Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 21 от 75 ПърваПърва ... 1119202122233171 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 201 до 210 от общо 747
    Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Това го обсъждахме. Трябва да е на ПРЕДНАТА ДЯСНА ЧАСТ НА КАПАКА. За думичката "външна" не сме се сещали, но за да е видима отдалеко, явно трябва да е отвън.

Под ДЯСНА част на капака се разбира всичко, което от от средата в дясно. Тоест имаме повече от 20 сантиметра разстояние да се постави 5-6 сантиметрова табелка. С две думи - има място за повече от 1 табелки - например съществуващата, ако искате да си я запазите и новата или дори 2-те нови, ако в кошера има 2 семейства.

Под ПРЕДНА се разбира тази страна на кошера, от която е прелката.
    един теоритичен въпрос ако искаш го задай и на тези в МЗХ в по подходяща форма - идват ми на проверка застава пред кошера за да маркира марката с четеца или да препише номера ако няма четец и ако през това време някоя пчела го маркира в задника после аз ли ще съм виновен, а ако случайно и без да искам чукна с нещо кошера докато са пред прелката...? А ако е алергичен? А ако се окаже по рапично време и в период в които няма паша и пчелите охраняват прелката и кошера "по строго" от обикновено.....
    Не е ли по-удачно да е ОТЗАД минава спокойно си върши работата и заминава...

И защо да е видна отдалеко и да служи като сигнална жилетка - за по-добра ориентация на крадците? те и сега крадат като ззамяни пък и ние ще им помогнем като ги сигнализираме отдалеко с видими жълти марки то поне добре че не са светлоотразителни....
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Матеев, няма да има изброените проблими ако:
    Се ламинират с УВ фолио след печат.
    Се перфорират с малко по-голям размер дупки от винтовете с които се хващат за да имат малко толеранс за свиване и разширение. Тези карти се перфорират перфектно с обикновен перфоратор за хартия. Ако се залепват с качестврна двойно лепяща лепенка тя също ще стане буфер и няма да има проблем.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    един теоритичен въпрос ако искаш го задай и на тези в МЗХ в по подходяща форма - идват ми на проверка застава пред кошера за да маркира марката с четеца или да препише номера ако няма четец и ако през това време някоя пчела го маркира в задника после аз ли ще съм виновен, а ако случайно и без да искам чукна с нещо кошера докато са пред прелката...? А ако е алергичен? А ако се окаже по рапично време и в период в които няма паша и пчелите охраняват прелката и кошера "по строго" от обикновено.....
    Не е ли по-удачно да е ОТЗАД минава спокойно си върши работата и заминава......
    Мнения всякакви по въпроса - ДФЗ иска едно, ветеринарите друго, БАБХ - трето. Доводи има както за отпред, така и за отзад. От гледна точка на снимането на кошера, заедно с табелката, по-добре е да е отпред и предполагам това е надделяло при техните вътрешни междуведомствени спорове. Тука от БАБХ вече си имаха точно и ясно становище и едва ли ще се съобразят с нашето мение. Още повече това си е твое лично мнение. Ако го подложим на гласуване в анкета, пчеларите най-вероятно ще са разединени по въпроса. Ето аз например предпочитам отпред и ще гласувам за отпред.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    И аз винаги съм си мисли че номерата трябва да са на задната част на капака. Така и няма да пече пряко слънцето табелките, защото принципно предната част на кошера е насочена към доброто слънцегреене.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Матеев, няма да има изброените проблими ако:
    Се ламинират с УВ фолио след печат.
    Се перфорират с малко по-голям размер дупки от винтовете с които се хващат за да имат малко толеранс за свиване и разширение. Тези карти се перфорират перфектно с обикновен перфоратор за хартия. Ако се залепват с качестврна двойно лепяща лепенка тя също ще стане буфер и няма да има проблем.
    Дори и да си прав, станаха много АКО-тата ......., което означава че при пчеларите масово ще има проблеми и ще псуват производителя на тези карти. Ето няколко снимки да видиш за какво става въпрос, Представяш ли си каква огромна сила се е появила от температурните разширения, за да може да ги изскубне и огъне така жестоко:

DSC_0002.JPG

DSC_0006.JPG

DSC_0017.JPG

DSC_0005.JPG

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Дори и да си прав, станаха много АКО-тата ......., което означава че при пчеларите масово ще има проблеми и ще псуват производителя на тези карти. Ето няколко снимки да видиш за какво става въпрос, Представяш ли си каква огромна сила се е появила от температурните разширения, за да може да ги изскубне и огъне така жестоко
    Не виждам много ако. Предварително са перфорирани с перфоратор от производителя. Толкова дебели видии не вярвам някой да се опита да сложи. Всъщност все се заричам да съм по пасивен а май пак взех много да се обаждам.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    А ето и още 3 снимки, които показват какви ОГРОМНИ СИЛИ предизвиква ИЗМЯТАЩОТО СЕ ДЪРВО. На снимките има едни дървени дъсчици, които ги бях завил със 7-8 сантиметрови видии за дървените греди на стойките. И напреженията при измятане СА СКЪСАЛИ тези видии. Вероятно говорим за сили от порядъка на 1 тон - само такива сили са в състояние да скъсат една дебела видия.

DSC_0010.JPG

DSC_0012.JPG

DSC_0015.JPG

Наблюдател
    Регистриран
    25.09.2012
    Пчеларски район
    общ.Бяла
    Добре е да се иска промяна на начина на издаване на удостоверенията за регистрация на пчелините. В самото удостоверение да се изписва само капацитета на обекта, при промяна на бройката ( умрели или новосъздадени) се попълва едно уведомление до официалния или до регистрирания ветеринарен лекар със номерата, които отпадат (добре е да ги предават на лекаря) или се добавят и той ги актуализира във ВетИС. Така ще отпадне ходенето до ОДБХ за всяка промяна и 5 лв. за подмяна на удостоверението.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    А защо е задължително да са пластмасови? навремето заводските кошери имаха на капаците алуминиеви не много големи табелки с инфо на някой от капаците на баща ми още има такива табелки не са мръднали дори и печата (релеф с черно мастило) а са на по 30 години....
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Накратко аз мисля, че PVC картите НЕ СА ПОДХОДЯЩИ за табели на дървени кошери. Трябва да е нещо по-меко, нещо по-разтегателно, и точно такива бяха ушните марки, които там видях на масата. Те спокойно се навиваха на пръста ми и бяха много мекички на пипане. Мисля че бяха произведени от дебел жълт найлон или нещо подобно - не съм специалист по въпроса.

Та аз си мисля, че производителите на табели за кошери трябва да си направят някаква матрица, в която да шприцоват детайли от UV стабилизиран жълт найлон. Точно такъв беше и образеца, който ни го показаха. Съжалявам че не го снимах. Беше дебел около 1.5 mm и беше много мек. По периферията имаше 4 отвора, около които бяха заработени релефни легла за видиите. Явно този образец е правен от човек, който си разбира от работата и който отдавна е наясно с проблемите, които ние сега се опитваме да ги бистрим с вас.

Колкото до печатането на текста - вероятно се използва промишлен плюещ принтер. Такива принтери могат да печатат от 1-2 сантиметра разстояние каквото си поискаш. Управляват се от компютър и могат да се настроят така, щото да печатат последователни номера на всяка следваща етикетка.

Конвейра, който ще печата етикетките, е много прост. Представлява една лента, коато се движи със константна скорост, и на нея се поставят празните етикетки. Датчик ги засича кога минават под принтера и подава сигнал за отпечатване, като номера предварително се инкрементира (увеличава с 1) в паметта на принтера.

Тоест за да стане един човек производител на етикетки, трябва да си направи матрица, да даде на някой да му шприцова детайлите, да си купи промишлен плюещ принтер и сам да си направи за ден-два някаква примитивна поточна линия с оптичен датчик за активиране на печата.

Страница 21 от 75 ПърваПърва ... 1119202122233171 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •