Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 21 от 65 ПърваПърва ... 11192021222331 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 201 до 210 от общо 643
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Така както си ги сложил е възможно най-лошото решение особено за кошера който е отзад.

Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев
    Така както си ги сложил е възможно най-лошото решение особено за кошера който е отзад.
    Със смяна на цвета на единия, ще си спести по голяма част от главоболията.Може и да измести единия, като го место постепенно с по 20 см на вечер.Това е моето мнение, може да има и по добър вариант.

Наблюдател
    Регистриран
    16.01.2012
    124 бр.

Потребител
    Регистриран
    03.08.2012
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Кое е лошото ? Нов съм и приемам съвети всякакви

Почетен Автор
    Регистриран
    28.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от kseno
    Кое е лошото ? Нов съм и приемам съвети всякакви
    Не трябва да са едноцветни и в близост един до друг. Това иска да каже колегата.

А и аз да споделя впечатления, относно стойките. Имам такива метални с пети и също лежаха в/у плочки, но къртицата изравя под тях и кошерите се килват силно на една страна. Сега съм сложил по половин тухла на пета, като се надявам, че поради малка площ на контактуване с почвата, къртицата няма да ги подрови .
    Това всичкото е на баща ми от стойките. За мен вече изпитана и добра система за стойки е: 2 гуми 13-ки от изхвърлените пред гумаджиите, пълнят се с пръст до горе и кошера в/у тях....няма мърдане и къртици също няма...

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Най- безболезнения вариант е леко да извъртиш входовете и на двата кошера в различни посоки. Примерно предния с 10градуса на ляво, а задния с толкова на дясно. Така ще се избегне донякъде налитането на пчели от задния в предния.
    Относно гумите. Една 14 цолова е достатъчна и не е необходимо да се пълни с пръст. И 13-ките стават, но с 14-ките е по-добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Сега входовете на изток ли гледат или на север? Ако гледат на изток, могат да се обърнат на юг, т. е. кошерите да се завъртят на 70 - 90 гр., но не извднъж, а постепенно, за няколко дни, като се следи дали пчелите успяват да се преориентират. Така кошерите постепенно ще се окажат един до друг, а не един зад друг, както са в момента.
    Мисля, че няма смисъл да се пребоядисват. Може само прилетните дъски на единия в жълто или бяло, ако ти се занимава.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Потребител
    Регистриран
    03.08.2012
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
    Сега входовете на изток ли гледат или на север? Ако гледат на изток, могат да се обърнат на юг, т. е. кошерите да се завъртят на 70 - 90 гр., но не извднъж, а постепенно, за няколко дни, като се следи дали пчелите успяват да се преориентират. Така кошерите постепенно ще се окажат един до друг, а не един зад друг, както са в момента.
    Мисля, че няма смисъл да се пребоядисват. Може само прилетните дъски на единия в жълто или бяло, ако ти се занимава.
    Входовете гледат на исток .......... завъртането сега ли е по удачно да го направя или зимата когато пчелите неса много активни и за пролетта да са вече на юг ?

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Сега, защото при това разположение, ако летят на изток, при завръщането си, пчелите от № 2 могат да се опитат да налетят в № 1. За да няма проблеми, добре е кошерите да са един до друг. Когато кошерите са много и се налага да се настанят в редици, най-добре е да са шахматно разположени и боядисани в различни цветове за по-добро ориентиране на пчелите.
    Ако пък много държиш да наблюдават изгрева всяка сутрин, можеш да ги завъртиш и на 50 - 60 градуса, за да гледат на югоизток или на юг - югоизток, но да не стоят така един зад друг. Или пък както ти предложиха по-горе, просто ги завърти с по 10 градуса в различни посоки, или пък премести единия 20 - 30 см наляво, а другия 20 - 30 см надясно. След два дни, ако се налага, можеш да ги мръднеш с по още 10 - 20 см и готово. Така обаче трябва да местиш и плочките, та става малко по-сложно.
    То си е твоя работа, но мисля, че просто трябва да предприемеш нещо.
    Иначе най-удачното време за местене на кошерите е през февруари, преди да са се облетели. Тогава можеш да ги поставиш където си искаш, като задължитлно отчиташ, че пчелите помнят местоположенито на жилищата си до 12 дни, а понякога и повече. И температурата на въздуха трябва да е положителна, защото в противен случай при тръскането има опасност да се разпадне кълбото и ако не успее да се събере след това, семейството, или част от него, може да загине.
    Може и да ги знаеш тези неща, но ти ги споменавам за всеки случай, за да не се случи някой нелеп инцидент.
    Уффф, започнах да се оглеждам вече за скрита камера.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
    FVCVS CAESAR пусни една снимка на целия кошер "жълтия" в Да си покажем кошерите
    Уффф, много сложна задача ми постави, но успях да изровя една, макар и с лошо качество.

Защо ти е?
    Sam Levenson

Страница 21 от 65 ПърваПърва ... 11192021222331 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •