Прав си по принцип, но въпросът е че приведеното съпротивление на лампата не е МНОГО ПО-ГОЛЯМО от това на телта, а е СЪИЗМЕРИМО с него. Ако беше много по-голямо, то тогава върху него щеше да пада основния пад на напрежение, и за телта нямаше да остане напрежение, а от там и мощност. Аз обаче вече знам, че при 3А ток и дълга тел необходимото напрежение достига до 25, че дори и до 30V при W обтелване. Това го виждам на екрана на електронния ми стабилизатор. Ти с твоите 18V по начало си с ниско напрежение за W обтелване, и ако го свалиш 5-10 пъти с лампата, какво тогава ще остане за телта?
Твоята идея за лампата е добра само в едно единствено нещо - ако на някого му се случи трансформатора да лепи много бързо, то тогава той може да намали скороста на лепене посредством мощен резистор. И ако така погледнем нещата, то лампите наистина се явяват добър заместител на мощните резистори. И ако лампата е във вторичната намотка, трябва да използва например 100W 24V крушка от камион (или 2х12V от кола), а ако е в първичната - 220V крушка с експериментално определена мощност.
Накратко - идеята ти е добра за ГРУБО РЕГУЛИРАНЕ, но тя не осигурява стабилизиращ ефект, освен ако не намериш специален нисковолтов трансформатор с преводно отношение 1:1 или 2:1 и тогава вече крушка в първичната намотка ще играе ролята на генератор на ток.