Виж, сега се замислих за въртенето на магазина и плодника, наистина не бях се замислял. Така или иначе съм ги купил вече. Ще се опитам да превъзмогна недостатъците им и да развия силни семейства в тях. Мога да кажа какво е в момента - синия ми кошер е стар, без подвижно дъно, скован и шкурен пет за четири от мен, без горна прелка и т.н. Жълтия кошер е с подвижно дъно, купуван миналата година, всичко ново и т.н. И двата кошера са гледани по един и същи начин, но семейството в синия кошер в момента е на 8 междурамия пчели, а жълтия - на 6. Видимо от облитането пред синия кошер си личи, че има повече "муха" както казва съседа. Може би всичко е относително но... все пак ще се радвам май месец да ги направя 4-5 кошерите![]()
Абе манете ги кошерите, явно тая тема с тях е необятна и без да искам пукнах някакъв мазол. :D
Дайте малко Tips&Tricks как да не ги изпусна май месец да се изроят ? Освен да им създавам повечко работа, да подменя по някоя стара рамка и др. има ли нещо доказало се във времето ?
Има ли други признаци, че имат роева готовност - като например скупчването на няколко слоя пчели на рамките ?
И понеже сега ми е първа година - не съм сигурен кога ще настъпи или е настъпила първата паша - когато повечето растения са разцъфнали ? И как да процедирам - сега съм ги зазимил с магазините и само един вълнен парцал с дупка ги дели, не че ще ги спре да отидат, но само махането му ще е ли достатъчно ?
Благодаря!
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))