И аз се махнах вече от там. Наистина е нетърпимо!
PS. Смял съм се обаче на философията, че всички пчелни продукти трябва да се продават на европейски цени, а оборудването, химикалите и мерките за сигурност трябва да са без пари. И някои наистина от безкрайно повтаряне на тази мантра сами са си повярвали. Една от утопичните соц. идеи е, че държавата трябва да накара търговците да им изкупуват продукцията на гарантирани минимални изкупни цени, но едновременно с това да не плащат данъци и осигуровки към държавата. И когато на такъв "умник" му зададеш простичкия въпрос: "А с какви пари държавата да плаща на учителите, които ти учат децата, на лекарите, които те лекуват и т.н." той ти казва: "Ти си срещу пчеларите, махай се".
Този пост е редактиран от tsc1; 01.06.2014 в 20:35.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Да! Точно такава е атмосферата там при "пет хилядниците"...
Даааа......
По отношение на държавата хората се делят на ДАВАЩИ и ВЗЕМАЩИ. Има дори и ТЪРТЕИ, които за съжаление са доста висок процент.
ДАВАЩИ - през живота си са дали повече на държавата, отколкото са получили. Аз съм от тях. Дал съм под формата на данъци 1000 пъти повече, отколкото съм получил.
ВЗЕМАЩИ - при тях баланса е отрицателен. Дали са по-малко, отколкото са получили.
ТЪРТЕИ - това е най-голямата и най-наглата група. НЕ ДАВАТ НИЩО, но когато опре до вземане, устата им е възможно най-голяма. За съжаление трябва да констатирам, че много пчелари са именно в тази група. ЛЪЖАТ ДЪРЖАВАТА по всякакъв възможен начин, масово нарушават законите и под никаква форма не плащат никакви данъци. В същото време си мислят, че ДЪРЖАВАТА ИМ Е ДЛЪЖНА ДА ИМ ДАВА и надават вой до небесата, ако това не се случи.
Вътре въобще не ни интересува, пчелите си знаят най-добре там - цитат от m_pchelari
Цитирам две различни мнения относно целта на електрониката в кошера. Едната гледна точка е, че знанието за състоянието на семейството е най-важно, другата гледна точка - че най-важно е да осигурим условия в кошера за икономически най-изгодно презимуване на семейството. Двете цели се постигат с различен хардуер. Коя цел е по-важна от стопанска гледна точка? И какво ни помага това, ако през януари, при петдесет сантиметров сняг, разберем за лошото състояние на някое семейство от пчелина в Н-ската гора, разчистването на пътя до който струва повече от стойността на семейството?
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
И двете цели са важни, но най-важната цел е СЪЗДАВАНЕ НА ИНФРАСТРУКТУРА, позволяваща захранване на кошерите с енергия и комуникационни канали за предаване на данни и за управление на един или друг параметър на средата. Ако тази електронна инфраструктура я има, за в бъдеще лесно могат да бъдат добавяни един или друг вид евтини електронни устройства, решаващи една или друга задача от охраната, наблюдението и контрола/управлението на семейството или кошера.
Каквато и електронизация да си замислим, първо трябва да решим въпроса със захранването с електроенергия и въпроса с преноса на данни в двете посоки от пчелина до компютъра в дома на пчеларя.
Ако целта ще е дистанционно да наблюдаваме , дистанционно да управляваме , не е ли по удачно да си създадем един виртуален кошер? 99% от "пчеларите" познават из основи законите по които живее пчелното семейство.Не би било проблем при познанията по електрониката сред пчеларите да се създаде такъв виртуален модел.Дори една компютърна игра " Пчелар и пчели " има своето място.Колко средства за унищожени от незнание пчелни семейства ще се спестят?Колко средства ще се икономисат от не закупено оборудване? Няма разходи за храна , за енергия .Няма ядове за програми ,отравяния, болести.Много, още положителни неща.Който стигне последното ниво на играта ,за награда ще може да отглежда истински пчели.Всъщност имаше нещо с подобни функции."Тамагочи" му викаха.Това е радикалното вярно решение.Цената му е нищожна.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Въпроса за целта е основния. Какво искаме чрез внедряването на електронно управлявания кошер? Отговора според мен се крие в понятието "индустриализация". Който е влизал напоследък в модерна кравеферма в Англия например, ще ме разбере. Робот дои кравите, робот ги храни и им чисти. Още по-изразено е в свинефермите и пилчарниците. Въпрос на време е да се случи и с пчелините. Самото наличие на подобна тема във форума е ясно указание за тенденцията. И ако не се случи някакъв катаклизъм и да ни върне 200 години назад, то непрекъснатото увеличение на населението, както и технологичната революция, предизвикана от компютрите и интернет ще докара 99 % от пчелините до електронно управлявани структури. Не че ще е принудително, просто само такива ще оцеляват икономически след някакъв брой години, неясно колко. Но съм сигурен, че процеса ще е сравнително бърз, в рамките най-много на едно поколение. Намиращите се на старта на технологията като инж. Матеев в началото ще спечелят над нормалната печалба, после ще оставят бизнеса на фермерите пчелари и ще се захванат със следващото перспективно начинание. И така до предстоящото създаване на изкуствен интелект, за по-нататък не ми стига въображението.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Много точно написано. Движещата сила, която ме кара да губя толкова много време и пари в развитието на ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА, интегрирана с ТОТАЛНА ЕЛЕКТРОНИЗАЦИЯ, е създаването на така нареченото КОНКУРЕНТНО ПРЕИМУЩЕСТВО. Не знам дали знаете, но в пазарната икономика оцеляват, развиват се и забогатяват именно фирмите, които имат възможно най-доброто КОНКУРЕНТНО ПРЕИМУЩЕСТВО. Фирми без конкурентно преимущество линеят и в 99% от случаите загиват.
КОНКУРЕНТНОТО ПРЕИМУЩЕСТВО е нещото, което позволява ЕДНОВРЕМЕННО да се случат 2 неща:
1. Да продаваш големи обеми от своята продукция
2. Да продаваш на цени, в които има заложена по-голяма печалба от нормалните 10%
Общата годишна печалба на фирмата е равна на произведението на бройките по т.1 умножени по печалбата по т.2. Крайното число е голямо само ако и двете числа по т.1 и т.2 СЪЩО СА ГОЛЕМИ.
Безсмислено е да продаваш големи обеми с нищожна единична надценка. Произведението на двете пак е нищожно. Това всъщност е положението на целия пчеларски сектор в България с хората и фирмите, които продават мед на изкупвачите.
Безсмислено е да правиш и обратното - да слагаш огромна надценка, но да продаваш нищожни количества. Произведението на двете пак е нищожно. Това всъщност е положението с дребните пчелари, които продават мед на комшиите в буркани по 7-8 лева килото.
Та аз се боря да се сдобия с КОНКУРЕНТНО ПРЕИМУЩЕСТВО, което ще ми позволи ЕДНОВРЕМЕННО да продавам ГОЛЕМИ ОБЕМИ с ГОЛЯМА НАДЦЕНКА. Това е един от базовите принципи на пазарната икономика, и аз отдавна се ръководя от него. Преди много години благодарение на конкурентно преимущество успяхме да продадем в Русия десетки милиони пасти за зъби с марка AQUARELLE с надценка над производствената цена почти 50%. Преди това подобен успех имахме с фитошампоаните за руския пазар. След това през годините подобни успехи имахме и със слънчевите централи, с FOREX брокера СТС ФИНАНС, с машините на завод МЕХАТРОНИКА и т.н. Сега гоня нещо подобно и в пчеларството.
Между другото ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА напредва и буквално вчера вече придобих увереност, че ще я бъде, и заявих 15 000 бройки от тези RFID тагове:
http://www.zotei.com/Passive_RFID_ta...DFY-ABS02.html
До 10 дена ще са при мене, а до 20 дена ще завия с видия такъв таг на всеки един мой кошер, дъно, корпус, хранилка, капак, пчелогонка, нуклеус, оплодно сандъче, стойка за кошери, позиция на стойката, на всяко едно транспортно средство отзад на вратите и отпред на таблото, на всеки вход на пчелин, база, склад, помещение и т.н и т.н. Буквално след 20 дена към моите сървъри ще потекат реки от информация къде, кога, какво, от кого, колко и как се прави - прегледи, статуси на семейства, кошери и майки, местения на корпуси, транспорт на корпуси между пчелините, създаване на отводки, смяна на майки, заскладяване на инвентар, изписване от склад и какво ли не още. Всичко до ниво 1 корпус ще се проследява, а на следващия етап в системата ще включа всичко до ниво 1 рамка, включая и електронни везни в разпечатващите машини, за да знам например кое семейство колко мед е дало.
На фона на този колосален информационен поток и неговата обработка добавянето на някаква платчица за температура или влажност във всеки един кошер изглежда едва ли не като детска играчка.....
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))