Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 23 от 82 ПърваПърва ... 1321222324253373 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 221 до 230 от общо 817
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Къде бъркам и как да вярвам на това което прочетох многократно?[/quote]

Advanced , ми що вярваш ?!? За ЛР знаеш ли колко книжки изписани има , да не ти говоря за вестници и списания, пък гледам че и ДБ имаш сигур и за него четеш. Като ти се занимава с експерименти - единия кошер го бъзикаш както си прочел у книжката , другия го оставяш да си гледа работата и наесен теглиш черта първи път , догодина на пролет - втори път. Тогава разбираш кое е грешно, кое - не. И да ти кажа и на тебе , както казах и на други колеги тука - не е лошо да си погледаш пчелите две три години без да ги бъзикаш , хем ще ги разбереш какво искат от тебе, хем по друг начин ще четеш книжките, ако ти се чете още. Успех !

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    И аз рябатя с ХР и два магазина отгоре. Но в момента пчелите пълнят магазина над ХР , а горния е празен. Демек си подготвят медовата щапка, и здраво удебеляват питите в горните краища, но не се качват нагоре. Тези дни ще пробвам на някои семейства да им завъртя магазините. Празния отдолу, пълния върху празния.
    Искаш да кажеш, че при конфигурация - Дъно / Корпус / ХР / Корпус / Капак - няма да се качат в най-горния корпус а ще изградят шапката над ХР в магазина? Или ти не цепиш плодника, ами поставяш върху него?

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov
    И да ти кажа и на тебе , както казах и на други колеги тука - не е лошо да си погледаш пчелите две три години без да ги бъзикаш , хем ще ги разбереш какво искат от тебе, хем по друг начин ще четеш книжките, ако ти се чете още. Успех !
    Тая година ги местя от ДБ в ЛР. Ако знаех че е толкова времеемко и трудоемко, щях да направя отводки с налитане от ДБ в ЛР което 100% е по-лесно за грижа от това да преместиш цяло семейство. Добре че пчелите не помнят стопанина си, че някой път ще ме причакат без було и ще ме оглозгат до кокал.
    Както и да е, поне се класирах за слънчогледа. Да не се заканвам но догодина ще ги оставя на спокойствие пък да видим

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ааа , ма виж сега , то туй местенето от ДБ в ЛР си е просто задължителен етап от развитието , тука у форума някой ако не го е правил да си обади и да се похвали. Някои пък местим от ЛР в ДБ , ама карай да е весело , важно е да се върти центрофугата от време на време

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от advanced
    И аз рябатя с ХР и два магазина отгоре. Но в момента пчелите пълнят магазина над ХР , а горния е празен. Демек си подготвят медовата щапка, и здраво удебеляват питите в горните краища, но не се качват нагоре. Тези дни ще пробвам на някои семейства да им завъртя магазините. Празния отдолу, пълния върху празния.
    Искаш да кажеш, че при конфигурация - Дъно / Корпус / ХР / Корпус / Капак - няма да се качат в най-горния корпус а ще изградят шапката над ХР в магазина? Или ти не цепиш плодника, ами поставяш върху него?
    Нещо не те разбирам.
    Работя така, Дъно, Корпус ЛР - 10-ка, ХР, Медови корпус.
    Като нахвърлят с нектар медовия корпус, слагам магазин отгоре, но докато не напълнят на 100% медовия корпус, не се качват над него в магазина. Затова вчера им завъртях местата. Сложих магазина под пълния медови корпус. Създадох им празно пространство между пилото и медовата шапка. Ще видим какво ще стане.

ако има паша ще напълнят поставения над ХР магазин с мед.....ако няма паша може да свалят част от меда от медовия ти корпус в магазина за да оформят нова медена капа.....

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov
    И да ти кажа и на тебе , както казах и на други колеги тука - не е лошо да си погледаш пчелите две три години без да ги бъзикаш , хем ще ги разбереш какво искат от тебе, хем по друг начин ще четеш книжките, ако ти се чете още. Успех !
    Малко ме смущава този съвет звучи ми така-купи си кола паркирайя в задния двор и след две три години вече може да караш.
    Вярно че пчелите обичат спокойствието,но да извиняват без бъзикане няма как да се научим.Без да се отвори кошера как да разбере кога да ротира корпусите кога да слага магазините,има ли място за осеменяване,пълнили са магазините и ........Мисля,че като се запознае с живота в кошера през различните етапи от развитието на семейството и флоропокритието на района,тогава могат да се избегнат честите отваряния на кошера.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Нещо не те разбирам.
    Работя така, Дъно, Корпус ЛР - 10-ка, ХР, Медови корпус.
    Като нахвърлят с нектар медовия корпус, слагам магазин отгоре, но докато не напълнят на 100% медовия корпус, не се качват над него в магазина. Затова вчера им завъртях местата. Сложих магазина под пълния медови корпус. Създадох им празно пространство между пилото и медовата шапка. Ще видим какво ще стане.
    Да нещо неможем да се разберем.
    Искаш да кажеш че работиш с 1 плодников, 1 медови корпус и магазин. И сега си разменил местата на магазина и корпуса (медовия). Пробвал ли си като при ДБ, да разпечаташ част от меда от шапката? Тогава почват да качват меда горе в магазина.

Звучи добре, но ще видим догодина дали ще дочакам да напълнят медови корпус, че да има и за магазин

Медови корпус, дали имаш предвид, че пръскаш този корпус? Или е този който остава за зимуване?

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Алексей , за мен е удоволствие да си комуникирам с теб и ти много добре ме разбираш какво казвам , но понеже за пред колегията ми тълкуваш мнението с техническа терминология , позволи ми да го преведа дословно в същия тон / все пак съм С шофьор от четвърт век :D /. Значи - четеш книги , получаваш категории , вземаш кола , без значение дали нов мерцедес или дърта аскона , усвояваш и устройството до последната гайка и тръгваш по пътищата на България . Ти кога ще се почувстваш шофьор ? Аз - като навъртях 20 -30 хиляди километра .
    Евгени , може някъде да си писал за начина ти на пчеларстване ама ми се струва че бъркаш някъде . Аз писах при какви условия ги гледам мойте ама не мога и да си представя че от март нататък ЛР семейство ще го държа в един корпус за плодник и да вадя мед от него . От началото на май до август са два корпуса плодник и поне два корпуса медови. И каквато и година да се случи под 30 кг не съм падал никога . ЛР не ги храня и подхранвам , ДБ - макс. 1 кг захар годишно/кошер . ХР имам ама от две- три години не си играя да ги ползвам . Ако са ти слаби пашите , вместо корпуси - магазини , но плодника - два корпуса

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Да, писал съм и пак ще го напиша - Работя до края на май с 2 рутови корпуса за плодник. След което демарирам и оставям семейството на един корпус за плодник. Втория корпус над ХР ми става медови корпус и впоследствие слагам и един магазин. Две години работя по този начин и първата година имах по 30 кг взет мед от семейство и 10-12 кг за пчелите. Обощо взето магазина си остава за тях. Тази година по бавно стават нещата - но стават.
    Иначе какви венци да разпечатвам в плодника, то такива няма, всичко е пълно с пило, само по крайните рамки има нектар и прашец. ХР и демарирането си изигравят своята роля. Мъча се и с един ДБ, но като гледам май ще го разформировам пролетта.

Страница 23 от 82 ПърваПърва ... 1321222324253373 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •