http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post57787 - чети внимателно от тук нататък![]()
http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post57787 - чети внимателно от тук нататък![]()
Негативите са повече бавен градеж, проблем с молеца а и тези глупости че за да смъкнеш стария восък трябвало само да се натопят в гореща вода също не водят до нищо добро защото обикновено мухлясват. Фен съм на пластмасата но български вече не бих купил. Тази година имаше едни дебели само основа и цяла магазинна рамка подобна на тези на легга и може би това е по добро за парите си но живот и здраве ще ги пробвам на пролет
Тази година имам над 100 изградени пити с пластмасови основи (по методът, описан от Камен Крумов). За сковаване на рамката и поставяне на основата, отделям около минута време (максимум минута и половина). Преди да ги сложа в кошера, хубаво ги напръсквам от двете страни със захарен сироп. Пчелите не се притесняваха да отглеждат вътре пило или да събират мед. В центрофугата също нямаше никакви проблеми. За сега молец не съм видял. Когато има хубава паша - пчелите градят бързо и хубаво....не забелязах да има някаква разлика дали градят върху пластмаса или восъчна основа. За сега съм доволен и мисля да продължавам с бургаските основи. Главните причини за това са: по-ниска цена на основата; много по-бързо сглобяване на рамката.
"Не вярвайте на мнения, а на факти!" Р. Кийосаки
От години ползвам основите на Николай от Бургас. Нито ги мажа, нито ги пръскам. Всичко зависи от пашата. Лесно се монтират и центрофужат, не ги гризат молци. И много са дразнещи самодоволните и "авторитетни" мнения на Матеев, с които пълни форумите компетентно по всякакви теми и не пропуска да оплюе всичко, което не е негово дело. Да вземе да внася от китайските, които съм пробвал и пчелите не ги поглеждат нито мазани, нито пръскани и да обяснява позитивите им, че да му повярвам.
Започнах да пчеларствам с Бургаските основи и така три години.пробвах от две години восачните и реших никога да не ползвам повече пласмасовите.Всеки сам си решава аз споделям моето мнение.
Ако двама човека имат по една идея и нея споделят ще си останат само с нея но ако си я споделят и двамата ще имат по две.
Бургаските основи не съм ги оплювал. Напротив - хваля ги и почти половината от всичките ми рамки са с такива основи (над 30 000 бр.). Има си известни дребни проблеми с тях, но то такива си има и с всички останали.
Във връзка с темата мога да кажа и още една хвалба за тях - восъчните килийки са залепени за пластмасовата част ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗДРАВО. Научих го тази есен, защото имах известни проблеми с разпечатващата машина - беше започнала на къса питите. Но най-интересното беше, че килийките се късаха някъде по-средата, а в долната част восъка си оставаше здраво свързан с пластмасата.
А ето един недостатък, който според мене е дребен. Когато питата се повреди поради някаква причина и се наложи да се вземе восъка и да се спаси основата - тогава единствения начин е изстъргване със шпакла. С восъкотопилка не става - основата се сбръчка. При изстъргването с шпаклата килийките се задръстват с каша от восък, мед и/или прашец, и понеже са дълбоки, в тях остава доста голямо количество боклук. Този боклук няма как да се почисти и се налага питата така да се върне в кошера. Като цяло се губи доста восък и не е ясно дали пчелите го оползотворяват или изхвърлят.
Здравейте, искам да се върна на моя въпрос. Пречи ли допира на ел.нож за разпечетване на основата.Видях мнението че от скобите се износвал ножа но не и това? И нещо друго във клипа на фирмата за поставянето им се заковават във вътрешната част.Колегите казват че на 90 градуса се скапвали ел. нож колко потдържа.Извинявам се ако съм ви досадил.
sarachilov, явно искаш да ти се каже в прав текст. Е, добре. Ако монтираш основите по начина предвиден от производителя -ДА, ПРЕЧИ! Ако искаш да си спестиш всички останали недостатъци на Бургаските основи пак ще те върна там, където те бях пратил и ще ти кажа отново : Чети внимателно !![]()
По скоро чети внимателно какво пишат другите защото това което изтъква и Матеев и други си е истина и молец ги гризе и не се чистят лесно и БАВНО ГИ ГРАДЯТ и труда е много защото по начина на производителя с габърчета и телбод падат или с летва в средата и др или силикони и лепила както се описва по горе си е излишна хамалогия никого не ангажирам това е мое мнение и го отстоявам
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))