Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 22 от 419 ПърваПърва ... 1220212223243272122 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 211 до 220 от общо 4190
    VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    "Бах мааму", сори ама бях легнал малко да си почина на хамака и като ти прочетох постовете скачам да работя...

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Самите фарарови семейства ще ги зазимя като много силни семейства и напролет ще ги подсилвам бясно, за да може към първи май да имам в изобилие готови изградени пити, заедно с пчелите и пилото.
    Може и да греша, но дали едно подгряване на кошерите в края на зимата няма да помогне?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Най-големия ми проблем тази година беше първоначалното заселване на оплодните сандъчета с пчели и първоначалното изграждане на техните пити.
    Проблема с зареждането на оплодните съндъчета можеше да е решен по рано ако беше писал по рано.Аз пълня съндъчетата с пчели гол рой без пило задължително заредени с твърда храна от външен пчелин отдалечен на 4 км. след като ги прибера ги слагам на хладно и им придавам маточник през направен отвор на капачето на оплодното сандъче така престоява 2 дена и една нощ и чак тогава ги слагам на местата им и ги отварям задължително вечер като при това проверявам маточника дали се е излюпил ако капачето и отворено както трябва значи майката се е излюпила ако е прогризан отстрани давам нов зрял маточник като всичко това се прави без да се отваря сандъчето .Много важно е вентилацията да е на ниво пластмасовите прелките с отвори с ханеманова решетка са задължителни защото пронеслата майка много обича само да пронесе и още докато не се е излюпило първото яйце да рой и изчезва затова аз затварям майката след 7 дена от излюпването ако времето е било хубаво за оплождане.Имам и направени мини кутийки събиращи една кофичка от кисело мляко с пчели /това ми е мярка/ те се зареждат и са без рамки и могат да ми оплодят до две майки защото аз ги вземам при първото пронасяне на яйца и няма как да се развива семейство много е тясно но при нужда ми върши работа.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Я да попитам и аз като новобранец старите пчелари - какво да правя с кошерите при толкова много навалял сняг? Трябва ли да ходя да ги разривам и да почиствам прелките? При мене на Етъра снега е толкова много, щото колите на паркинга изглеждат като една голяма купчина сняг. Тоест запечатани са напълно под снега и това ме навява на мисълта, че нещо подобно може да е и по пчелините.

Въпросът е - да изпращам ли утре бригади по пчелините с лопати да разриват кошерите или това е нормална ситуация за пчелите? Има ли опасност да се задушат?

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Според мен няма смисъл да се хвърляш в кахъри.
    Снегът вали и натрупва продължително време, през което падналия сняг в близост до прелката се топи и винаги остава пролука, през която да влиза свеж въздух.
    От друга страна натрупалият сняг е естествена преграда на ветровете
    Спомням си преди години, когато бях дете и помагах на дядо си, как ме е юркал да чистя снега. В последствие обаче установих, че всичко е било "на вятъра" т.е. безсмилено.

Наблюдател
    Регистриран
    27.08.2013
    Пчеларски район
    общ.Хитрно
    Не се притеснявай, нищо няма да им стане. На мен ми се е случвало пчелните кошери да бъдат изцяло под снега в продължение на 1 месец и повече и нищо не им става.Според книгата "Календар на пчеларя" на Величко Николов Величков от 1989г. , пчелите издържат на много по-високи нива на въглероден двуокис от хората. В книгата пише даже, че високите нива на въглероден двуокис влияят много добре на физиологията на пчелата. Ето и част от текста на книгата:
    -"Зимуването само на горен вход позволява да се задържи в гнездото образувалият се при обменните процеси в организма на пчелите въглероден двуокис, който намалява окислителните процеси в клетките им.Това от своя страна влияе благоприятно върху физиологичното им състояние-намалява обменните процеси, забавя стареенето на клетките, повишава продължителността на живота на пчелите. През зимния период съдържанието на въглероден двуокис в зимното кълбо на пчелите е многократно по-голямо, отколкото в атмосферния въздух т.е. пчелите сами го задържат в кълбото.След появата на пило в гнездото концентрацията му рязко намалява, дори и да не е разпуснато пчелното кълбо".
    Тук в Шумен няма сняг, но има много студ и лед. Днес ходих в пчелина(който се намира в една акациева гора) и видях, че са паднали доста дървета, но за моя радост нямам поразения и пчелните кошери бяха покрити с 1см лед.С две думи нямаше достъп на въздух до кошерите. По принцип от книгата, която цитирах малко по-горе знаех, че това не е проблем, но все пак бях уплашен и си позволих да отворя едно семейство и да надниква вътре и пчелите си бяха живи и здрави. Надявам се да съм отговорил на въпроса ти.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Я да попитам и аз като новобранец старите пчелари - какво да правя с кошерите при толкова много навалял сняг? Трябва ли да ходя да ги разривам и да почиствам прелките? При мене на Етъра снега е толкова много, щото колите на паркинга изглеждат като една голяма купчина сняг. Тоест запечатани са напълно под снега и това ме навява на мисълта, че нещо подобно може да е и по пчелините.

Въпросът е - да изпращам ли утре бригади по пчелините с лопати да разриват кошерите или това е нормална ситуация за пчелите? Има ли опасност да се задушат?
    Отговорът до известна степен се съдържа във въпроса. Разриването/почистването на прелките се прави точно с цел да не се задушат, и то по-скопо ако е лед, през снега до известна степен дишат. Но, ако дъната са мрежести, или има други отвори(горни прелки например), то опасност от задушаване няма. И, ако все пак въпросните бригади няма какво да правят, или се чудиш каква работа да им намериш за да си оплътнят работният ден, то не би било лоша идея да разринат и снега от капаците...

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Върти ми се из главата следното. Има нов метод за зимуване в Канада. Като понавали сняг кошерите се зариват умишлено със сняг. Така си карат със снежно "кожухче". Май съм гледал и такава снимка. Аз не им чистя снега. Според мене като го чистим, по-скоро пречим. Само трополим и ги безпокоим ненужно.

Допълнение. И аз съм си мислил какво става ако са заледени прелките/входовете? Ето и нещо полезно. Преди време имах стари ДБ кошери и те имаха сенници от дърво на 15см по-високо от долната прелка. Като валеше сняг те никога не са били със заледени входове. Дори входовете винаги бяха свободни. Там почти не оставаше сняг. Заледяването главно става като се топи капака и капе надолу. Сенника праща водата на 10см напред. При ЛР има навяти входове. Скоро бях при Тотевски и той ми показа кошер с подвижна прелка (долна). Закрепват се с дибли и ми харесаха много. Така може да се закрепи и сенник с дибли. Аз понеже съм си мързелив си помислих само да пробия дупки по горе и да преместя зимата долната прелка 15см по нагоре като сенник да пази от снега. Пчелите никак не са глупави. Като се напече зимата сенника и е сух обичат да кацат по него и да се пакат на слънце.
    Този пост е редактиран от nikola.vladov; 26.10.2014 в 20:52. Причина: допълнение

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    [QUOTE=nikola.vladov;47132]

И аз съм си мислил какво става ако са заледени прелките/входовете?

Преди 10г. имах ДБ-12 кошер, който умря точно от задушаване, поради заледяване на прелката. За съжаление нямаше мрежесто дъно или горна прелка.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMG_2158.jpg
Прегледи:      266
Размер:	222.7 KB
ID:	2613Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMG_2160.jpg
Прегледи:      269
Размер:	209.5 KB
ID:	2614

След повече от два месеца мъгли, дъжд и студ най накрая днес слънцето се показа. При 7 градуса в 13 часа всички кошери се облитаха.

Страница 22 от 419 ПърваПърва ... 1220212223243272122 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (1 потребител (и) и 4 гост (и))

1. maxtop

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •