Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 21 от 81 ПърваПърва ... 1119202122233171 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 201 до 210 от общо 807
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Продължавай в същия дух, така трябва да се пише във форума, за да стане по интересен.
    Човек вече може да си внесе майки от която и да е порода продаваща се в ЕС.
    Но как да я запази след това, това е въпроса, Единствения вариянт е да се купуват постоянно такива майки, но това ще е доста скъпо. Иначе ще стане голяма мешаница от породи.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ами то среден вариант няма. Да видим каква е алтернативата - всичко си остава както до сега- семействата се роят; гониш рояци по дърветата; купуваш евтини майки, които продължават да се роят (защо изобщо си ги купуваш въобще? след като абсолютно нищо не се променя); болести; потиш се като пор от двата ката дрехи под 40 градусовата жега. Да продължавам ли? Трошат се нерви и пари, губиш от нереализирани добиви. Защо? Евтиното винаги е по-скъпо.

Тук човек сам трябва да си направи сметката - дали ще му излезе по-евтино да похарчи предварително няйкой и друг лев първоначално в повече и да си реши повечето от проблемите или да отдели повече работочасове в графика. Тук дилемата е същата когато трябва да избираш дали да модернизираш едно производство и да похарчиш голяма сума за машини (нов модерен комбайн например) или да наемеш още работна ръка за да може да смогваш.

Наистина минимум 15 евро за майка никак не са малко (или поне в очите на обикновения пчелар). Но те са толкова защото толкова струват, ако можеше за по-малко да се постигне същото качество, то при този свободен пазар, щеше да ги има.
    Когато пчеларството източник на доход, рано или късно идва момента когато сам трябва да си правиш майките. Не защото е по-евтино, а за да можеш да оптимизираш производството. Майката е най-важния индивид в кошера, ако тя е не е на ниво всичко останало с нейния кошер пропада. Ако главния ти доход от пчелите идва от мед, значи много голяма част от твоя успех зависи не от теб, а от някой друг - този който ти произвежда майките. Дори и те да са много хубави, това не означава че на теб ще ти свършат максимално добра работа (различна паша, различен по обем кошер, различен пчелар). Не е същото като да си купиш домакинско обзавеждане по поръчка. Там всичко се прави по-шаблон - по неговия. Няма как да оставиш някой друг да ти прави децата, а после да искаш те да приличат на теб.

Ако се нуждаеш от нещо различно от мелези с които да работиш, освен че сам трябва да можеш да си правиш майките, покупката на разплоден материал е неизбежна. За сам човек с малко кошери това е скъпа и неоправдана инвестиция. Но за много хора с малко кошери, които поддържат обща популация това съвсем не е така.
    Поддържането на общ оплоден пункт, общи бащини семейства, общ генофонд в комбинация с много на брой индивиди в популацията (поне 200-300кошера) е икономически доста изгодно. Далеч по-изгодно от ситуацията в която мнозинството пчелари се намират в момента.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    stan от много писане, файда много няма - не е нужно да се охарчваш здраво, вземи пробвай с малко, две-три майки, експериментирай и прецени сам за себе си. Тъкмо си правиш директно сравнение с настоящите пчели - преценяваш, положения труд, разходите, времезаетоста, печалбата, слагаш в края на годината всичко на кантара и правиш сметката, кое, как, що.

Друг начин да се разбере - с писане ......
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Наблюдател
    Регистриран
    31.01.2011
    Аз нямам проблем от време на време да си купувам майки по 15-20 евро и да подменям моите. За мен с 4 кошера проблема не е в парите. Пчеларството ми е хоби и съм сигурен, че няма да си избия парите които съм дал досега, че и бъдещите разходи.
    Въпроса при мен е по-скоро дали ще работи. А парите по-скоро цитирам от гледна точка на несигурното запазване на качествата при липса на расови бащини семейства. И все пак говорим за общи принципи валидни и при колегите с 160 кошера.
    Щом колегите са сигурни, че си струва съм готов да пробвам с Бъкфаст. За да не пиша повече извън темата искам да помоля колеги които имат сигурни контакти за поръчка да ми пратят на лични. Благодаря

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator
    Поддържането на общ оплоден пункт, общи бащини семейства, общ генофонд в комбинация с много на брой индивиди в популацията (поне 200-300кошера) е икономически доста изгодно. Далеч по-изгодно от ситуацията в която мнозинството пчелари се намират в момента.
    Това според мен е нереално и недостижимо за нашите условия и район. Да се обединим, това е абсурд, с този начин на народно мислене. А и е много сложно и трудоемко за масовите пчелари.
    И аз съм навит да си купя качествени майки, например истинска карника от Австрия, или Бъкфастка майка, но какво ще стане като ги занеса и ги придам на моя пчелин. Две години ще снася, три, а после идва време за подмяна. Залагат маточници - това добре и после какво - новата майка или се опложда с някой местен търтей или с близкородствен и какво ще се получи ? Единствения вариянт е да си купиш пак майки от чужбина - ако е 15 евро, добра е цената, но повечето струват от 29 нагоре и транспорт като сложиш и още нагоре. Сложно е за повечето пчелари в БГ. Просто нямаме избор и се налага или да си купуваме от майкпроизводителите - финансирани по програмите, или да си ги правим сами и да се надяваме, че на комшията търтея ще ги оплоди.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Вярвай ми, ако си правиш сам майките (не по примитивните начини) рано или късно ще стигнеш до същите изводи до които стигнах и аз. Неизбежно е - едното води до другото.
    До колко една развъдна група е нереална в бг? Такива, които разчитат на самосмяна, осиротяване и естествени маточници от роене, много ясно че са далеч от идеята и нуждата за подобно общо начинание. Само тези (предимно млади пчелари)които така или иначе си правят сами майките (от неволя), могат да осъзнаят тази нужда. Няма нужда да ги търсиш - малко по малко сами ще се намерите, изведнъж не става.
    Масовия пчелар да прави каквото си иска. Стига с тоя конформизъм. Кошерите на съседа са си негови и той може си ги гледа както си иска, ако ще с компоти и свински пържоли да ги храни ( което в между другото не е научна фантастика).

Близкородствено... а ти какво си мислиш че е чистоподорното развъждане всъщност? Дори и селектирана Карника да си вземеш(което е точно обратното на това което искаш, ако търсиш неройливост), ще получиш пчела която е резултат от многократни повторения в родословното дърво.

Малко по малко. Айде първо да се научим да ходим, пък после да се хвърляме да караме мотор, става ли?
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчелари с 200-300 и повече семейства, които искат да поддържат чиста раса пчели и да работят на високо ниво, изхода е в изкуственото осеменяване.Познавам хора които са се насочили в тази посока.Инструментариум се продава и трябва само да се обучиш да боравиш.Това е начина според мен да водиш целенасочена селекция.Поне така мисля аз.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от stanko1972
    Пчелари с 200-300 и повече семейства, които искат да поддържат чиста раса пчели и да работят на високо ниво, изхода е в изкуственото осеменяване.Познавам хора които са се насочили в тази посока.Инструментариум се продава и трябва само да се обучиш да боравиш.Това е начина според мен да водиш целенасочена селекция.Поне така мисля аз.
    Това е единствения начин. Друго всичко са само добри пожелания и молби към Всевишния да ти даде здраве и много, много късмет.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator
    и - механичните методи никога няма да бъдат оптималното решение на проблема. !
    Но и без механични няма да го бъде.Какво е процентното съотношение между механични и генетични методи за овладяване на роенето.По скоро,според мен,процентът на генетиката е незначителен в овладяването на роевия нагон.Що се отнася до кроткоста там нещата са други,но пак имам резерви.Пример-няма място за сравнение между влажноста в атмосферата на Австрия,Германия и примерно Тракия.Знаем,че влажноста в атмосферата играе важна роля при отделянето на некар.След като пчелите са заети с пашата стават кротки(можеби с изключение на рапицата).Много ми се изка да се направи сравнение на тази прословута Австрийска пчела тук в България редом до нашите,пък тогава да им се кланяме.В мен се прокрадва съмнението,аджеба найстина ли техните пчели са чистокръвни и са най-най или лъжата повторена няколко пъти от устата на точните хора,става истина,което си е чиста проба бизнес.

Потребител
    Регистриран
    21.11.2011
    Stan написа:
    Колега, ако разбирам добре имаш в предвид не-ройлив сорт пчели?

В последните 3 – 4 години по време на Рапицовата паша имам невероятно много Роеви маточници.
    Естествено, взимам от добрите семейства и си подменям майките. При това към 15 Май повечето майки са оплодени и започнали да снасят(т.е майките се люпят доста рано).
    3 пъти РОЕВА по роева майка – за мен значи още по-роева майка, но така работя до момента.

А иначе отдавна си купувам по 3 -4 майки, но не съм случил на Елита.
    Нали взимам маточници от най-добрите семейства! Ако купените майки ми развият добри семейства, естествено, че ще взема от тях.
    Ето например тази година си купих 3 майки от Апиакта от Ловеч. Ако догодина развият силни семейства, и дадат добре мед – нали следващата година ще взема за разплод от тях.
    Да ама нещо на се получава, МОЙТЕ СИ МАЙКИ (до сега), ( които би трябвало да са метизирани ) ПРАВЯТ ПО СИЛНИ СЕМЕЙСТВА И ПОВЕЧЕ МЕД.

Така по пътя на отбора, купените майки отпадат от схемата за развъждане, защото се оказва, че си имам по добри.
    Но моите майки имат и сериозен проблем – доста мерак имат да се роят!
    Не само да изтърва рой, но самото изпадане в роево състояние, си е загуба.
    Както писах по-горе искам да си отгледам по- малко „ШАВЛИВИ” майки.

Ето затова искам да опитам с повече майки, включително и закупени и от чужбина.
    Чел съм, че на времето при соца, са се правили такива опити, които май до нищо добро не са довели, ама нали човек докато сам не види!!

Уважаеми колеги stan, scutellator и всички други, които мислите подобно. - Готов съм да участвам във всякакви комбинации – имам предвид финансово и всякак, за закупуване на майки както от чужбина така и до организиране на оплоден пункт ако трябва.
    Пишете ме вътре с две вдигнати ръце!
    Благодаря!

Страница 21 от 81 ПърваПърва ... 1119202122233171 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •