото). А пък полутечните питки.... мерси, ползвайте си ги със здраве.
    И теб ще те замерят с камъни в някой магазин Издаваш производствени тайни, че и оплюваш хубавите питки дето като ги сложиш на рамките и ги стържеш от дъното
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Днес направих първи осведомителен преглед.
    Само един от 26 кошера нямаше пило, но също нямаше и майка. Обединих го с друго семейство, което имаше много малко пчели (слаба есенна отводка).
    Стесних, затворих дъната, изчистих подмора от входовете.
    Интересна находка намерих в кошера без майка:

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	t1.jpg
Прегледи:      413
Размер:	149.2 KB
ID:	3591

Тъй като нямаше никакво пило, смятам, че е в кошера от есента.

В 80% от кошерите пилото/кълбото стои напред до прелката а назад има 30-50% медови запас, въпреки това добавих питки, там където имаше нужда.

Много съм доволен от днешния ден!
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Днес използвах хубавото време да прегледам пчелните семейства. Сравнително съм доволен от видяното. По силните на по 6 междурамия с пчели рядко има на повече, има и по слаби на по 3 междурамия . Две семейства без майка, който обединих с по слаби. Отчитам 7% загуби през зимният период. Почти всички майки са почнали да снасят, малко са тези със запечатано пило и то колкото кибритена кутийка.
    Тази година реших да подам Feedbee в естественият му вид под формата на прашец непосредствено до пчелина и резултатът бе масово посещение на пчели. Надявам се това да повлияе положително на семействата.Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMG_20150226_134811.jpg
Прегледи:      428
Размер:	187.6 KB
ID:	3595

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Направи суха смес - Фийд Бий и пудра захар в съотношение 1:1. Посещението ще бъде по-масово, а ефектът - по-голям.
    Working....

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Днес направих бърз осведомителен преглед и на втория си пчелин.

Впечатлението, че не консумират подадената храна както миналата година се потвърждава. За два месеца са изяли по-малко от килограм (средно на кошер), докато минала година взимаха по по 400гр на 14 дни или 1.6кг средно на кошер. Не стига това, ами имат мед за още една зима, а аз се притеснявах да не останат без мед.

Вчера, докато подрязвах овошките, забелязах че дрянът в двора е цъфнал, за сметка на лешник, който вече е преминал. Въпреки това, на цветовете нямаше повече от 2-3 пчели. И все пак пчелите носеха прашец и жужаха нейде наблизо. Каква изненада. На няколкото кипариса имаше безброй пчели.

Име:	kiparis1.jpg
Прегледи:      374
Размер:	184.9 KB
ID:	3615

Първо се зачудих на такъв интерес, при цъфнал дрян, но като разтресох едно клонче разбрах:

Име:	kiparis2.jpg
Прегледи:      375
Размер:	126.9 KB
ID:	3616

Явно тук беше много по богат добива.
    Днес вече и дряна беше уважен подобаващо, като пчелите не взимаха толкова прашец, колкото нектар. Но кипарисите си бяха още хит.

Име:	kiparis3.jpg
Прегледи:      371
Размер:	99.5 KB
ID:	3617
    Георги Корчев се казвам
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Впечатлението, че не консумират подадената храна както миналата година се потвърждава. За два месеца са изяли по-малко от килограм (средно на кошер), докато минала година взимаха по по 400гр на 14 дни или 1.6кг средно на кошер. Не стига това, ами имат мед за още една зима, а аз се притеснявах да не останат без мед.
    Щом имат мед, най-доброто нещо е да го разпчатваш поетапно, според силата и числеността на семейството. Или пък както онзи ден доцента покака с валячето-таралежче(въпреки, че аз рядко го ползвам, има си своите предимства).

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Щом имат мед, най-доброто нещо е да го разпчатваш поетапно, според силата и числеността на семейството. Или пък както онзи ден доцента покака с валячето-таралежче(въпреки, че аз рядко го ползвам, има си своите предимства).

Така и направих. Не с валяка, защото е на другия пчелин. Днес пак минах през Пепелина. Както каза жената, "май сме събрали пчелите на селото" :

За съжаление при качването се губи много от качеството и най-вече не се чува врявата, която вдигат пчеличките
    Георги Корчев се казвам

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    А, чуват се, чуват се, дори повече от колкото се виждат. Добре се развиват за сега. Да се надяваме, че няма да има рязки и фрапиращи застудявания, тъкмо гледах в няколко сайта от 7ми до 11ти, а на другият сайт и до 13ти го дават да има известно застудяване около и малко под нулата, и после пак както вчера и днес(+15, че и нагоре...)!

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Аз вярвам на тези:

http://www.gismeteo.ru/month/3418/

Добре, че 18-ти е далече (прогнозата е за -10 през нощта).
    Георги Корчев се казвам

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Аз вярвам на тези:

http://www.gismeteo.ru/month/3418/

Добре, че 18-ти е далече (прогнозата е за -10 през нощта).
    И аз гледам "гисметеото", а също и "аккууедъра".
    Не знам за кой район го гледаш, но на мене, точно "гисметеото" за 18ти ми дава +1 минимална, а максималната е 9 градуса.

Страница 26 от 419 ПърваПърва ... 1624252627283676126 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •