Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 26 от 82 ПърваПърва ... 1624252627283676 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 251 до 260 от общо 817
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov
    Кириле , на конкретен въпрос -конкретен отговор . Преди години съм го правил с експериментална цел след като го бях чел по вестниците - на ЛР рамката с ВО отдолу кова с габъри /нямах телбод / някакво парче плат , един вид престилка за да не градят далак и я слагам между ДБ питите в ДБ плодника . Когато реша че му е дошло времето / изградена пита , осеменена , запечатана или люпещо се пило / , вадя , махам престилката и прехвърлям в ЛР . За няколко кошера става много по - чисто отколкото с рязане , нямаш никаква хамалогия и не ти трябва помощник. Пък и с лозарска ножица съм рязал , както даваха акъл у вестника , при това без помощник , мани - мани , туй не е работа ти казвам . Иначе метода дето последно го писа Advanced и други колеги преди това при твойте сандъци няма как да стане , освен ако не прехвърлиш предварително ДБ питите в ЛР корпус с 7 см надставка и после караш както е написано . И това съм го правил и си става без проблем . Ама не се отказвай от ДБ .
    Аз смятам , да го направя без престилките отдоло.Нали идеята бе да се борим с акара?
    Нека надграждат надоло с търтиеви далаци и да предположим , че майката ги осемени.
    При прехвърлянето изрязвам търтиевото пило с далака и прехвърлям в коша.
    Та така.

Цитат Първоначално публикувано от advanced
    Кириле, да може така имам един ДБ сандък който е вече със ЛР рамки и чакам да дойдат ЛР копрусите за да ги прехвърля от единиа съндък в другия. Както и да го направиш, си е непрекъснато ровене в кошера и ощетяване на пчелите от към прашец, сироп и понякога пило. Аз опитах всички начини, без този с подрязването. Най-добре е когато почне градежа, да сложиш ЛР корпус с 2 изградени ЛР рамки + 8 основи върху дъното. Слагаш майката там с ХР. Отгоре слагаш ДБ плодника подрязан или цял, или пък ЛР корпус със 7см наставка както ти е удобно стига да е отгоре върху празния корпус.
    Така при мен за 2-3 седмици се прехвърлиха на корпуса и освободиха горния от пило. За съжаление с ДБ питите изхвърлих около 4-5 кг сироп и доста прашец но имат време да си го набавят. След като махнеш ДБ рамките слагаш още един корпус и си официално с тунинг.
    Колега ,тоя начин с поставянето на ДБ плодник в-ху ЛР корпус би бил възможен , ако плодниците с които пчеларстваме са с отделно дъно.Но , не всички пчеларстваме с такива кошери.От друга гледна точка , ако започна да подрязвам кошерите с пчелите вътре , ще настане забава.
    За непрекъснато ровене , то така или иначе присъства при мен.Аз се стремя като цъфнат овошките да градя колкото се може повече основи, а това неминуемо е свързано с отваряне на коша и поставяне на основи за градеж.
    Поздрави

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Ами, може да сложиш ДБ рамките в корпус с надставка. Ти така и така ги местиш, трябва да излязат от ДБ сандъците.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Кирчо , ами то първата ти идея беше за прехвърляне от ДБ в ЛР бе бате , за туй ти писах , сега гледам че и с акара се бориш . При туй положение ще се хвърлят първо на далаците и после ще се качват на горе да градят , ма нищо де ще правиш и хубав восък . Айде успех !

Кирчо , ами то първата ти идея беше за прехвърляне от ДБ в ЛР бе бате , за туй ти писах , сега гледам че и с акара се бориш . При туй положение ще се хвърлят първо на далаците и после ще се качват на горе да градят , ма нищо де ще правиш и хубав восък . Айде успех !
    Не заня дали така точно ще се получи, дали първо далака ще почнат да градят под рамката или на основата ще почнат , но ще науча догодина със сигурност.Дори и първо далака да строят , за мен пак ще е добре , восъкът никога не е излишен при цена на основа левче.
    Догодина ще стане ясно , ще пробвам и ще пиша.
    Поздрави на всички и благодарности за мненията.

Наблюдател
    Регистриран
    12.07.2011

колеги аз сам новобранец имам един въпрос задължителноли ако

Цитат Първоначално публикувано от Kiril8305
    Не заня дали така точно ще се получи, дали първо далака ще почнат да градят под рамката или на основата ще почнат , но ще науча догодина със сигурност.Дори и първо далака да строят , за мен пак ще е добре , восъкът никога не е излишен при цена на основа левче.
    Догодина ще стане ясно , ще пробвам и ще пиша.
    Поздрави на всички и благодарности за мненията.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Относно вида кошери,колегата Деспотов би ти помогнал,аз сам на 600км. диагонално от теб,а подхранването не я изключвай тази задачка, ротациите на моменти дори са излишни -по преценка на пчеларя ,относно кръста има и лр-8 кошери аз сам с такива от тази година но по други съображения.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Хубавото на ЛР кошера е, че развиваш семейството във вертикална посока и не си ограничен, както в 12-сетака ДБ. Можеш да делиш семейства, да създаваш нови в един и същи кошер. Да прилагаш различни техники.Да отглеждаш 2 семейства в един кошер. Иначе стандартнтата ЛР технология, описана в повечето книги е кошер с 3 корпуса, които ротираш в процеса на развитие на семействата и така развиваш по бързо семейството и създаваш по силно семейство. И по-лесно се справяш с роевото настроение. По точно казано ЛР си е флексибъл система.
    Но, иска много четене и знания.

особено флексибъл е ако няма лайсни и не го стегнеш добре с коланите при превоз на нова паша....хахаха....става коктейл . мед,восък и пчели всичко на камара....

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Да бе да. Коктейл става ама друг път. Не ми се е случвало, а местя няколко пъти на сезон. Не пишете глупости.

Страница 26 от 82 ПърваПърва ... 1624252627283676 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •