За капак.....
Хей, къде изчезнахте?Тъкмо се разгоря огъня.
Чакай опънах едничка из дебело! Какви са тия вашите пчели дето се роят? Мойте зорлян ги карам и не щат![]()
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Те и моите не се роят и нямам пряк опит с роенето. За това темата ми е толкова интересна. Искам да съм подготвен, ако се случи.![]()
За тебе съм наясно, защото работим с майки от еднакви източници Юрка!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Анатолий Онегов е писател, механик, специалист по ракетна техника и всичко друго, но не и научен работник по пчеларство. Да, пчелар е, и е писал доста статии за пчелите, но това е защото е писател и има дар-слово, а не защото е специалист по въпроса. Освен за пчелите е писал и за лова, за живата вода, за природата и природните стихии, за здравето, за земята, за меда, за психологията и човешката съвест и т.н. Въобще "специалист по всичко" .......
Определено Анатолий Онегов е бил интелигентен човек, но неговите знания в областа на пчеларството не могат да бъдат приети като ЧИСТА МОНЕТА най-малкото защото той също не е публикувал източника на твърденията си. Той също като нас развива една своя теория, в която не се знае кое е достоверно и кое е плод на собственото му въображение.
http://www.onegov.ru/rus/page/biografy/
Като цяло аз лично не бих приел този източник за ДОСТОВЕРЕН. Иначе евала на Слави - извади толкова много доказателства, щото и аз самия вече започнах да се замислям ..... Евала на Слави и за друго - накара една камара посетители на форума да забравят за празниците и да започнат да се ровят из пчеларската литература, което не е лошо, но ....
Ето първоизточника на тази информация, публикувана от Слави: Kokorev_Chernov-Roenie_medonosnyh_pchel_i_protivoroevye_priemy.pdf
Определено първоизточника е ДОСТОВЕРЕН, тъй като представлява книга от известни руски пчеларски учени. Нещо повече - това е книга, в която с най-големи подробности е написано всичко за роенето, и която може да ни бъде от голяма полза, за което благодаря на Слави. Какво обаче казват авторите в края на страница 6, което го е цитирал Слави? Правя буквален превод:
Увеличаването на броя на безработните пчели, предшестващо роенето, води до това, че в техния организъм се натрупва излишък от хранителни вещества, които те не могат напълно да реализират. В него настъпват физиологични процеси, аналогични на тези, които се получават при подготовката за зимуване.
Никъде не пише за пчелно млечице в излишък, което пчелите сами да си го изяждат. Никъде не пише за появата на търтовки - анатомични или физиологични. Не знам как Слави го чете и тълкува този текст, и дори го показва като доказателство за собствените си твърдения. Може би Слави чете текста така, както както Дявола чете Евангелието .....
Аз обаче го чета по друг начин и го тълкувам по друг начин. Според мене става дума за появата на МАСТНО ТЯЛО при младите безработни пчели. Ами като мързелуват, ше надебелеят - това е толкова логично. Такова мастно тяло се появява и през есента при зимните пчели. Няма никакво излишно млечице, никакво ядене на млечице, никакви търтовки и т.н.
Ако отчетем факта, че книгата е ДОСТОВЕРНА и МАКСИМАЛНО ПОДРОБНА по въпросите на роенето, то тогава неспоменаването на търтовки и ядене на млечице в процеса на роене си е живо ДОКАЗАТЕЛСТВО, че такива процеси няма. Тоест Слави ни даде доказателство, с което обори собствените си твърдения, за което сме му благодарни.
Като цяло според мене спора приключи. Намерихме достоверен източник за роенето и в него нищо не се казва за търтовки и излишно млечице. Ползата от спора обаче беше огромна - вече имаме книга, която описва с най-големи подробности всичко, заради което е създадена и тази тема. Вече имаме ВСИЧКО ЗА РОЕНЕТО !!!![]()
Е чак всичко. Ако създаването на мастно тяло и "безработицата" са единствената причина за роенето, то тогава и зимните пчели ще се роят.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))