Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 26 от 55 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 251 до 260 от общо 542
    VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Абе Гуджо аз ти говоря за тая чудесия де е вляво по горе
    Да де и я за него говоря.Има 12 чисти чепа също и 7 мръсни.Тоя дърводелец аз не бих го искъл...Ако ги беше направил от палета по добре щяха да изглеждат дъските....И после що избивала смола...
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Да де и я за него говоря.Има 12 чисти чепа също и 7 мръсни.Тоя дърводелец аз не бих го искъл...Ако ги беше направил от палета по добре щяха да изглеждат дъските....И после що избивала смола...
    Отказвам се не мога да се меря с вундеркинд като теб просто не съм ти на нивото да те разбера.

VIP Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Оти е у лево тоя нов модел
    Оти сака да пунтира старите

Потребител
    Регистриран
    07.05.2020
    Пчеларски район
    село Спахиево
    Цитат Първоначално публикувано от Pero Melifero Виж публикацията
    Обсъждахме дъната, иначе за системите си прав, всеки си има предпочитания, разбирания и вкус. Моя съвет към Стефчо е, все пак да си вземе и един с отделно дъно, дали нов, дали втора ръка, ей така за проба, за да си прецени сам. Може и да не го прави. Както си реши. Много ми се иска обаче, след 3-4 години пак да си поговорим по темата
    Единия от кошерите ми е с отделно дъно. До сега не ми се е налагало да го размествам. Да, все пак се уча и ще се радвам след 3-4 години да съм добил повече опит и да си говорим или спорим, което дойде

Потребител
    Регистриран
    07.05.2020
    Пчеларски район
    село Спахиево
    Начинаещ ли беше?Това което си го писъл има колеги дето са имат за гулеми и още не са го разбрали.
    Благодаря! Ама и ще съм начинаещ поне още 3-4 години. Стремя се да се опитвам да ги разбирам пчелите, все пак всичко в природата е свързано.

Потребител
    Регистриран
    07.05.2020
    Пчеларски район
    село Спахиево
    Най големите мозъци в пчеларството са на противоположни мнения за едни и същи неща обикновените пчелари не правят изключение просто ти трябва да видиш това де ти върши работа.Относно дебелината не е кой знае какво и за зимата и за лятото даже напролет тия с по-тънка предна стена по лесно ще се напечат и по-лесно облетят.Нямам идея защо е сложена прелката в ляво само мога да предполагам че е нещо от сорта на топло и студено подреждане макар че за топло би трябвало да е в страни.По мое мнение така как е в ляво есента там ще е пилото и там ще се сформира зимното кълбо и ако застуди няма да могат да отидът в страни и ще умрът от глад то и в средата пак така ама е малко по другоядче.А и в средата печелиш разстояние за превъзмогване от пчелите. Относно дъното ами подвижното дъно дава много опции и също се затвара и отвара и кога се прецени се маха имам в пред вид лятото падат и акари и други неща участва активно във въздухообмена и температурната регулация на гнездото а и за конденза също влияе от делно може да слагаш магазините под плодника в различни периоди на годината. Може много да се говори по тези въпроси.
    Виж, сега се замислих за въртенето на магазина и плодника, наистина не бях се замислял. Така или иначе съм ги купил вече. Ще се опитам да превъзмогна недостатъците им и да развия силни семейства в тях. Мога да кажа какво е в момента - синия ми кошер е стар, без подвижно дъно, скован и шкурен пет за четири от мен, без горна прелка и т.н. Жълтия кошер е с подвижно дъно, купуван миналата година, всичко ново и т.н. И двата кошера са гледани по един и същи начин, но семейството в синия кошер в момента е на 8 междурамия пчели, а жълтия - на 6. Видимо от облитането пред синия кошер си личи, че има повече "муха" както казва съседа. Може би всичко е относително но... все пак ще се радвам май месец да ги направя 4-5 кошерите

Потребител
    Регистриран
    07.05.2020
    Пчеларски район
    село Спахиево
    Абе манете ги кошерите, явно тая тема с тях е необятна и без да искам пукнах някакъв мазол. :D

Дайте малко Tips&Tricks как да не ги изпусна май месец да се изроят ? Освен да им създавам повечко работа, да подменя по някоя стара рамка и др. има ли нещо доказало се във времето ?
    Има ли други признаци, че имат роева готовност - като например скупчването на няколко слоя пчели на рамките ?

И понеже сега ми е първа година - не съм сигурен кога ще настъпи или е настъпила първата паша - когато повечето растения са разцъфнали ? И как да процедирам - сега съм ги зазимил с магазините и само един вълнен парцал с дупка ги дели, не че ще ги спре да отидат, но само махането му ще е ли достатъчно ?

Благодаря!

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от stefcho034 Виж публикацията
    Единия от кошерите ми е с отделно дъно. До сега не ми се е налагало да го размествам. Да, все пак се уча и ще се радвам след 3-4 години да съм добил повече опит и да си говорим или спорим, което дойде
    Сигурен ли си ,че само на единия може да се вади дъното?

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от stefcho034 Виж публикацията
    Благодаря! Ама и ще съм начинаещ поне още 3-4 години. Стремя се да се опитвам да ги разбирам пчелите, все пак всичко в природата е свързано.

За това ти трябва дарба,а не четене и практика....

Потребител
    Регистриран
    07.05.2020
    Пчеларски район
    село Спахиево
    Сигурен ли си ,че само на единия може да се вади дъното?
    Ако си достатъчно силен, сигурно на всички ще можеш да ги извадиш

Страница 26 от 55 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •