Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 26 от 239 ПърваПърва ... 1624252627283676126 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 251 до 260 от общо 2387
    Потребител
    Регистриран
    28.01.2011
    Пчеларски район
    Раднево
    При мен въпреки природата и бързото прецъфтяване на слънчогледите(5-6 дена),има нектар...Мога да се похваля с 8-10 кила от кошер..
    Доста слаб добив имам тази година,единственото хубаво е,че пчелите се запасиха с хубав мед в плодниците...
    Дано да повали малко,иначе друга паша е малко вероятно да имам...

Потребител
    Регистриран
    29.08.2011
    При мен се получи нещо странно.Поне за мен.
    В събота проверих, какво е положението и имаше по 16 запечатани рамки на макс. Днес отивам да вадя да и изненада меда изпапан От 2 магазина бяха останали около 6 7 пълни и то не на макс, както бяха а започнати. Това бе положението във всички кошери.
    Пчелите ми се струват все по-малко и по-малко.
    Money never sleeps.

Автор
    Регистриран
    19.02.2013
    Пчеларски район
    Петрич
    Цитат Първоначално публикувано от Гинчев
    При мен се получи нещо странно.Поне за мен.
    В събота проверих, какво е положението и имаше по 16 запечатани рамки на макс. Днес отивам да вадя да и изненада меда изпапан От 2 магазина бяха останали около 6 7 пълни и то не на макс, както бяха а започнати. Това бе положението във всички кошери.
    Пчелите ми се струват все по-малко и по-малко.
    Аз мисля че меда ти е изпапан от някой пчелар. Тука в нашия край има няколко такива пчелари, взимат ти рамките с мед и ти слагат празни рамки.
    За три/четири дни не ми се вярва да изядът толкова много мед.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Другата възможна причина е меда да е бил откраднат от чужди пчели. Ако семейството е слабо и не може да се защитава - никакъв проблем кошера да бъде опразнен от меда за по-малко от 24 часа.

Подобен случай вече имахме - веднъж оставихме 3 пълни корпуса с мед в пчелина, като идеята беше на другия ден да минем с камиона по няколко пчелина и да съберем подготвените корпуси. Под трите корпуса си имаше дъно, а най-отгоре - капак. За да не влизат пчелите вътре запечатахме прелките със стреч фолио. На другия ден намираме фолиото прегризано и трите корпуса бяха изпразнени, че чак облизани, без капка мед вътре в тях.

Успокоява ме мисълта, че меда е бил прехвърлен в други мои кошери, но сега като се замисля, няма никаква гаранция че в кражбата не са участвували пчели и от други чужди пчелини.

Едно нещо обаче е напълно ясно - в случаи на кражба пчелите могат да бъдат невероятно бързи и невероятно ефективни. Буквално за часове могат да пренесат десетки килограми мед от едно място на друго.

Ако просто трябваше да го изядат - нямаше да са толкова бързи. Ще хапнат кило-две и това им стига за цяла седмица. При тебе обаче липсва много мед и единственото разумно обяснение е кражба - от хора или от пчели. Както едните, така и другите са много бързи и ефективни. :D :D :D

Потребител
    Регистриран
    29.08.2011
    Не е кражба нито от пчелар нито от пчели. Това е положението в 20 семейства. Рамките са същите и там, където ги бях оставил преди 5 дена.
    Чух се с няколко човека и като цяло не бях първия на който му се случва такова нещо.
    Шанс
    Всеки ден има, какво да се научи от пчеличките
    Money never sleeps.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Доста странно, наистина.

Ако е от кражба от пчели - крадците винаги оставят следи - восък от разпечатването на килийките по пода, нащърбване на стените на килийките, "повъръщано" на мястото за десант.

Ако са си го изяли сами , то подчерка е доста специфичен - липса на какъвто и да е незапечатан мед. До запечатан мед прибягват в изключително крайни случаи. Обинновенно идеята е следната - разпечатват килийка и не започват друга докато не пресушат напълно първата ( действат колективно). След подължителен глад остават острови със запечатани килийки обградени със пространства от килийки чийто мед е изчезнал безследно. При кражба разпечатнването на килийките е хаотично.

Ако е поради глад, тук е много важно да се установи причината.
    Когато пчелите имат вируси/нозематоза консумират много повече мед. В първия случай поради това че пчелите умират преди да достигнат работна възраст; В случая с нозематозата- с неспособността им да усвояват веществата пчелите са принудени да консумират огромни количества, въпреки че в тежко заразените с нозематоза пчели отказват да се хранят и умират от глад посред реки от мед/главна паша/ запасии в кошера - като да газиш до шия във вода и да умреш от жажда.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Потребител
    Регистриран
    29.08.2011
    scutellator това е отговора "остават острови със запечатани килийки обградени със пространства от килийки чийто мед е изчезнал безследно".
    Сега, като се замисля миналата година при последното ми вадене около 15 август, ми направи впечатление същото нещо, че бях проверил няколко дена предварително, какво е положението и при ваденето гледам някой пити с доста по-малко от това, което бях видял но реших, че си въобразявам.
    Money never sleeps.

Нищо странно 2 дена дъждовно време, не излизат и си правят банкет в кошера :D . Аз когато видя че го дават 2-3 дена лошо отивам и им наливам по 1 хранилка сироп и нямам ядове. Друг е въпроса че много силна година изпратихме, вчера извадих 80 кила мед. Смешна работа, миналата година на половина по малко семейства и извадих 450 кила... Ще се надяваме догодина да има и за нас ...
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    И аз вчера свърших с ваденето.Наистина смешна работа.От 120 кошера(два пчелина по 60 кошера средно)925 кила.И в двата пчелина едно и също беше положението.От единия 18,от другия 19 тенекии.Така и не можах да разбера какво стана тази година.Стари пчелари със 30-40 годишен опит имат още по плачевни резултати.Съседа до мен по пчелин от 80 кошера-30 отводки и 2 тенекии мед.Дори в балкана където са далеч от нивите се радват на половин тенекия от кошер.
    А такива силни пчли имах тази пролет.В началото на юни преливаха от пчела.Кошер под 7-8 рамки с пило ми изглеждаше слаб.А в средата на юни кориандъра си цъфтеше а пчелите едвам покриваха пилото.Какво стана с летящата пчела досега нямам обяснение.Дори почнах да обвинявам американците от базата в Ново село че стрелят с обеднен уран или да тръся причината в киселинни дъждове.От 6 по късни отводки на които майките трябваше да се оплодят по това време нито една не тръгна.Бих казал че пчела излязла от кошера в този период не се е върнала.

Наблюдател
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Бургас
    И при мен положението е същото. Наблюдавам цяло лято усилено събиране на ята птици около пчелина-свраки, врабчета и особено лястовиците така майсторски пикират сред кошерите , че буквално опустошават пчелите. Може ли това да е основна причина за загуба на летяша пчела? При вас има ли птици с такова поведение?

Страница 26 от 239 ПърваПърва ... 1624252627283676126 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •