Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 26 от 149 ПърваПърва ... 1624252627283676126 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 251 до 260 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Костов Виж публикацията
    Какво не ти харесва на варостопа???
    Когато става въпрос за изчисляване на опаразитеността, използването на химически препарат за база за сравнение, към който акарите са придобили устойчивост в много пчелини в страната (България), може и да не е чак толкова добра идея, колкото на пръв поглед изглежда.

Със същия метод ( пудра захар) може да се изчисли и процентната устойчивост (обратното на ефективност) на акарите към кой да е препарат, напр. Варостоп. Просто трябва да третирате и след изминаването на определения срок от производителя, при изваждането на лентичките да се направи тест колко са оцелелите акари ( т.е. трябва да се направят 2 теста - преди и след третирането).

Просто като допълнение за да го има всеки в предвид, резистентните акари обикновенно се появяват първо в един или два кошера. Те се размножават до степен (тъй като прапаратът не им действа) в която убиват гостоприемника си (най-често тези 1 или 2 кошера ще останат незабелязани че не отговарят на третирането) . От там нататък резистентните акари се разпространяват из целия пчелин/пчелини
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Само допреди 100 години пенецилина убиваше всички видове бактерии, познати на човечеството. Днес има широкоспектърни антибиотици от 5-то поколение, може би един милион пъти по-силни от пенецилина, и въпреки това инфекциозните болести се ширят под път и над път. Но този път всяка една бактерия вече е резистентна.......

Какво означава това?

Ами човечеството помогна на бактериите да станат много по-устойчиви, много по-резистентни. С две думи - направихме еволюционен скок, но не на човечеството, а на бактериите. И как ще свърши всичко това? Ха опитайте се да познаете от първия път.............

Не ви ли се струва, че битката е с предварително известен край? Рано или късно ще се появи болест или епидемия, с която няма да се справим. И ще оцелее еволюционно по-съвършенният и по-приспособен вид - бактериите. Това с акарите е далечен отзвук на един много по-голям проблем, а именно че човечеството, със своите си действия, само си копае гроба. Няма значение дали той ще бъде ядрен, химически, екологичен или бактериологичен. Разказахме играта на планетата и на природата, и е въпрос на време тя да си отмъсти.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Откъде се появи този акар? Как може милиони години да го е нямало и изведнъж хоппа - за 30-40 години превзема всички кошери по света. И човечеството е безсилно да се справи. Не е ли странно всичко това?

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    От две години ползвам продуктите на сръбската фирма "Апивет" гр.Нови Сад. Пролетта слагам ленти "Апихелт", а есента "Суперстрипс". Не третирам пчелните семейства с нищо друго. За сега съм повече от доволен, понеже при прегледите е изключителна рядкост да се забележи акар по някоя пчела.
    Keep Walking...

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Аз снощи сложих на всяко семейство по 10 грама тимол на кристали, полят малко с олио - в капачка от буркан от старите - плитките. Капачката сложих над рамките по средата леко назад. Сложих и контролни листове.
    Тимола се разтваря лесно и в спирт, но по-бързо се изпарява. В олиото се изпарява по-бавно.
    Този пост е редактиран от evgeni.filimonov; 22.08.2013 в 13:37.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Наблюдател
    Регистриран
    26.01.2012
    Пчеларски район
    с. Айдемир,общ. Силист
    А тази доза за едно пчелно семейство ли е ? И къде я поставяш тази капачка?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията

Ами човечеството помогна на бактериите да станат много по-устойчиви, много по-резистентни. С две думи - направихме еволюционен скок, но не на човечеството, а на бактериите. И как ще свърши всичко това? Ха опитайте се да познаете от първия път.............
    С измислянето на поредното ултра модерно лекарство, новия суперпестицид, фунгицид, хербицид и т.н. .... Поне в земеделието е така, то разчита всеки следващ ден да има ново лекарство и са изцяло зависими от фармацевтичните заводи. Цяла индустрия си е това.

Относно вароатозния, трахейния и други акари, ми те са стари почти толкова колкото и самите пчели. Естественият им гостоприемник са азиатските пчели (от там има все още неща, които още не са стигнали дотук). Вароатозния акар не е проблем във всички кошери по света - само при пчелите от европейски произход, но не и африканските (и двете са един и същ биологичен вид). Вароатозата е проблем който е можело да бъде разрешен още навремето( и то много по-лесно отколкото към днешна дата), но нито тогава нито сега не е имало желание за това, ......освен отделни личности.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Cool

Ето с каква рецепта третирах и аз.
    Имам пушалка от този вид http://prikachi.com/images.php?images/706/6474706L.jpg
    Рецепта за пушалката 80 гр. Тимол разтворих във 1000мл. течен парафин.С тази пушалка след като загрея серпентината две напомпвания правя.След напушването какво се забелязва няколко пчели се сбориха и убиха ,(около 10) след това малка част изпълзяха от кошера и трескаво започнаха с крачета да се чешат.На поставената от мен контола която сътворих по начин по който ме посъветва колега от форума за което съм много благодарен ,а именно листи намазани с грес на 5 тия ден на контролата преброих около 60 акара, пчелата е спокойна и всичко е наред.
    Имайте в предвид следното - Тимола мирише наистина доста гадничко затова го бърках с предпазна маска.Когато попадне върху кожата започва да я дразни.В химическата аптека закупих разфасовка от 100 гр. за 22.50лв. течени парафин пак от там за 1000мл. цената бе 9лв.
    Обърнаха ми внимание , че за третиране на пчелни семейства винаги трябва да се убеждаваме , че цвета на Тимола е бял като на готварска сол (не знам защо на ум за сравнение ми дойде кокаин ) ако цвета е различен от този Тимола може да се окаже отровен за пчелите.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

Матеев добре казано,мисля че знаеш отговора-всичко е бизнес,но хората които го правят не се интересуват от последствията дори за собствените си деца явно.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз разсъждавам така:
    Най-трудно е на човечеството да се бори с вирусите. Те са микроскопични и е спорен момента дали въобще са живи същества, защото не отговарят напълно на определението за понятието ЖИВОТ.

Много по-лесна е борбата с бактериите. Те вече са цели клетки, 1000 пъти по-големи от вирусите, в резултат на което в тях сравнително лесно могат да бъдат намерени слаби страни, които да бъдат атакувани с лекарства (например антибиотици).

Още по-лесна би трябвало да бъде борбата с акарите. Те вече са сложни организми, милиони пъти по-големи от бактериите. Би трябвало да има поне 1000 различни начина да се намери препарат, които да ги изтреби до крак, без да причинява вреди на пчелите. Да, ама такъв препарат все още не е намерен, което е доста странно. Единственото разумно обяснение е, че фармацефтичните компании НЕ ЖЕЛАЯТ да изтребват акарите до крак. Ами после от какво ще печелят????? Фармацефтичните компании имат интерес да откриват препарати, които избиват акарите на 99%, но в никакъв случай нямат интерес от 100%-ово изтребление. Дори и да се открие такъв препарат, той потъва в секретност, и не се използва, защото ще им намали печалбите.

Фармацефтичните компании влагат ОГРОМНИ СРЕДСТВА в търсене на 99%-ови препарати, което е много по-сложно и по-скъпо от намирането на 100%-ови такива. Така е не само с акарите, но и с всички останали болести по света. Никой няма интерес дадена болест да бъде излекувана веднъж завинаги. Ами я си представете, че хората започнат да живеят по 150 години...... Ами че то тогава всяка една държава ще фалира от пенсиите, които трябва да изплаща.

Добрият данъкоплатец е този, който умре точно 1 ден преди да се пенсионира. Доброто лекарство е това, което принуждва човек цял живот да го взема всеки божи ден, без при това да се излекува. Добрият акар е този, който умре 2 седмици след лентичките, но преди това задължително остави 2-3 скрити яйца за напролет, за да може отново да разцъфне с пълна сила.

Създаването на такива "добри лекарства" е много по-трудно от създаването на лекарства със 100%-ов еднократен ефект, но въпреки това фармацефтиката влага луди пари в разработването на лекарства именно с частичен, а не с пълен ефект.

Страница 26 от 149 ПърваПърва ... 1624252627283676126 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •