Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Под фалшив мед включвам пастьоризацията.Не знам колко от производителите уведомяват, че меда е бил пастьоризиран, за да може клиента да не бъде умишлено излъган, но лично аз не съм срещал да е споменато на етикет.В Европа по веригите има течен и кристализирал мед.Има и такъв, който преди постъпването в търговската верига се нагрява под 40-45 градуса за да бъде по-привликателен за клиентите.
Прекупвачите са започнали отново да купуват мед, ама цената е пак на долу.
Щели да направят една проба да видят дали ще са съгласни пчеларите.
Да се надяваме че няма да са съгласни, въпреки че не ми се вярва.
В началото на зимата е имало яко изкупуване на мед на 4,60 лв/кг без проби. То на тая цена какви проби да взимат. Нагълтали се яко и потрили ръчички. Този сезон изгубихме битката.
На същата цена и на мен ми казаха на 4.60лв. Имали много мед от Украйна купуван на 3.20лв. и не могат да го пласират.
Да си го наврът в ........... . Пожелавам им пълен антибиотечен букет. БОКЛУЦИ.
Колеги, бях решил тази година да трупам всичкия произведен мед от мен и тогава да търся цена, заради по-голямото количество. Да ама не и то за добре. Получих оферта за рапицата за 4,80 без облагане и го продадох, тъй като имах нужда от средства. В последствие получих цена за акацията на 6 лв. и него продадох. До тук, долу-горе добре. Последваха около 500 кг. липа, което за годината си бе добър добив, но никой не прояви интерес и не взе проби, викам си - ще чакам. От слънчоглед добра реколта, да ама цената пада-пада и в един момент, както писах и в стари постове загуби за хиляди. Е продадох го и липа и слънчоглед на 4,80 лв преди 2 месеца. Инвестирах известна част от средствата, за което не съжалявам. Пиша това, та ако може да бъде в полза на тия, които не си продадоха примерно акацията на 6 лв, защото чакаха цена от 7 лв. Има и куп други примери, за които аз, а и вие знаете предполагам.
И как лъжат само. Лично питах украинците на колко продават и отговора беше на 2 долара = 3,60-3,65лв. Като се вземе предвид, че нашите на са купували директно от пчеларите, са платили още повече, а и са имали допълнителни разходи и после и транспорт. На 3,20 го били взели...... боклуци мръсни.
Във всеки един сектор има кризи и те са;
-малки/приблизително 5 год/ и големи/приблизително10 год/
Последните 10 години цената вървеше нагоре, но не може все да взимаме по много, а в такива години преосмисляш работата си. Всичко това има много плюсове, стига да ги видиш :-) :-) :-). А и все да взимаш не е работа,започваш да алчнееш, затова е хубаво от време на време като започнеш да витаеш в облаците да има някой да те сваля пак на земята:-) :-) :-) :-) :-) .
Ние сами сме си виновни, казаха че пада цената и всички се втурнаха да продават, сякаш държиш бързо разваляща се стока.
Миналата седмица продадох слънчогледа на цена 5.00.
Е не е 5.30 която предлагаха септември но устоях на думата си да не е под 5.00лв.
Няма как да се случи да вземеш най добрата цена за всички партиди, добре беше за рапица-5.30, за акация 7.00, аз съм доволен и от цена и от количество, дай боже повече такива години.
В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))