Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 24 от 40 ПърваПърва ... 14222324252634 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 231 до 240 от общо 393
    Автор
    Регистриран
    12.06.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Христакиев Виж публикацията
    Здравейте колеги , някой от вас пробвал ли е да развие на пролет кошера на два корпуса , а след това да постави под тях още три с восъчни основи и изградени пити през една и да го остави така до края на медосбора ? Тази идея ми дойде от прочетеното за развитието на пчелното семейство в хралупа , там никой не ги бърника , ротира и разширява пре две седмици. По този начин си мисля , че можем да си спестим много труд , ходене до пчелините , роене , а и меда ще го вземем накрая на сезона и довиждане до пролетта.
    Няма да се получи така,трябва да е с плодникови и магазинни рамки! Четох руска статия за това и се каня да пробвам. Ако не са смесени рамките,пчелите приемали горните летви на рамките в долния корпус/магазин за дъно и не се получавало,така че трябвало да е със смесени рамки и така да се получи застъпване. Поне така е описал автора,който е правил експеримента.

Потребител
    Регистриран
    16.09.2013
    Когато вдигнем двата или трите корпуса които се явяват плодник , върху други три или четири корпуса и започне пашата , няма ли меда да "натисне " майката да осеменява в по- долните корпуси , по принцип така се работи и в момента . Защо трябва да работим с два вида рамки? Ако ще се работи с два вида рамки , то по- добре да се работи само с плодникови ДБ по корпусна технология на осем рамкови корпуси за да ни е по- леко .

Потребител
    Регистриран
    16.09.2013
    По този начин работят и с лежаците , нареждат восъчни основи и изградени пити и чакат. Не съм запознат на практика , но от прочетеното за тях останах с такова впечатление. Ако бъркам моля за извинение.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Аз пролетта ги развивам между 4-5 корпуса/магазини/ пило, така както го мислиш, аз колко магазина трябва да сложа отдолу.
    Няма как една майка да снесе толкова много пило, освен ако не снася по 4-5 хиляди яйца на ден. Кажи ми в квадратни дециметри колко пило си виждал и аз ще ти изчисля по колко яйца на ден е снасяла тази майка.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Няма как една майка да снесе толкова много пило, освен ако не снася по 4-5 хиляди яйца на ден. Кажи ми в квадратни дециметри колко пило си виждал и аз ще ти изчисля по колко яйца на ден е снасяла тази майка.
    Една Фарар пита е около 6 кв.дециметра от едната страна, или общо 12 кв.дец. Да речем 40 рамки по 12 е 480 квадратни дециметра.

Сметни го, че взех да се интересувам от Фарар и ми стана интересно.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Една ДБ рамка има 7000 килийки следователно една фарарска би трябвало да има около 3500. Ако майката вземе, че си скъса гъза от снасяне с по 2000 яйца в продължение на 20 дена то тя ще запълни 40000 килийки с пило преди да започнат да се освобождават от другия край. Това са около 12-13 магазинни рамки с пълно покритие пило или 6 дб рамки.

Разбира се ако на пчеларя му е кеф може да остави майката да обикаля из кошера и да го пръсне това пило и на 50 рамки. Така ще може да каже, имам пило на 50 рамки.

Въобще да казваш пилото в рамки е все едно да кажеш, в джоба си имам 5 банкноти.
    Винаги може по-добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Христакиев Виж публикацията
    Когато вдигнем двата или трите корпуса които се явяват плодник , върху други три или четири корпуса и започне пашата , няма ли меда да "натисне " майката да осеменява в по- долните корпуси , по принцип така се работи и в момента . Защо трябва да работим с два вида рамки? Ако ще се работи с два вида рамки , то по- добре да се работи само с плодникови ДБ по корпусна технология на осем рамкови корпуси за да ни е по- леко .
    Къде и как пчелите разполагат меда, а майката - пилото, е генетичен признак. Има пчели, които ще се справят с твоята ситуация (да натискат с мед майката надолу през рамките), а има и такива, които няма да се справят.

Според мене трябва да пробваш и да видиш дали ще ти се получи. Има шанса при някои семейства да ти се получи, а при други - не.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    И аз това питах в тази тема: http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2662 , но оттогава нищо ново не научих.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Да си виждал някога цял корпус само с пило по рамките? Христакиев беше писал за два корпуса, мойте ги правя между 4-5, като знам, че в всеки има пило, но на колко рамки и колко от рамката заема, това незнам. Незнам и колко е меда и пергата вътре по рамките. Разликата за мен е, че неговите кошери са два пъти, по-слабо развити от мойте или другия вариант е да оставям/забравям/ по 2-3 магазина с мед в кошерите.

Потребител
    Регистриран
    16.09.2013
    Колеги , благодаря ви за коментарите .
    Миналата година на някои кошери се получи точно това , маиката имаше пило на няколко горни корпуса и когато дойде пашата , меда я натисна надолу . Явно пчелите ми го имат заложено това. Но аз се интересувам дали някой въобще е пробвал тази моя , може би луда идея. Както знаете великите изобретения са резултат от мързела на човека.

Страница 24 от 40 ПърваПърва ... 14222324252634 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •