Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 215 от 683 ПърваПърва ... 115165205213214215216217225265315 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,141 до 2,150 от общо 6828
    Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem Виж публикацията
    Присъедини го към друго слабо семейство, което има майка...
    А дали търтовките няма да убият майката и да прецакаш и това семейство?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    А дали търтовките няма да убият майката и да прецакаш и това семейство?
    Аз мисля, че по-скоро става въпрос за майка-търтовка и е добре да я откриеш и премахнеш, преди да го обединиш с друго семейство. Едва ли имаш пчели-търтовки по това време на годината.

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    ДА ви питам какво да направя,Зазимих си кошерите 7 рамки със пчели преградна дъска и после още 2 рамки .Мисля да направя така когато се стопли времето да извадя 2 рами от тези седемте и да сложа другите 2 рамки.И да ки сложа някаква друга храна?
    2-ако остен някакъв мед във плодниковите рамки какво да го правия ?

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Ти хубаво пита....нещо, ама дали се разбра какво? Защо ще махаш две и ще слагаш две? И аз можели да те попитам? Ако вземат да се роят, какво ще ги правиш?
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от thegame999 Виж публикацията
    ДА ви питам какво да направя,Зазимих си кошерите 7 рамки със пчели преградна дъска и после още 2 рамки .Мисля да направя така когато се стопли времето да извадя 2 рами от тези седемте и да сложа другите 2 рамки.И да ки сложа някаква друга храна?
    2-ако остен някакъв мед във плодниковите рамки какво да го правия ?
    Ако си с ДБ в началото на март 5-ти например, правиш преглед. Оставяш за плодник отдясно 1 пита мед до нея всички пити на който има пило и до тях от ляво пак 1 пита мед и преградната. на питите с пило разечатваш АБСОЛЮТНО ВСИЧКИЯ МЕД ОТ СТРАНИ И ОТГОРЕ ДО ЛЕТВИТЕ. завиваш хубаво отгоре и от страни, аз ползвам хубав мек памучен плат от стари чаршафи и тениски. Памучен, не изкуствен. Вадиш отплодника всички пити на които има мед, зад преградната може да оставиш само празни пити. затваряш хубаво кошера и 20 дни НИКАКВО пипане по него. Затваряш всички отвори по дъното /тях трябва да си ги затворил още февруари/. Долния вход го свиваш на 2см примерно а горния може целия отворен, ако е много силен кошера. След 20 дни примерно, разпечатваш ВСИЧКИЯ мед на някоя от тея пити дето си извадил, и я залагаш по средата между пилото някаде. Ако е силен кошера слагаш и основа за градеж. Първо я слагаш до крайната пита с мед, и ако започнат да градят я вкарваш вътре между пилото. Затоплянето отгоре и от страни ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. И така докато ти изпълнят плодника и слагаш магазин. Това за ДБ, при мен работи перфектно на 10р. осмачетата се оправят почти сами. Ако от 5 до 25 март примерно не ти изпълнят всички пити в средата с пило отгоре до долу-СМЕНЯШ МАЙКАТА ПРИ ПЪРВА ВЪЗМОЖНОСТ. П.П. Забравих, ако имаш много захаросан мед като разпечатваш питите, накапи ги с топла вода по захаросания мед или в празните килийки. Предварително може да си подготвиш в бутилки топла вода, за всеки случай.

Автор
    Регистриран
    06.01.2015
    Здравейте колеги. Имам въпрос, при колко градуса най- ниска температура мога да отворя кошерите, за да им сложа готови питки.В смисъл отварям вътрешния капак поставям питката върху рамките и веднага слагам капака. Като след това мисля да облепя с хартишно тиксо получилата се фуга, която ще е малка. Питката е към 1 см дебелина.Някой ми казват само да не вали отгоре може и нула градуса да е. Други ми казват да е най-малко 15 - 16 градуса.

И при -30 става. Температурата не е от значение.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Преимствата на това да е по-хладничко е, че кълбото е максимално свито и е по-лесно поставянето на питката върху него, защото ако е по-топло кълбото е разпуснато и се налага да разчистиш пчелите(примерно с пушалка) за да не ги смачкаш при поставяне на питката.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Преди няколко години слагах питки през февруари при отрицателни температури. С повдигането на покривната табла, от долната и страна имаше пълзящи пчели. При смитането им в кошера, някои от тях литваха и кацаха в снега, където загиваха от студ. Не можех да поставя питката, преди да съм махнал пчелите от таблата, защото при нейното поставяне, пчелите щаха да бъдат смачкани към горната страна на питката. Затова, избягвам да поставям питки при отрицателни температури, ако кошерите са с покривни табли. Предпочитам да покривам гнездото с найлон и отгоре празен магазин.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Преди няколко години слагах питки през февруари при отрицателни температури. С повдигането на покривната табла, от долната и страна имаше пълзящи пчели. При смитането им в кошера, някои от тях литваха и кацаха в снега, където загиваха от студ. Не можех да поставя питката, преди да съм махнал пчелите от таблата, защото при нейното поставяне, пчелите щаха да бъдат смачкани към горната страна на питката. Затова, избягвам да поставям питки при отрицателни температури, ако кошерите са с покривни табли. Предпочитам да покривам гнездото с найлон и отгоре празен магазин.
    При положителни температури съществува същия проблем. Поставянето на найлон и над него празен магазин или хранителна надставка е повече от желателно, ако кошерите са с покривни табли, а и не само тогава.

Страница 215 от 683 ПърваПърва ... 115165205213214215216217225265315 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 23 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 23 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •