Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 221 от 683 ПърваПърва ... 121171211219220221222223231271321 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,201 до 2,210 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Всичкия мед в кошера сега е на “кокал“ освен ако е от джанки или акация. Февруари не е като Октомври.........няма толкова пчела.....и не се пренася толкова лесно...........
    Оправят се и сами, пчелите си знаят работата, стига някой да не им пречи.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    А ако е имало пило? Тогава какво става? Точно това от което той се страхува да не се получи.
    Ами да е гледал...... няма кой друг да му гледа кошерите.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Да , тъкмо са си подготвили килийките за първото пило и ти си ги изместил в страни. Те си пренасят в топлото време мед от страничните пити към средните. Трябвало е да сложиш по една питка отгоре и да не разместваш питите на които са сформирали кълбото. Така мисля Аз - Евгени Филимонов.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Да , тъкмо са си подготвили килийките за първото пило и ти си ги изместил в страни. Те си пренасят в топлото време мед от страничните пити към средните. Трябвало е да сложиш по една питка отгоре и да не разместваш питите на които са сформирали кълбото. Така мисля Аз - Евгени Филимонов.
    Пило вече има...... на някой и по 2 пити. А не е ли по-добре да се увеличи площа на пилото на питите, на които вече има такова, отколкото да се залага на нови пити..... Демек да се разширява настрани... мисля, че е по-добре нагоре и надолу.....напред и назад.....на 1 пита.

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    Вальо , не е ли рано, дават да се застудява ?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Пило вече има...... на някой и по 2 пити. А не е ли по-добре да се увеличи площа на пилото на питите, на които вече има такова, отколкото да се залага на нови пити..... Демек да се разширява настрани... мисля, че е по-добре нагоре и надолу.....напред и назад.....на 1 пита.
    Това може да стане, но ако преградиш тази пита/и с преградна стена. Иначе пчелите никога няма да го направят така. Ако погледнеш снесеното пило в/у питите стереометрично ще видиш, че се образува кълбо.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Какво значи на една пита? Нали пчелите са на кълбо, не са в равнина, та да се разширяват на една пита.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Нещо , нищо не разбрах. Все още не е времето за разширение. Ако има пило на две пити, първото разширение бих направил като завъртя едната пита с пило на 180 градуса и разпечатам меда на двете пити с пило, така че пилото да се падне от към разпечатания мед и така този мед да бъде превърнат в пило и така двете рамки да станат почти целите пълни с пило.Това се казва разширяване на гнездото без да се увеличава обема на кошера - за началото на пролетното развитие, когато нощните температури са все още доста ниски. Но все пак зависи от силата на пчелното семейство и от способността на пчеларя правилно да преценява нещата.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Какво значи на една пита? Нали пчелите са на кълбо, не са в равнина, та да се разширяват на една пита.
    Да, ако самата пита с пило се завърти на 180 градуса, но трябва много добре да е покрита с пчели, както и съседните около нея.
    Това са методи за подпомагане на семейството по-бързо да се развие.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Да, ако самата пита с пило се завърти на 180 градуса, но трябва много добре да е покрита с пчели, както и съседните около нея.
    Не мисля, че точно сега е подходящото време за такава манипулация.

Страница 221 от 683 ПърваПърва ... 121171211219220221222223231271321 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •