Алекси човека няколко пъти ти каза, че не работи с 5 кошера, че има дългогодишен опит и т.н. - ти сега какво му обясняваш не мога да разбера, как да си гледа кошерите или колко са добри роевите майки .... или и двете.
Алекси човека няколко пъти ти каза, че не работи с 5 кошера, че има дългогодишен опит и т.н. - ти сега какво му обясняваш не мога да разбера, как да си гледа кошерите или колко са добри роевите майки .... или и двете.
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Тук като че ли се крие отговра, който очаква колегата Аполо. 1-2-3....племенни майки с гарантиран произход и чрез тях подмяна на майките му в пчелина с техни дъщери. В България е ясно - такива няма и няма какво да търси тук. Това означава - от чужбина, където се работи целенасочено в това отношение.
Мнението ми в горния и по-горния пост е че селекцията при малките пчелини няма почти никакво значение,а в големите пчелини е задължителна.Първоначално публикувано от kando
Ти самия си споменавал че познаваш млади пчелари които се справят отлично и в същото време дългогодишни които не се справят.Всички пчелари с 5 или 500 кошера трябва да се информират за да продължат развитието си като такива.
Извинявам се за роенето по темата.
Така е и именно, че колегата е с голям пчелин, а селекция с роеви майки е една ..... да кажем доста неприятна задача.
Виж какво казва човека - едно е да правиш отводки и противороеви мерки на 10-20-50 кошера, но съвсем друго е на 200 и повярвай така е. Напълно разбирам въпроса му "какво да ги правя толкова отводки", защото самия аз съм си го задавал и съм стигнал до същия извод, който в момента е практика на Скутелатор, а именно нашите майки не стават за професионално пчеларство, при по-висока бройка семейства наистина работата с тях е мъка.
Хм , преди 20 години и пубертета при децата идваше с две-три години по- късно , и височината беше различна , и теглото . Казвайте къде има такива майки дето хем са се приспособили към интензитета във всяка една сфера на околния свят и хем си пазят качествата за които са селектирани , ама и да си ги предават на поколенията . Не съм професионалист , ама искам такива !Първоначално публикувано от apolo_bg
П.П. А , и да не им пречи че около тях има към 500 кошера .
Ами то за това освен ДБ, пчеларите са изобретили и други системи кошери. Визирам корпусните. Не е случаен и факта, че те са предпочитани от професионалистите. При тях с подходящите техники, много умело може да се управлява работата на семейството, да не се прекъсва развитието му и същевременно да не се налага да правиш отводки или да гониш рояци всяка седмица.Първоначално публикувано от kando
Същото, което ще направиш с корпусните можеш да направиш с ДБ, но при всички положения това си е не малко допълнителен труд и разходи, съответно далеч не толкова оправдано, а особенно на база селектирани майки направо не си струва.
Писах тука снощи как Рошфусовия корпус ми ОБЛЕКЧАВА отглеждането на майки.
Защото темата е за отглеждане на майки!!!
И защото с този корпус тяхното отглеждане значително се облекчава!!( на майките)!
Тази заран това, което съм писал е нова тема в Пчеларски инвентар - http://pchelari.com/forum/viewtopic....445&highlight=
Рошфусов корпус като нова тема – съгласен съм, но Рошфусов корпус, като начин за майкоотглеждане – съвсем тук му е мястото.
Пс - Моля горното не го местите, защото това е право на мнение!
Аз нямам проблем доброволно да напусна този форум - Кой повече ще загуби, аз ли?- СЪМНЯВАМ СЕ!
Привет, имам един може да ви се стори малко тъп въпрос ама ме чопка. Искам да си направя отводка ( около 15 Април), като прехвърля няколко рамки в друг кошер и оставя пчелите сами да си произведат майка. Та въпро са ми е дали ще се получи или е обречена кауза. Благодаря предварително
Ще се получи аз така си права отводките може да вземеш от два или три кошера пити с пчели и пилоПървоначално публикувано от kalin2505
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))