Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 21 от 419 ПърваПърва ... 1119202122233171121 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 201 до 210 от общо 4190
    Автор
    Регистриран
    17.10.2012
    Пчеларски район
    Троян
    Цитат Първоначално публикувано от s3s3s3 Виж публикацията
    Спокойно колега. Тази година в Троянския балкан е така. Аз от началото на март месец и до сега не съм спирал да храня. Като направя равносметката до сега съм в минус 200 кг. захар.
    А аз съм с 250!За съжаление!

Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Ако беше купил 50кг захар "на време" нямаше да ти се налага да купуваш 500кг.
    А защо си мислите ,че не съм го правил?Разберете,не се заяждам,просто споделям и търся мнението на колеги от района.Ако проблема е при мен,аз ще си направя анализа.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Вчера един колега ми спедели, че от 30г. е пчелар и толкова лоша година, като тази не помни. Така че проблема предполагам не е в теб а в лошото време до сега и студените нощи. Да се надяваме, че пчеличките ще събират мед поне за себе си.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    В момента в Ловеч вилнее НЕВИЖДАН УРАГАН !!! Падат дървета, мазилки и парчета от покриви и стени. Във въздуха хвърчат тенекии, клони и всякакви други боклуци. Опасно е да се стои навън, а колкото до колите - никой не знае дали утре няма да си намери колата помляна от някое дърво или от някоя хвърчаща керемида. Колкото до кошерите - ами само господ знае какво им се случва в момента. Кръстим се и чакаме да дойде зората, за да отидем и да преброим щетите.

И най-лошото - урагана се движи в посока към гр. Габрово. И отново - кръстим се и хвърляме боб - ще ни подмине ли или не. Утре ще е интересен ден - дали ще се радваме или ще бършем сополи и сълзи?????

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    В русенско мина буря, не чак ураган, но с доста силен вятър между 16:30 и 17:00 часа. За радост само два капака бяха хвръкнали, единият кошер е с дървена възглавница, а другият е с плат но пчелите яко са го били заклеили, само едното ъгълче се беше понадигнало малко.

Автор
    Регистриран
    10.10.2010
    Пчеларски район
    Велики Преслав
    При нас в Шуменско времето е приятно - тихо и горещо. Днес изцентруфужих около 300 кг. на 100 % чиста липа. След седмица сигурно ще повторя занятието.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Аз сьм от кроткия югоизток и в плановете ми влизаше да си правя парник от двукамерен плексиглас, но след тази година сериозно се замислям покрива да е от нещо градушкоустойчиво.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз миналата година в първата половина на август направих 5 голи роя на по един корпус с празни неизградени пити. Ами изградиха голяма част от тях и влязоха в зимата на по 5-6 междурамия с пчели. Пролетта се засилваха нормално и вървяха наравно с другите пчели. Това ми даде увереност и тази година бях по-смел и в края на слънчогледа (миналата седмица) старата пчела на всеки един мой силен кошер я направих на гол рой, а остатъка - на силни отводки. Огромна офанзива стана и горещо се надявам, че август и септември ще продължават да са мокри месеци, което означава много-много ливадна паша. Други години по това време ливадите вече са изсъхнали, а тази година в момента е трева до кръста и изобилие от билки във всички цветове на дъгата. Това ми дава увереност, че тази година спокойно човек може да прави отводки на по 3-4 рамки дори и сега, и до края на септеври пак да влезе в зимата с 6-8 рамки с пчели и.......... и вероятно с много мед. Мисля така, защото имам едномесечни отводки, правени на 2 рамки, които вече са се задръстили в 6-рамковите нуклеуси. Питите пращят от пчели и пило, а половината са напълнени с мед и дори вече пускат далаци във всяка една свободна дупчица. Последните дни само правим разширявания и не можем да насмогнем. И всичкото това само от ливадна паша, която тази година в Габровско е в изобилие.

Средно в рамките на сезона извадих по 3-4 отводки от всеки един божи кошер и всичкото това в момента го подсилвам за зимата. Постижение е, че голяма част от тези отводки са правени само от маточници или неплодни майки. Нямаше време да ги чакам да се оплождат - от маточника направо в отводката, при това само на 2 пити с пило. Голям риск си беше, но преобладаващата част от отводките оцеляха и започнаха да се развиват с бързи темпове. Ако всичко това оцелее и до напролет (има много голяма вероятност), излиза че всъщност съм доказал, че за една година броя на кошерите може да се утрои и дори учетвори, като при това всяко едно старо семейство ми изгради поне по 20 пити и освен всичко друго ще ям и мед, който е сравнително малко поради мократа рапица, акация и липа - но все пак си е мед...... Освен всичко друго и продавах отводки и маточници, както и понаправих някоя друга моя си майка. Е недостатъчно, защото и купувах, но догодина се надявам да произведа повече майки...... Изградих и оборудвах пълноценен майкопроизводствен пчелин с над 400 оплодни сандъчета и около 250 поддържащи кошери. Предполагам това е достатъчно за капацитет от 5-6 хиляди майки годишно и догодина ще се опитам да го реализирам този капацитет. Също така си разработих и направих доста нуклеуси от фибран, че дори и продавах от тях. Идеята е към всеки един кошер целогодишно да имам и по едно помощно 6 рамково семейство като донор на пити с пило и резервна майка. В момента работя по тази идея.

Като цяло окачествявам годината като много добра въпреки ненормалните метеорологични условия.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Изградих и оборудвах пълноценен майкопроизводствен пчелин с над 400 оплодни сандъчета и около 250 поддържащи кошери. Предполагам това е достатъчно за капацитет от 5-6 хиляди майки годишно и догодина ще се опитам да го реализирам този капацитет
    Ако жънеш майките на 14 дена това са около 2-2,5 хил. майки
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Забравих да кажа, че оплодните сандъчета са двойни. Иначе и аз правя подобни сметки като тебе. В близост имам още 2-3 имота и мога да разширя бройката на сандъчетата до над 1000 (двойни), а в имота с помощните кошери има около 100 стойки за по 5 кошера, така че на практика на тази поляна мога да вдигна броя на майките до 20 000, ако има достатъчно пазар. Засега обаче ще се пробвам с 5000, че нещо проблемите възникват по-бързо, отколкото мога да ги разреша.

Най-големия ми проблем тази година беше първоначалното заселване на оплодните сандъчета с пчели и първоначалното изграждане на техните пити. В името на тази цел отслабих почти всички свои кошери, отмъквайки над 200 килограма пчели преди началото на акациевата паша, но въпреки това се провалих, защото питите бяха неизградени, и когато в тях няма пило, нищо не задържа пчелите и те бягат. За да не се случи това и догодина, още от сега съм си подготвил около 100 Фарар кошера с по няколко корпуса, като рамките вътре в тях са всъщност рамките на оплодните сандъчета, привързани на тройки със свински опашки (една оплодна рамка ми е точно 1/3 фарарова). И в момента в тези кошери усилено се градят бъдещите оплодни рамки. Самите фарарови семейства ще ги зазимя като много силни семейства и напролет ще ги подсилвам бясно, за да може към първи май да имам в изобилие готови изградени пити, заедно с пчелите и пилото. Иначе тази година маточници сигурно произведох над 5000 - поне тази част от задачата вече е решена. Имам едно много голямо облегчение - бус Мерцедес със слънчева електроцентрала на покрива си. Оборудван е като подвижна лаборатория за прехвърляне на личинки с всички екстри - електроенергия за уредите и за осветлението, хладилник, ултразвукова машина за правене и поддържане на константна влажност на въздуха и т.н. Работниците си пият бирата студена, а кафето горещо - ха-ха - мотивация за да работят по качествено.

Другия проблем беше хаоса, неномерираните кошери и липсата на програма ден по ден на кой кошер какво трябва да се прави. Това доведе до доста грешки, но тези проблеми вече са отстранени, и за догодина още от сега вече си имам готово разписана програма ден по ден и час по час каква операция трябва да се направи по всеки един кошер или оплодно сандъче. Всичко е точно разписано, остава само някой да го свърши.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Най-големия ми проблем тази година беше първоначалното заселване на оплодните сандъчета с пчели и първоначалното изграждане на техните пити. В името на тази цел отслабих почти всички свои кошери, отмъквайки над 200 килограма пчели преди началото на акациевата паша, но въпреки това се провалих, защото питите бяха неизградени, и когато в тях няма пило, нищо не задържа пчелите и те бягат.
    Ако се заселват на гол рой и маточник, трябва да стоят затворени няколко дни докато се излюпи майката и започне да отделя НЯКАКВИ феромони (т.е. още 2-3 дни след излюпването на майката). Естествено трябва да имат и храна за да може през това време да изградят питите и да складират мед - така по трудно ще напуснат нуклеуса. Естествено, ако майката не се завърне от полет, кошерчето остава празно.
    При заселване на нуклеусите по този начин, най-голям успех има ако се използват "роеви" пчели (пчели от семейства в роево или предроево състояние) за пълнеж.

Ще имаш големи проблеми със малките нуклеуси, но ти си го знаеш.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 21 от 419 ПърваПърва ... 1119202122233171121 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •