Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 26 от 31 ПърваПърва ... 162425262728 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 251 до 260 от общо 304
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от apis_59
    Колеги от 1985 година се занимавам с пчеларство-отначало помагах на баща ми ,а по-късно и самостоятелно.Вече за трета поредна година губя по 30-40%от семействата си и вече съм на път да се отказвам.ССD ме преследва непрекъснато.Още на 01.12 имах загубени две семейства ,а към 25.12 вече са шест.За 25 години стаж не са ми измирали толкова кошери както през последните три зими.Миналата година носих във ветеринарната служба,а чрез тях в някаква лаборатория пчели и пити за проверка и заключението беше,че пчелите са здрави и вероятно са загинали от глад и студ.Глупости-в кошерите , в които имаше пчели макар и малко имаше 12-15 кг.качествен мед.Сега за разлика от м.г. няма и пчели за да занеса за проверка.В един преброих 25 пчели в другите малко повече.Направо съм отчаян тотално.За двадесет и повече години съм загубил 10 семейства според дневниците, който сме водили-сега за три зими 42 семейства.Отчайващо!!!
    Сменяй кръвта на пчелите или сменяй района. Наистина това, което пишеш е много обезпокоително.
    А според групата, която е взела държавни пари, за да обходи пчелини в цялата страна - заключението е че в БГ няма CCD.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Наблюдател
    Регистриран
    18.11.2012
    Пчеларски район
    Монтана
    И моито сефте за тази зима! На 24 отидох да подхранвам слабите отводки, останаха ми 6 питки по погрешно смятане и реших да сложа и на някои други . Първото ми впечетление на загиналия ми направи че пред него има доста подмор, след като го отворих видях че кълбото го няма помислих си, че са надоло докато не извадих страничните рамки, е пчелите бяха там но не на кълбо а по цялото дъно. В по средните пити имаше отделни топки по 20-30 пчели а имаше и доста набити по килииките, на всички пити имаше прилично количество мед. Като взех от дъното няколко пчели видях акар. Третирах Август месец с Баиварол, но явно ефекта не е бил голям.

Автор
    Регистриран
    27.01.2012
    Много рано се захвана тази тема и това не е добре..Май в началото на на поста на Евгени по-горе има доза истина !Познат пчелар който 4 или 5 години използва един и същ препарат(от най-отричаните)при това без загуби от"изчезване " и резистентност докато покрай него масово понасят до 90% загуби твърди че пчелите са му някъде от родопския край и бил доволен и подобно нещо като ссд не съществува.Едва ли ще е само от препаратите против акара,следя внимателно тази тема при повечето загуби са ползвани различни препарати.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от valeriboikov
    В кошерите има достатъчно храна, все още са живи, но ме притеснява големия подмор.
    Може пчелите или част от тях да са влезли в зимата изтощени от преработка на храна, гледане на пило и белтъчно недохранване.
    При мен подморът на дъното е 5-10 пчели на 8-10 дни, но имам един "хубавец", сравнително силен, който обаче за същите периоди от време дава по 150 пчели фира. Не съм сигурен какъв му е проблемът, но подозирам, че може пчелите да са се поизтощили от ударната доза инвертиран сироп, която им дадох в средата на септември за дозапасяване. И не мисля, че има повече акари от другите...
    Все пак един кошер не е представителна извадка, та засега всичко е в сферата на догадките...
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Нека и аз да се включа с моите скромни наблюдения и не претендирам с представителна извадка , но според мен голямо значение има породата на пчелите и смъртността им, разбира се не изключвам и останалите преки фактори : лоша храна не добра подготовка и т.н.При мен най - добре зимуват " италианките " подмора е символичен .Имам и аз един, който ми дава висок подмор както споменава и Цезара , но засега се държи .Да отбележа , че когато започвах да ги развивам семействата умишлено ги закупувах от различни райони с цел свежа кръв.Радиуса беше повече от 40 км.Тази година си направих селекция и резултатите за сега са добри.Пожелавам ви уважаеми колеги НУЛЕВА смъртност
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    От името на уважаемата колегия благодаря за хубавото пожелание :D
    Аз също нямам преки наблюдения , но от това което съм чул и чел от 2-3 години за себе си съм направил следния извод : При неприемливо висока смъртност за 2 и повече години, при липса на необичайни промени в околната среда на местността и техниката на работа /това разбира се може да ни го каже само пчеларя след задълбочен многофакторен анализ/ имаме проява на неблагоприятни натрупвания в генофонда. Процес на метизация или както е правилно да се нарича, Скутелатор предполагам ще е любезен да ни подскаже.

И аз като колегата по горе не претендирам за нищо , но според мен голяма част на подмора в нашата страна се дължи именно на грешки на пчеларя.
    Аз лично винаги търся грешките в себе си.
    Поздрави!

Потребител
    Регистриран
    09.10.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Kiril8305
    Аз лично винаги търся грешките в себе си.
    Поздрави!
    И какви грешки си намерил в себе си ?

Потребител
    Регистриран
    13.12.2012
    Прав е колегата не ги разбирам тези които не свиват гнездата ,дори не свалят магазините и допълнителни корпуси а като им умрат пчелите реват.Щом те мързи да ги зазимиш като хората мога да си представя какво пчеларстване правиш.В краина сметка тези животинки са повече от5 месеца в състояние на летаргия.Скоро един от месните дъртаци едва ле не ми се кара защо съм свалял магазините,защо съм свивал гнездата и др.Той не ги зазимявал защото пролетта пък трябвало да ги разширява,пчелите му биле кучета,аз му казах ,че дори и кучето прибирам в дърводелната през студените нощи.Такива пчелари не заслужават да имат пчели,съжалявам животните не тях.

Само не разбрах какво му е лошото да оставиш семейството с магазина когато си сложил найлон между плодника и магазина, и как това ме прави по малко пчелар от теб колега но живи и здрави накрая на лятото ще си ги "мерим" както някой обичат ....
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Страница 26 от 31 ПърваПърва ... 162425262728 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •