Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 22 от 29 ПърваПърва ... 122021222324 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 211 до 220 от общо 286
    VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Откриването на тоалетното казанче не е било необходимост по времето когато е имало само нужници и външни тоалетни. Измислянето на DOS би било трудно и безсмислено преди появата на компютъра.

В този ред на мисли, нужна е някоя също толкова революционна промяна, щото една такава напоителна система от екстра за гъзари, да се превърне в необходимост. Остава само да създадете причината тази инсталация да се превърне в необходимост. На мен въображението ми стига дотук.

Мисля, че климата ще ни принуди ако не ни е принудил вече. Аз сьм пьлна противоположност на Матеев. Всичко се финансира от пчелите и всяка стотинка се цепи на две и се дава само за най-необходимото. А пьрвото за което ще давам пари тази есен е за системата за подхранване.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Да, и аз съм доволен от резултата, защото бях стигнал до задънена улица - много идеи без нито една цялостно завършена. И бях я сложил вече в папката "Безумни идеи". Остава конструкцията на поилката с клапана.
    Доразвивам идеята с водата. Двете цистерни работят успорено в следния цикъл:
    1. Подава се налягане в цистерната със сиропа и се помпа сироп. Спира се помпата за налягане и се пуска вакуум помпа за създаване на подналягане. Постепенно с консумирането на сиропа от пчелите поплавъците падат и отварят клапите. Системата се изпразва от сиропа в нея.
    2. След няколко часа се отваря клапана на цистерната с вода и се пуска за кратко вода в системата да промие клапаните. Поплавъците отново я затварят. Сиропа в хранилките леко се разрежда, но не мисля, че това е проблем. Създава се подналягане и в тази цистерна и системата се изпразва от водата.
    3. Следващия ден цикъла се повтаря.
    Не, не - направо се отказваме от клапани, баеркаси и всякакви други ненадеждни щуротии. Нали идеята е твоя - слагаме ПРЕЛИВНИЦИ !!! На стандартната хранилка завиваме два щуцера - един в долния край за пълнене и един в горния край, за да прелива излишъка. С минимално усложнение можем да регулираме нивото на преливния ръб на втория щуцер. Например той също е на дъното, но вътре в кутийката се извива на Г в посока нагоре. След това на това стърчащо нагоре Г нанизваме силиконова шлауха с различна височина и ето ти го лесно регулиране на нивото на преливане, а от там и на количеството течност в хранилката. Излишната (прелялата) течност я събираме посредством втора тръбна разводка, която аз я нарекох "мръсна канализация". Всичкия прелял сироп от всички хранилки ще се стича в някакъв съд, закопан под земята, и от този съд отново ще се изпомпва в първичния бидон. При тази организация е достатъчно да пуснем налягане от бидона със сиропа за известно време, докато прелеят всички хранилки през регулируемите си преливници, и след това излишния (прелелия) сироп да го върнем обратно от подземния съд в основния бидон.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Имах впредвид друго. Явно и твоето въображение не е дотам развито че да си представи следващата стъпка в еволюцията на пчеларството (ако такава въобще има).

Например, никой не би си купил кошер с въртящи рамки за 1 000лв., ако не предлагаше нещо революционно - примерно че на вароатозния акар му се завивало свят, ставало му лошо и губел апетит. Естествено, в случая рекламираните качества са пълна измислица, но съм сигурен че сам може да се сетиш за изобретения които някога са били не особено ползезни, до момента в който не е било измислено някакво друго изобретение и първото се превръща в необходимост.
    Трудно се прави изобретение, дори когато то е очевидно. Сам виждаш как се мъчим с TSC-1 и напредваме стъпка по стъпка за неща, които са очевидни, но човек трябва да си отвори очите. Обикновенно великите идеи и изобретения са безкрайно прости и очевидни, но въпреки това милиони хора дълги години се мъчат със старото, а когато някой открие новото, те всички вкупом казват "Я колко било лесно. И аз щях да се сетя". Щеше, ама не го направи - ха-ха......

Нямаш представа колко много човекочасове съм загубил в мислене за автоматично хранене и нещата се отпушиха тази сутрин, когато с TSC-1 започнахме взаимно да доразвиваме един друг идеите си. И гледай за 2-3 часа докъде достигнахме. А иначе се бях отчаял че нещо може да се направи по въпроса. Сега обаче вече започвам да планирам първия пробен пчелин - и целия този напредък го постигнахме само с десетина постинга за 2-3 часа, след двугодишно блъскане на главата в стената от моя страна. Вече сме на етап обсъждане на потробности и до довечера вероятно ще има пълна яснота.

Когато аз казах БАЕРКАСА отидох да обядвам и докато ядях непрекъснато мислих какви други хидравлични идеи са възможни. Специално разглеждах машината за пълнене на вода, и измислих поне 100 варианта на клапани за спиране на дебита - ха-ха, и като се върнах на компютъра, прочетох думичката ПРЕЛИВНИК в постинга на ТСЦ-1. Ей-боже - не можах сам да се сетя за този преливник, въпреки многото мислене. Смешно, но така работи мисловния процес и така по принцип се правят мозъчни щурмове - събират се няколко човека и всеки започва да подхвърля хаотични идеи. Един измисля някаква глупост, втория малко я усъвършенствува, третия добавя още, четвъртия изчиства някой недостатък и така за кратко време могат да се родят гениални решения. Сам човек обикновенно не е в състояние да го направи това.

Ще видиш когато свършим с TSC-1, всички ще кажат - "това ли? Че и аз щях да го измисля".

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Излишната (прелялата) течност я събираме посредством втора тръбна разводка, която аз я нарекох "мръсна канализация". Всичкия прелял сироп от всички хранилки ще се стича в някакъв съд, закопан под земята, и от този съд отново ще се изпомпва в първичния бидон. При тази организация е достатъчно да пуснем налягане от бидона със сиропа за известно време, докато прелеят всички хранилки през регулируемите си преливници, и след това излишния (прелелия) сироп да го върнем обратно от подземния съд в основния бидон
    Прекрасен начин за хомогенизиране на патогените от различните кошери. Ако по принцип имаш практика да оставяш пчелите да дообират разпечатките, при центрофугирането да връщаш рамките в произволен кошер за почистване или пък инвертираш захарния сироп със закваска от мед.... това няма да е чак такъв фатален проблем.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    15.06.2011
    Пчеларски район
    Община Дулово, област Силистра
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Не, не - направо се отказваме от клапани, баеркаси и всякакви други ненадеждни щуротии. Нали идеята е твоя - слагаме ПРЕЛИВНИЦИ !!! На стандартната хранилка завиваме два щуцера - един в долния край за пълнене и един в горния край, за да прелива излишъка. С минимално усложнение можем да регулираме нивото на преливния ръб на втория щуцер. Например той също е на дъното, но вътре в кутийката се извива на Г в посока нагоре. След това на това стърчащо нагоре Г нанизваме силиконова шлауха с различна височина и ето ти го лесно регулиране на нивото на преливане, а от там и на количеството течност в хранилката. Излишната (прелялата) течност я събираме посредством втора тръбна разводка, която аз я нарекох "мръсна канализация". Всичкия прелял сироп от всички хранилки ще се стича в някакъв съд, закопан под земята, и от този съд отново ще се изпомпва в първичния бидон. При тази организация е достатъчно да пуснем налягане от бидона със сиропа за известно време, докато прелеят всички хранилки през регулируемите си преливници, и след това излишния (прелелия) сироп да го върнем обратно от подземния съд в основния бидон.
    Не е ли по добре вместо да се събира в друг съд излишната течност да се връща в основния бидон. Една помпа изтласква сироп по магистрала към хранилките, а др. връща излишният по др. магистрала в бидона.Двете помпи стартират едновременно, след известно време в зависимост от това за колко време може да се напълни и последната хранилка помпата за пълне се изключва. Това може да се постигне по мн. начини. На магистралата за излишен сироп се слага датчик който да държи включена помпата включена до тогава докато има течност на изхода. Така няма да има възможност да преливат хранилките.Съответно тръбопровода на излишната течност трябва да е с по голям дебит за да няма изненади.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от ciko Виж публикацията
    Не е ли по добре вместо да се събира в друг съд излишната течност да се връща в основния бидон. Една помпа изтласква сироп по магистрала към хранилките, а др. връща излишният по др. магистрала в бидона.Двете помпи стартират едновременно, след известно време в зависимост от това за колко време може да се напълни и последната хранилка помпата за пълне се изключва. Това може да се постигне по мн. начини. На магистралата за излишен сироп се слага датчик който да държи включена помпата включена до тогава докато има течност на изхода. Така няма да има възможност да преливат хранилките.Съответно тръбопровода на излишната течност трябва да е с по голям дебит за да няма изненади.
    И това е идея, но моята беше по-друга. С една единствена магистрала да става пълненето със сироп, подаване на вода и промиване на магистралата. Идеята за преливника беше само да се излива навън или в някаква кутийка излишния сироп ако клапана откаже да затвори, докато помпата спре да работи.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не може помпа да се включва директно на тръба и да смучи от нея. Ще се дави непрекъснато и мотора ще изгори. Една помпа винаги се включва да смуче от някакъв съд, в който има и поплавъци за горно и долно ниво. Обема на този съд трябва да е такъв, щото когато се включи, помпата да работи поне 1 минута, докато го изпомпи. По-къс цикъл старт/стоп също води до прегряване на помпата. Та няма как - ще има съд, и той ще е с обем поне 10% от основния съд.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    И това е идея, но моята беше по-друга. С една единствена магистрала да става пълненето със сироп, подаване на вода и промиване на магистралата. Идеята за преливника беше само да се излива навън или в някаква кутийка излишния сироп ако клапана откаже да затвори, докато помпата спре да работи.
    Клапана иска електроника, тя иска захранване, и стана мътна и кървава. А виж това с преливника ще си работи пасивно и съвсем надеждно. Ха-ха - ще работи дори и 1000 години след нас в бъдещето и ще предизвиква възхищение в бъдещите археолози, когато изкопаят някой кошер из под калта, останала от потопа през 2014-та година.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Да добавя нещо което може да Ви влезне в употреба .При капковите системи се ползват програма-тори който се захранват със 9v батерия и могат да управляват няколко кръга ,и за определено време да пропускат вода (минути-до часове) след това си затварят кръга .може да се засече колко време е необходим да се заредят хранилките на 1 кръг и да се зададе необходимия резонанс .Ще ви трябва може би една помпа и по един байпас на всеки кръг за да може евентуално да се промива системата, има и по скъпи програма-тори който сигурно няма да Ви устройват те си имат дебитомери който си спират кръга по зададеното им количество .Относно поплаваците на хранилките струва ми се ,че може да се ползват ( тип Иглени който затварят по сигурно и може да се регулират по прецизно )
    Милен Михов

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Не може помпа да се включва директно на тръба и да смучи от нея. Ще се дави непрекъснато и мотора ще изгори. Една помпа винаги се включва да смуче от някакъв съд, в който има и поплавъци за горно и долно ниво. Обема на този съд трябва да е такъв, щото когато се включи, помпата да работи поне 1 минута, докато го изпомпи. По-къс цикъл старт/стоп също води до прегряване на помпата. Та няма как - ще има съд, и той ще е с обем поне 10% от основния съд.
    Клапана иска електроника, тя иска захранване, и стана мътна и кървава. А виж това с преливника ще си работи пасивно и съвсем надеждно. Ха-ха - ще работи дори и 1000 години след нас в бъдещето и ще предизвиква възхищение в бъдещите археолози, когато изкопаят някой кошер из под калта, останала от потопа през 2014-та година.
    Две уточнения, за да няма грешки в интерпретациите:
    1. Помпите не смучат или нагнетяват течност, а въздух - създават надналягане или подналягане в резервоарите.
    2. Клапана на хранилката се управлява от поплавъка и не иска захранване или електроника.
    Елекрониката и електромагнитните клапани се намират при резервоарите със сироп и вода.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Страница 22 от 29 ПърваПърва ... 122021222324 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •