Да , тъкмо са си подготвили килийките за първото пило и ти си ги изместил в страни. Те си пренасят в топлото време мед от страничните пити към средните. Трябвало е да сложиш по една питка отгоре и да не разместваш питите на които са сформирали кълбото. Така мисля Аз - Евгени Филимонов.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Пило вече има...... на някой и по 2 пити. А не е ли по-добре да се увеличи площа на пилото на питите, на които вече има такова, отколкото да се залага на нови пити..... Демек да се разширява настрани... мисля, че е по-добре нагоре и надолу.....напред и назад.....на 1 пита.
Вальо , не е ли рано, дават да се застудява ?
Нещо , нищо не разбрах. Все още не е времето за разширение. Ако има пило на две пити, първото разширение бих направил като завъртя едната пита с пило на 180 градуса и разпечатам меда на двете пити с пило, така че пилото да се падне от към разпечатания мед и така този мед да бъде превърнат в пило и така двете рамки да станат почти целите пълни с пило.Това се казва разширяване на гнездото без да се увеличава обема на кошера - за началото на пролетното развитие, когато нощните температури са все още доста ниски. Но все пак зависи от силата на пчелното семейство и от способността на пчеларя правилно да преценява нещата.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))