Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 23 от 81 ПърваПърва ... 1321222324253373 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 221 до 230 от общо 807
    Цеко Сифоня
    Guest
    Цитат Първоначално публикувано от valyo
    Цеко с кое точно си съгласен - че карниката не става, с това ли? Щото според мен в цитирания пост точно това се казва - ройлива, агресивна изискваща много повече работа. И че който работи с нея е мазохист.

Аз така го разбирам цитата дето го хвалиш. Също мисля че е верен, но не разбирам какво ти харесва в тази ситуация?
    wink;
    АЗ съм съгласен с методите на Скутелатор -това което е провел като селекция и сега си криви шапката и не му пука че работи с пчели -едва ли това му е основното занимание... :D Напротив -карниката си е много добра -вината е в нас че не провеждаме селекция....--колко пъти трябва да намеквам колега .НЕ се смятзм за мазохист -наскоро -преди 2 месеца побликувах мои снимки ка си работя гол до кръста -които впоследствие истрих по други причини-кой видел -видел.Смешно е това де твърдиш че карниката е агресивна -утре мога да ти кача снимки тука как детето ми тича по кошерите...Не виждам кой и за какво сте нарочили -нема лоши пчели .за мене..

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Ако карниката е неройлива и съхранена в чист вид, то се чудя тогава, коя раса можем да наречем ройлива.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Колеги, май много се вживявате за щяло и нещяло.А именно ако щете и от МАРС мами да вкарате като Майката Природа е решила,че няма да има мед, няма да има! Колко години пчеларстване са ви необходими за да го разберете????

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem
    В Централна Европа има институти, които само с това се занимават - селекция при пчелите. В Австрия, където карника е съхранена в чист вид, селекцията е насочена точно в това направление - кротост, неройливост, хигиенно поведение, медодобив, бързо пролетно развитие....Там имат и т.н. Австрийска Асоциация на Карника, която кнтролира стриктно отклоненията от расовите белези и се намесва безкомпромисно да не бъдат допускани. И това е така от много, много години. Не случайно германците подменят своята тъмна местна пчела(жестоко метизирана с безкнтролно кръстосване, най-вече с италианска) с чистопородна карника от Австрия.
    Преди карниката немците са селектирали Нигра. По онова време Ниграта е заемала най-най почтеното място сред пчеларите в половината Европа (като най-много се е ценяла в Германия). Под селекция имам впредвид строго организирана научна дейност във всеки един немски институт. Нещо от което ние сме все още твърде, твърде далеч. Като качества ниграта не се е различавала много от качествата на (а в някои дори я е превъзхождала) карника - била е кротка (кротка, но по-скоро "неспокойна" по питите, без да е агресивна) и също толкова ройлива. Идва правителството на "чистата раса" и нацистите виждат в ниграта идеала за "арийска пчела". Само че виждали този идеал в най-черната форма на "нигра" ( ниграта никога не е била прекалено хомогенна, имало е известна вариация в цвета- някои пчели са били черни, други- кафяви). След 20 години целенасочена "чистопородна" селекция (само в черната й форма) местата където все още можела да се намери "нигра" се брояли на пръсти заради упадъка в качествата й.

Та така с карника. Някой ми каже кое от нейните типични качества е резултат от селекция? Кога ще я направят неройлива? Когато чрез чистопородно развъждане селектират жълто отродие на пчела която не притежава "жълти гени".

Австрийска Асоциация на Карника, която кнтролира стриктно отклоненията от расовите белези и се намесва безкомпромисно да не бъдат допускани.

Ей сега е момента да "дешифрирате" подписа ми отдолу, понеже никоя раса не е напълно хомогенна.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Потребител
    Регистриран
    21.11.2011
    Нашата българска (родопска) пчела е в същност Apis mellifera macedonica
    В света няма призната Apis mellifera rodopica
    Вярно ли е това или не!

Значи нашата пчела е МАКЕДОНСКА пчела Apis mellifera macedonica
    Вярно ли е или не?

Ако е вярно каква ще е пречката да си купя например майки от тук
    http://www.apicentar.com.mk/matici.htm

Моля по-напредналите колеги да ми обяснят защо не мога да си купя от Македония Apis mellifera macedonica, а трябва да си купя от България Apis mellifera macedonica.
    Та нали това е един и същ вид = Apis mellifera macedonica

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Защо. Защото в България вносът на пчелни майки е забранен и ако го направиш нелегално ще дойде доцента да ти конфискува пчелина. В БГ майкопроизводството е монопол на двама души. А и ако всеки почне да си внася как тези двама души ще продават племенните си майки, като никой няма да ги иска включая и майкопроизводителите. Въпреки че по данни на до0цента Петров неговата пчела е най-устойчива на болести и с най-добри хигиенни навици в цяла Европа. И като почнем да внасямеразни карники, италянки и македонки ще развалим хубавата ни безценна нозематозна раса.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Въобще не става дума за македониката, както виждаш съм я писал македонка а за манталитета наш балкански и алчността на шепа хора, дето хем доят ялото пчеларство хем го ликвидират.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Нашата българска (родопска) пчела е в същност Apis mellifera macedonica

Да ама не. На запад не са съгласни с това твърдение.
    Ей с това обаче са съгласни
    В света няма призната Apis mellifera rodopica

Което поставя расовата принадлежност на пчелите в бг под въпрос
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    И като почнем да внасямеразни карники, италянки и македонки ще развалим хубавата ни безценна нозематозна раса.

Де да ставаше толкова лесно.
    Сарказма си го биваше.

Потребител
    Регистриран
    21.11.2011
    Valyo написа:
    Не се бъркай с това македоника. То не значи че е от Македония, а че е от Гърция...
    Не че има значение де.

ГРЪЦКА ПЧЕЛА - Apis mellifera cecropia

http://meli-tzoumerka.blogspot.com/

Колега Valyo, Много съм далече от генетиката на пчелата, но в момента точно търся да разбера МОИТЕ майки, към коя порода точно спадат.
    И като гледам долната схема?

Приемам коментари

Страница 23 от 81 ПърваПърва ... 1321222324253373 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •