Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 22 от 144 ПърваПърва ... 1220212223243272122 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 211 до 220 от общо 1434
    VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Направил си всичко необходимо,семействата са на върха на силата,първата паша започва до седмица. Какво им трябва на пчелите?Три дена дъжд и ще трябва да ги преровиш всичките,защото ще ги бройш после по дърветата.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Процесът на роенето може да протече много бързо, в рамките на една седмица. Достатъчно е да се изюпят 2-3 рамки с пило, и кошера става тесен. При малък кошер се роят и слабите семейства. Ха-ха - пчеличките ни създават оргнизиран хаос.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2012
    Пчеларски район
    Шумен
    Колегите говорят за слагане на основи през една пита като противороево мероприятие преди настъпване на пашата.Аз като неопитен пчелар се чудя как семействата ще градят основи при липса на паша,или при слаба поддържаща такава.Може би трябва да се подхранват със сироп,но никой не спомена подхранване.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ами създаването на работа може и да не се изразява само в резултат на градежа по поставените ВО. Едно охлаждане на къщата в точния момент може да е достатъчно. Разкъсване на пилото, /пак охлаждане/ особено ако сме с голям плодник, а не 8 рамков... Смяната на местата със съседен кошер... Каквото си реши пчеларя..., разбира се и че по всяко време може да комбинира с някакъв сироп, пак според зависи, това при положение че са му ясни нещата, има някаква прогноза за пашата и иска да си посещава пчелите веднъж седмично. Точната рецепта е различна за всеки.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Каквото и да направи пчеларя, в крайна сметка може да се окаже неправилно. Пчеларя няма полезен ход, а е във ШАХ, и следва МАТ. Няма как да се прогнозира времето и пашата. Няма как да се прогнозира какво количество пило ще се излюпи след една седмица.
    Ако разшири прекалено, ще е лошо. Ако не разшири пак е лошо. Ако подхрани ще ги преразвие и е лошо. Ако не храни, няма да ги развие и пак е лошо.
    Слага ВО, пчелите не градят, затова се подхранва със сироп, и след време тича след рояка.
    Широка и ниска рамка.......

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Затова най-доброто решение според мен е да се поддържат семействата едно ниво преди роевото,,един вид да се осигури буфер от време и в развитието.Естествено колкото са по-малко семействата е по-лесно.Пак няма гаранция 100% че няма да има роене,но човек ще се чуства по-спокоен.

Наблюдател
    Регистриран
    23.01.2015
    Пчеларски район
    Божурище
    "КЪСНА ДИАГНОСТИКА - вече има маточници - семейството е загубено за този сезон и трябва да се разфасова на отводки."...................
    не съм съгласен...
    Обикновенно разфасованиото на готвещите се за роене семейства води пак до роене...Като че ли ги хваща мания.. да се роят.
    Най успешно при мен е било лишаване на "готвещото се за роене семейство" от летящи пчели...
    Обиковенно едно слабо семейство или отвотка става силно за сметка на "летящите на роящото се.." и с разместване на пити и добавяне на основи в "роящото се ..".. след 10 дни има две яки семейства..

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Dobry60 Виж публикацията
    ...
    Най успешно при мен е било лишаване на "готвещото се за роене семейство" от летящи пчели...
    Обиковенно едно слабо семейство или отвотка става силно за сметка на "летящите на роящото се.." и с разместване на пити и добавяне на основи в "роящото се ..".. след 10 дни има две яки семейства..
    Да, класически подход.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Друг вариант:
    Ако вече са приготвени маточниците и много скоро се очаква да се рои едно семейство, а на нас не ни трябва увеличаване на бройката на семействата, може да преместим кошера в другия край на пчелина. На негово място се поставя празен кошер, в който има само рамки с основи. Намираме питата с майката и я слагаме в празния кошер и така правим гол рой (хранилката му не трябва да пресъхва). Кошерът с маточниците го храним известно време, докато се появят достатъчно летящи пчели. Не си играем да чистим маточници...излюпената майка си знае работата. Когато видим, че новата майка е започнала да снася - може да се обедини това семейство с голия рой, който създадохме. така ще има едно много силно семейство.
    Ако пък искаме увеличаване на пчелните семейства - всеки знае какво да прави с толкова роеви маточници

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Най-сигурния начин да се избегне роевото настроение е работа с млада майка и сменянето и да стане колкото се може по-рано като същевременно да се изчака настъпването на добри условия за майко-производство.Не е много трудно човек сам да си направи майки,начини много.Не би било проблем си мисля за пчелари които имат желание и не голям брой кошери.Проблем би било за хората с 200-300 и повече кошери както е Матеев.Според мен в тази насока трябва да се мисли занапред като противо-роеви метод,освен това знаем предимствата на младите майки.Аз имам семейство което миналат година се представи блестящо с двугодишна майка,но тази година изостава значително и ще трябва да се направи нещо по въпроса за да може да влезе в акация(ако я има).

Страница 22 от 144 ПърваПърва ... 1220212223243272122 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •