Вчера един колега ми спедели, че от 30г. е пчелар и толкова лоша година, като тази не помни. Така че проблема предполагам не е в теб а в лошото време до сега и студените нощи. Да се надяваме, че пчеличките ще събират мед поне за себе си.
В момента в Ловеч вилнее НЕВИЖДАН УРАГАН !!! Падат дървета, мазилки и парчета от покриви и стени. Във въздуха хвърчат тенекии, клони и всякакви други боклуци. Опасно е да се стои навън, а колкото до колите - никой не знае дали утре няма да си намери колата помляна от някое дърво или от някоя хвърчаща керемида. Колкото до кошерите - ами само господ знае какво им се случва в момента. Кръстим се и чакаме да дойде зората, за да отидем и да преброим щетите.
И най-лошото - урагана се движи в посока към гр. Габрово. И отново - кръстим се и хвърляме боб - ще ни подмине ли или не. Утре ще е интересен ден - дали ще се радваме или ще бършем сополи и сълзи?????
В русенско мина буря, не чак ураган, но с доста силен вятър между 16:30 и 17:00 часа. За радост само два капака бяха хвръкнали, единият кошер е с дървена възглавница, а другият е с плат но пчелите яко са го били заклеили, само едното ъгълче се беше понадигнало малко.
При нас в Шуменско времето е приятно - тихо и горещо. Днес изцентруфужих около 300 кг. на 100 % чиста липа. След седмица сигурно ще повторя занятието.
Аз сьм от кроткия югоизток и в плановете ми влизаше да си правя парник от двукамерен плексиглас, но след тази година сериозно се замислям покрива да е от нещо градушкоустойчиво.
Аз миналата година в първата половина на август направих 5 голи роя на по един корпус с празни неизградени пити. Ами изградиха голяма част от тях и влязоха в зимата на по 5-6 междурамия с пчели. Пролетта се засилваха нормално и вървяха наравно с другите пчели. Това ми даде увереност и тази година бях по-смел и в края на слънчогледа (миналата седмица) старата пчела на всеки един мой силен кошер я направих на гол рой, а остатъка - на силни отводки. Огромна офанзива стана и горещо се надявам, че август и септември ще продължават да са мокри месеци, което означава много-много ливадна паша. Други години по това време ливадите вече са изсъхнали, а тази година в момента е трева до кръста и изобилие от билки във всички цветове на дъгата. Това ми дава увереност, че тази година спокойно човек може да прави отводки на по 3-4 рамки дори и сега, и до края на септеври пак да влезе в зимата с 6-8 рамки с пчели и.......... и вероятно с много мед. Мисля така, защото имам едномесечни отводки, правени на 2 рамки, които вече са се задръстили в 6-рамковите нуклеуси. Питите пращят от пчели и пило, а половината са напълнени с мед и дори вече пускат далаци във всяка една свободна дупчица. Последните дни само правим разширявания и не можем да насмогнем. И всичкото това само от ливадна паша, която тази година в Габровско е в изобилие.
Средно в рамките на сезона извадих по 3-4 отводки от всеки един божи кошер и всичкото това в момента го подсилвам за зимата. Постижение е, че голяма част от тези отводки са правени само от маточници или неплодни майки. Нямаше време да ги чакам да се оплождат - от маточника направо в отводката, при това само на 2 пити с пило. Голям риск си беше, но преобладаващата част от отводките оцеляха и започнаха да се развиват с бързи темпове. Ако всичко това оцелее и до напролет (има много голяма вероятност), излиза че всъщност съм доказал, че за една година броя на кошерите може да се утрои и дори учетвори, като при това всяко едно старо семейство ми изгради поне по 20 пити и освен всичко друго ще ям и мед, който е сравнително малко поради мократа рапица, акация и липа - но все пак си е мед...... Освен всичко друго и продавах отводки и маточници, както и понаправих някоя друга моя си майка. Е недостатъчно, защото и купувах, но догодина се надявам да произведа повече майки...... Изградих и оборудвах пълноценен майкопроизводствен пчелин с над 400 оплодни сандъчета и около 250 поддържащи кошери. Предполагам това е достатъчно за капацитет от 5-6 хиляди майки годишно и догодина ще се опитам да го реализирам този капацитет. Също така си разработих и направих доста нуклеуси от фибран, че дори и продавах от тях. Идеята е към всеки един кошер целогодишно да имам и по едно помощно 6 рамково семейство като донор на пити с пило и резервна майка. В момента работя по тази идея.
Като цяло окачествявам годината като много добра въпреки ненормалните метеорологични условия.
Ако жънеш майките на 14 дена това са около 2-2,5 хил. майкиИзградих и оборудвах пълноценен майкопроизводствен пчелин с над 400 оплодни сандъчета и около 250 поддържащи кошери. Предполагам това е достатъчно за капацитет от 5-6 хиляди майки годишно и догодина ще се опитам да го реализирам този капацитет
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Забравих да кажа, че оплодните сандъчета са двойни. Иначе и аз правя подобни сметки като тебе. В близост имам още 2-3 имота и мога да разширя бройката на сандъчетата до над 1000 (двойни), а в имота с помощните кошери има около 100 стойки за по 5 кошера, така че на практика на тази поляна мога да вдигна броя на майките до 20 000, ако има достатъчно пазар. Засега обаче ще се пробвам с 5000, че нещо проблемите възникват по-бързо, отколкото мога да ги разреша.
Най-големия ми проблем тази година беше първоначалното заселване на оплодните сандъчета с пчели и първоначалното изграждане на техните пити. В името на тази цел отслабих почти всички свои кошери, отмъквайки над 200 килограма пчели преди началото на акациевата паша, но въпреки това се провалих, защото питите бяха неизградени, и когато в тях няма пило, нищо не задържа пчелите и те бягат. За да не се случи това и догодина, още от сега съм си подготвил около 100 Фарар кошера с по няколко корпуса, като рамките вътре в тях са всъщност рамките на оплодните сандъчета, привързани на тройки със свински опашки (една оплодна рамка ми е точно 1/3 фарарова). И в момента в тези кошери усилено се градят бъдещите оплодни рамки. Самите фарарови семейства ще ги зазимя като много силни семейства и напролет ще ги подсилвам бясно, за да може към първи май да имам в изобилие готови изградени пити, заедно с пчелите и пилото. Иначе тази година маточници сигурно произведох над 5000 - поне тази част от задачата вече е решена. Имам едно много голямо облегчение - бус Мерцедес със слънчева електроцентрала на покрива си. Оборудван е като подвижна лаборатория за прехвърляне на личинки с всички екстри - електроенергия за уредите и за осветлението, хладилник, ултразвукова машина за правене и поддържане на константна влажност на въздуха и т.н. Работниците си пият бирата студена, а кафето горещо - ха-ха - мотивация за да работят по качествено.
Другия проблем беше хаоса, неномерираните кошери и липсата на програма ден по ден на кой кошер какво трябва да се прави. Това доведе до доста грешки, но тези проблеми вече са отстранени, и за догодина още от сега вече си имам готово разписана програма ден по ден и час по час каква операция трябва да се направи по всеки един кошер или оплодно сандъче. Всичко е точно разписано, остава само някой да го свърши.
Ако се заселват на гол рой и маточник, трябва да стоят затворени няколко дни докато се излюпи майката и започне да отделя НЯКАКВИ феромони (т.е. още 2-3 дни след излюпването на майката). Естествено трябва да имат и храна за да може през това време да изградят питите и да складират мед - така по трудно ще напуснат нуклеуса. Естествено, ако майката не се завърне от полет, кошерчето остава празно.Най-големия ми проблем тази година беше първоначалното заселване на оплодните сандъчета с пчели и първоначалното изграждане на техните пити. В името на тази цел отслабих почти всички свои кошери, отмъквайки над 200 килограма пчели преди началото на акациевата паша, но въпреки това се провалих, защото питите бяха неизградени, и когато в тях няма пило, нищо не задържа пчелите и те бягат.
При заселване на нуклеусите по този начин, най-голям успех има ако се използват "роеви" пчели (пчели от семейства в роево или предроево състояние) за пълнеж.
Ще имаш големи проблеми със малките нуклеуси, но ти си го знаеш.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))