Глюкозата е или 5% или 10% ( казано на български в 100мл вода има съответно 5 грама и 10 грама "захар" ). Нека по-напредналите кажат как това количество ще се отрази на пчелите.
Глюкозата е или 5% или 10% ( казано на български в 100мл вода има съответно 5 грама и 10 грама "захар" ). Нека по-напредналите кажат как това количество ще се отрази на пчелите.
Отводка или рой? Рой си струва,ако е много силен.Ако не е,гради 2 дни и после не го търси 2 месеца.Според мен не може да се сравнява с добра отводка от разновъзрастно пило.Не си давай паричките за роеве,а си вземи отводки от някой познат с уговорката: да ги вземеш след оплождането на майките.
Съгласен съм че отводката с оплодена майка и разновъзрастово пило е по добрия вариант,миналат година ги изпробвах и двата варианта,5 роя си взех и 5 отводки,всички се развиха достатъчно и оживяха след зимата,и сега като ги гледам само 1 от рояците е конкорентен на отводките,НО разликата в цената между тях беше 2 пъти по скъпи отводки,а тази година може и да достиген 3 пъти разликата в цената......така че всеки си прави сметкатаПървоначално публикувано от Farar
Малко им е... Пчелите най- охотно събират сироп със захарно съдържание около 50%.Първоначално публикувано от purkinie
"Въображението е по- важно от знанието"- Алберт Айнщайн.
Така е,но както в пчеларството,така и във всичко останало-евтино и хубаво няма!!!Има един дълъг период в който даваш,и после може и да започнеш да вземаш![]()
Няма такова изискване!Абсолютно сигурен съм!Просто трябва да са ти регистрирани кошерите.Препоръчвам ти,да не го правиш на общинска!Много по добре е от горския фонд,а най добре е на твоя.Първоначално публикувано от nikban
Благодаря на всички за отговорите.
Направи ми впечатление, че в този форум или по принцип, пчеларите тръгват да разширяват пчелина си именно с отводки и затова реших да питам, все пак лично нямаме наблюдения, което май е решаващото.
По принцип не е хубаво пчелното ти семейство да изпада в роево състояние. Затова и разширението се прави с отводки, за да се избегне роевото състояние. Но ако така или иначе имаш рой, то хващай го. В крайна сметка ако въпросът ти е- "Да правя роеве или отводки?", то отговорът е еднозначен- прави отводки.Първоначално публикувано от polline
"Въображението е по- важно от знанието"- Алберт Айнщайн.
polline,казваш,че семействата са няколко и не са много силни.Но това е било преди месец.Кажи колко са и какво им е положението сега.Все пак са минали през рапицова и акациева паша.Това мисля,им се е отразило по някакъв начин.Вярно,че отводките са добър вариант за увеличение на семействата,но аз лично не бих направил отводка в лежак.Бих направил 2-3 отвоки в системата лежак,но в никакъв случай една.Така че дай малко повече подробности за да можеш да получиш по задоволителен отговор.
Здравейте колеги, сигурно някъде форума е разясняван този вьпрос но нищо не открих... та питам мога ли от отводки направени кам края на април и вече с сьздадени и пронесли майки да взема по 1 пита от всяка отводка и да направя още други сборни отводки които да отцелееят разбира се зимата.... рапицовата паша не е имало при мен очаквам драката до няколко дни и сльнчогледа. Благодаря Ви.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))