Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 23 от 82 ПърваПърва ... 1321222324253373 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 221 до 230 от общо 819
    Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    В събота прегледах двете семейства.Съндъците са стари нуждаят се от ремонт.Семействата са добре развити, но питите са стари с множество търтиеви килийки. И в двата имаше разновъзрастно пило.Маточници нямаше.Ако е имало в единия то той най-вероятно е направил самосмяна.В него не успях да забележа майката, но имаше прясно снесени яйца и за това не я търсих по-обстойно.Другия също добре се е развил, в него видяхме майката, която е с едно крило.Общо взето ако има паша ще вади мед.Района около кошерите е с добра паша от акация и лита, също така и друга медоносна растителност.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

колеги вчера и днес времето при нас е лошо/ превалява и е студено. но въпреки това гледам че тук таме някоя пчела носи прашец в кошерите. вчера започнах да чета справочника на Л.Радоев.до довечера ще съм го прочел. и започвам българската пчеларска енциклопедия.след което мисля да прочета още 2-3 пъти справочника.за мен лично справочника е написан на разбираем и лесен за усмисляне език.имам още 2-3 книги.и тях ще прочета няколко пъти, след което се заемам с списанието пчеларство. броевете който имам са от 75 до 84 година. имам и няколко от 65 год. същевремено се абонирах и за пчеларските весници който излизат на пазара днес.та ще се възползвам от лошото време и ще почета малко повечко. затова ще намаля писането в форума, за да ми остава време за четене.благодаря ви колеги за сега.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Чакай, чакай, чакай !! Само Справочника !! Всичко друго което имаш оставяш за на зима, още по-добре за по-другата зима ! Нищо няма да купуваш и за нищо няма да се абонираш ! След три години ще разбереш че съм прав и ще ме търсиш да ме черпиш с уиски :D Справочника го четеш бавно, по месеци, и за предните два , и за следвашите два, докато го асимилираш и научиш наизуст. Четеш и форума и друго не ти трябва !

ок. колега
    току що се върнах от кошерите, наблюдавах ги 10тина кинути. и от двата кошера пчелите носят яко прашец. има облитане и от двата кошера, струва ми се че от по слабия има повече облитащи се пчели.акацията почва да цъфти при мен, така че след 3-4 дни ще проверя 2-3 пити от магазините и ще кажа какво е положението

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Значи след 3-4 дни като гледаш влизащите и излизащите пчели, ако има нектар, би трябвало излитащите пчели да излитат директно без да ходят по прелката, а влизащите пчели кацат тежко на прелката и веднага влизат вътре - бързат. По това ще познаеш че пашата е започнала. От тук нататък гледаш само магазините, плодника не го гледай, поне докато трае основната паша. Наблюдавай само летежа.

Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Значи след 3-4 дни като гледаш влизащите и излизащите пчели, ако има нектар, би трябвало излитащите пчели да излитат директно без да ходят по прелката, а влизащите пчели кацат тежко на прелката и веднага влизат вътре - бързат. По това ще познаеш че пашата е започнала. От тук нататък гледаш само магазините, плодника не го гледай, поне докато трае основната паша. Наблюдавай само летежа.
    благодаря братле, информацията ми е доста полезна. днес след работа нямаше какво да правя и реших да ида да се разходя с пушката в гората срещу къщата ми. и както си вървя из гората изведнъж чувам много силно жужене. Помислих си че е някой рояк и тръгнах по звука. и както си върва и слушам, изведнъж чух жуженето над главата ми. погледнах нагоре и видях една цъфнала акация. а в цветовете и безброи пчели. може и да са мойте, зашото по права линия няма и половин километар от кошерите ми.Та въпроса ми е възможно ли е да е все пак рояк това???? защото имаше наистина много пчели а жуженето беше силно. чух го от 50тина метра.а часа вече гонеше към 7 часа. а по принцип съм забелязъл че горе доло около 7 - 7 и 30 мойте пчели се прибират.

п.п. няма други кошери в този раион освен на един старец кошерите. но неговите са доста слаби, на по 5-6 пити има пчели ( поне така ми каза той)

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    А ако ти беше видял някоя мацка в гората къде би отишал с пушката ли или при нея.Та и пчелите така ще изберат акацията не райграса.Не нее рояк просто са били на паша.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Колега, много насочващ отговор за наличие на паша.

Колеги, завиждам ви благородно за тази акациева паша, при мен грам акация не остана , всичко на разпалки направиха диваците, направо да им счупи човек кратуните празни, сега си блъскаме главата в дувара с тая пуста рапица.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Kiril8305
    Колеги, завиждам ви благородно за тази акациева паша, при мен грам акация не остана , всичко на разпалки направиха диваците, направо да им счупи човек кратуните празни, сега си блъскаме главата в дувара с тая пуста рапица.
    Колеги така е с акацията. Нашата я изсякоха преди 3 години по същата тази програма. Подмладяване на масивите от акация. Така е из цялата БГ. Ще имате малко загуби 2-3 години, но после ще е добре. Сега при мен е млада и хвърля яко цвят.

Страница 23 от 82 ПърваПърва ... 1321222324253373 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •