Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 25 от 79 ПърваПърва ... 1523242526273575 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 241 до 250 от общо 781
    VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Бърз Виж публикацията
    Здравейте колеги!
    Миналия уикенд (+ 12 гр), направих преглед - минус 5 семейства, замръзна. Грешка на есен - не стесних с преградни табли. Мед по 12-15 кила и повече , имат всички (и загиналите също). При зимуване на отворени мрежисти дъна, без стесняването - ЛИПСВА на доста брой пчели на есен (август разделих основни семейства на 2-3 нови) НЕ КОМПЕНСИРА с доста медени запаси.
    Внимавайте - НЕ правите мои грешки.
    Успех в нова пчеларска година!
    Моите мрежести дъна ги затварям есента. Отворена е само долна прелка. Преградни дъски не слагам. Питите в страни на кълбото играят ролята на преградни дъски.
    Може би КАС81, не унищожава достатъчно акара. Годината беше тежка - голяма суша. Захарта не съдържа витамините и минералите от нектара, в същото време липсва и прашец. При такава година е нормално да има някакви загуби.

Наблюдател
    Регистриран
    28.02.2016
    Пчеларски район
    Sredets
    На 04.02 установих 3 бр от 21 умрели, предполагам, че е от външна намеса. Един от кошерите беше пробит с две дупки колкото юмрук. И трите са отводки. Повечето мед останал и го прехвърлих в 3 12-рамкови. Аз не стеснявам и не свалям магазините.През зимата слагам кристализирал мед в хранилките.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Каква е дебелината на стената ?
    При стари и прогнили кошери всичко влиза .

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Здравейте колеги,
    благодаря за отговори!

Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Много си БЪРЗ, верно е...
    Прав си. Има такава приказка при нас - «Поспеши́шь — люде́й насмеши́шь»
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Аз НИКОГА, НИКОГА не стеснявам и нямам проблеми, даже обратното. Търси проблема другаде. Възможно ли е при деленето на семействата в някой кошери да са останали предимно стари пчели или стари майки.
    В втората моя зима, 3-4 рамкови отводки, със смешни запаси на мед, НО стеснени на 4 пити с преградни табли (с гумички по ръбове), не само ВСИЧКИ презимували, но и още бил принуден да преместя тях на нов пчелин - точно след Нова Година (при минус 10 градуса). Затова, мисля че проблем в липсва на доста брой пчели на есен

Цитат Първоначално публикувано от old_greyish Виж публикацията
    Бърз мисля че работи с ЛР , ДБ не е проблем да го " разцепиш " на две Август ( ако храниш обилно и ако имаш оплодена майка ( това според мен де ) ) .
    Аз не "разцепих", а разбомбих тях - 4-е семейства на 3 нови, всички други на 2.

Цитат Първоначално публикувано от zapstojan Виж публикацията
    Може би КАС81, не унищожава достатъчно акара.
    Колкото не търсих акар, при почистване на дъна, на умряли - не намерих. Сега докато не изядат ВСИЧКО от КАС (по 3-4 пити преработени и запечатани ) - няма да третирам с нищо, сигурно стане чак на есен. Освен това, искам от 5 март до акация (50 дена) давам един стимулиращ състав (там също има връхчета от борчета и пелин)
    Цитат Първоначално публикувано от zapstojan
    Годината беше тежка - голяма суша...
    Извинявай - не вярвам в лоши години, само в лоши пчелари.
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Аз не можах да разбера къде е грешката,за да не я повтарям.Ако ти е трудно да се изразяваш на Български,пиши на Руски,за да разбера грешката.
    Специално!!! оставих семействата без стесняване, на всички пити, с отворени мрежести дъна, НО!!! с по 16-18 кг мед. Стимулирал и захранвал от края на август (след разделение) до 22 септември. Средно - на 5-6 междини биха в края на октомври. Всички майки били нови (отбелязани), при преглед намерих 2-е не отбелязани - сигурно смениха сами.
    На кратко - мислих ако има доста мед, то няма проблем с зимуване на средни-слаби семействата. Обаче....

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.07.2013
    Извинявай - не вярвам в лоши години, само в лоши пчелари.
    В добри години и баба знае. Август месец се обединява не се дели.

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Цитат Първоначално публикувано от seto4e Виж публикацията
    В добри години и баба знае. Август месец се обединява не се дели.
    При един моя колега (в Русия) зимуват САМО добре стеснени късни отводки, на 4-е пити с нови майки. При минимално есенно захранване и 60-70 кила мед печалба, в края на следващия сезон - той смята този начин, като най икономичен. Колкото пчелари - толкова технологии....

Автор
    Регистриран
    19.02.2016
    Пчеларски район
    Добруджа
    Аз не "разцепих", а разбомбих тях - 4-е семейства на 3 нови, всички други на 2.
    Аз разцепих всичко на 2 Август месец , имам майка която пронесе на 1 Септември ( една част ги правих с оплодени майки , друга с мои ) . Работя с ДБ10 , при първи признаци на сериозен студ съм сложил питки , преди това обилно съм подхранвал със захарен сироп ( при максимум 2 месеца зима който иска да ползва инверт ( не е луд който и т.н. ... )) . Към момента имам 0 смъртност . Нямам семейство зазимено на повече от 7 рамки . Имайте предвид , г-н Бърз , че България ( като климат ) дори не е близо до Русия - и в този смисъл , припомнете си че повечето български автори , непрекъснато , припомнят че майката почва да снася рано при честа и голяма разлика между дневни и нощни температури . Сега , аз съм си момче от Варна ( ако и да ме закара живота на румънската граница ) и според мен , трябва да имат варненските колеги поне 2 рамки ДБ пило ( +/- 1 рамка в зависимост карника / италианка / местна ) . И в този смисъл пак казвам - обилно хранене и не трябва да се разчита , че една отводка , ще издържи на собствени запаси ( без значение какво смятаме ние като пчелари ) . Имайте предвид че една отводка не е пълноценно семейство , и това което знаем за зимуването на пчелното семейство , не се отнася за отводка .
    И пак да кажа за ЛР и ДБ ( просто моето мнение , нямам намерение да коментирам коя система е по-добра ) - по-високата ДБ рамка позволява едновременно отглеждане на пило и складиране на мед и по-добра реакция при рязко застудяване , по-ниската ЛР рамка обратно - това сериозно намалява възможността на ЛР семейството ( главно при наличие на късно пило ) да реагира на застудявания . При ЛР отводка която не изпълва цял корпус ( без питка или какво да е допълнително подхранване ) при тази зима ( близо 40 дни без облитане ( бъкфастите се облитаха на 8 градуса )) смъртта е гарантирана без съответна реакция . Това си е лично мое мнение разбира се .

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.07.2013
    Цитат Първоначално публикувано от old_greyish Виж публикацията
    Имайте предвид че една отводка не е пълноценно семейство , и това което знаем за зимуването на пчелното семейство , не се отнася за отводка .
    Късна отводка - до 15 юли от друга страна, няма нищо общо с "разбомбен" кошер в края на август.
    Добре е, че към момента нямаш смъртност защото тази зима е "перфектната буря". Отводките тепърва има баир да катерят. Началото на април ще видим кое е по-добре, кошер на 8 рамки или 2 отводки с по 2 шепи пчели.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Специално!!! оставих семействата без стесняване, на всички пити, с отворени мрежести дъна, НО!!! с по 16-18 кг мед. Стимулирал и захранвал от края на август (след разделение) до 22 септември. Средно - на 5-6 междини биха в края на октомври. Всички майки били нови (отбелязани), при преглед намерих 2-е не отбелязани - сигурно смениха сами.
    На кратко - мислих ако има доста мед, то няма проблем с зимуване на средни-слаби семействата. Обаче....
    Ето го проблема за мен ти сам го написа СМЕНЕНИ МЛАДИ МАЙКИ (НЕКАЧЕСТВЕНИ МАЙКИ СЪОТВЕТНО СТАРИ ПЧЕЛИ)
    Миналата година и в нашия край не станаха хубави майки.
    И веднага се търси под вола теле.
    Пчелите зимата правят кълбо което затопят а дали си ги стеснил или не ще го направят това им е природата.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от seto4e Виж публикацията
    Отводките тепърва има баир да катерят.
    Никога не бих оставил отводка с млада майка,изведена през втората половина на лятото да"катери баир" на пролет.На пролет,бих я превърнал в основно семейство.....Сега се сещам нещо за брат Адам-изпитва младите майки,като ги оставя да презимуват в слаби отводки......

Страница 25 от 79 ПърваПърва ... 1523242526273575 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •