Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 21 от 35 ПърваПърва ... 11192021222331 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 201 до 210 от общо 346
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от srg Виж публикацията
    Всеки источник е генератор на ток ако вътрешното му съпротивление е много по-голямо от товарното.Привеждаш съпротивлението на лампата към вторичната намотка и се вижда че то е няколко пъти по-голямо от съпротивлението на телта.
    Прав си по принцип, но въпросът е че приведеното съпротивление на лампата не е МНОГО ПО-ГОЛЯМО от това на телта, а е СЪИЗМЕРИМО с него. Ако беше много по-голямо, то тогава върху него щеше да пада основния пад на напрежение, и за телта нямаше да остане напрежение, а от там и мощност. Аз обаче вече знам, че при 3А ток и дълга тел необходимото напрежение достига до 25, че дори и до 30V при W обтелване. Това го виждам на екрана на електронния ми стабилизатор. Ти с твоите 18V по начало си с ниско напрежение за W обтелване, и ако го свалиш 5-10 пъти с лампата, какво тогава ще остане за телта?

Твоята идея за лампата е добра само в едно единствено нещо - ако на някого му се случи трансформатора да лепи много бързо, то тогава той може да намали скороста на лепене посредством мощен резистор. И ако така погледнем нещата, то лампите наистина се явяват добър заместител на мощните резистори. И ако лампата е във вторичната намотка, трябва да използва например 100W 24V крушка от камион (или 2х12V от кола), а ако е в първичната - 220V крушка с експериментално определена мощност.

Накратко - идеята ти е добра за ГРУБО РЕГУЛИРАНЕ, но тя не осигурява стабилизиращ ефект, освен ако не намериш специален нисковолтов трансформатор с преводно отношение 1:1 или 2:1 и тогава вече крушка в първичната намотка ще играе ролята на генератор на ток.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Колко съпротивление на телта смяташ. Грубо приведеното съпротивление го смятам около 20 ома. Обтелвам само хоризонтално.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не съм го мерил точно, но при W обтелване (около 90 сантиметра тел) и 3А ток стабилизирания ми изправител (в режим на генератор на ток) наистина автоматично вдига до 30V напрежение. Следователно това прави около 11 ома на метър съпротивление на телта. При хоризонтално обтелване (40 сантиметра) би трябвало съпротивлението да е 4.4 ома и за да прекараме през него 3A е необходимо напрежението да е някъде около 13V. Но това е при сегашната ми тел, а съм попадал и на други видове тел с друга дебелина или друга сплав и от там друго съпротивление, което ще даде и други сметки.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията

Твоята идея за лампата е добра само в едно единствено нещо - ако на някого му се случи трансформатора да лепи много бързо, то тогава той може да намали скороста на лепене посредством мощен резистор. И ако така погледнем нещата, то лампите наистина се явяват добър заместител на мощните резистори. И ако лампата е във вторичната намотка, трябва да използва например 100W 24V крушка от камион (или 2х12V от кола), а ако е в първичната - 220V крушка с експериментално определена мощност.

Накратко - идеята ти е добра за ГРУБО РЕГУЛИРАНЕ, но тя не осигурява стабилизиращ ефект, освен ако не намериш специален нисковолтов трансформатор с преводно отношение 1:1 или 2:1 и тогава вече крушка в първичната намотка ще играе ролята на генератор на ток.
    Е те тогава напреженията стават опасни, а и мисля че трудно ще постигна този ток. Другото педимство е че лампата светва когато има контакт с телта и е много удобно, че не се чудиш дали си дал верига или не. Освен това режима на късо съединоние не е никъкъв проблем.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Колко секунди в момента губиш за едно залепване? Става ли за 3-4 секунди или губиш повече от 10? Защото при така цитираните от тебе данни за напрежението нещо не ми се връзва закона на Ом. Да не би телта ти да е по-тънка? Мерил ли си тока? Достига ли до 3А?

Ако трансформатора ти е 100W и лампата ти е 100W, то тогава на практика ти си ограничил мощността на 50% под товар. И при максимален товар ще имаш 9V напрежение с 50W мощност. Тоест трансформатора ти би дал 5.5А ток, но само ако съпротивлението на телта ти е 1.6 ома при хоризонтално обтелване. При моята тел обаче е 4.4 ома и ако ползваш същата, то тогава тока през телта ще е 2.75 пъти по-малък (по-малко от 2А), а времето на лепене ще двойно.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    За плодникова рамка окол 10с. Зависи и от температурата на въздуха разбира се. Телта ми е обикновенна.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Че за какво ти е тогава лампа? Махни я и времето ще стане 3-4 секунди.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Става много кратко за по-малките рамки. Аз не бързам. Намам 2000 кошера . Като се забързам ще я шунтирам с едно ключе /откраднах ти идеята/.

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Колеги това зарядно за акумулатор,дали ще върши работа за лепене на основите?До сега съм работил само с пластмасово шпорче.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри SL373429.jpg‎   SL373428.jpg‎  

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    Повечето оригинални зарядни имат защита против късо, а с телта се получава такова.Пробвай ако не иска намери някой който чатка малко от ток да я махне.

Страница 21 от 35 ПърваПърва ... 11192021222331 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •