Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 21 от 47 ПърваПърва ... 11192021222331 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 201 до 210 от общо 463
    Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    А ето как се движи температурата на басейна, който представлява 200 кубика вода с дълбочина около 1.80. В него в момента има акумулирани около 200 * 6 = 1200 kWh топлинна енергия, и той трябва да отдаде на въздуха поне 1000 от тях, за да замръзне.
    А ако басейна е изолиран? Или за по-лесно да кажем, че имаме резервоар с вода, който е с еднаква изолация от всички страни. Как можем да сметнем с каква скорост ще се губи температурата или по-точно каква топлинна мощност ще отдава. При изолациите се дава параметър коефициент на топлопроводност, но никъде не съм виждал как се смята или направен калкулатор.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Хайде де .
    Един въпрос към всички - Черно море е с площ 413 500 кв. км .
    Максимална дълбочина 2245 м.
    Каква енергия акумулира , при средна дълбочина 1400 метра и средна скорост на течението 1-2 м в сек .
    Преди това , пресметнете солеността в даденият район и височината на вълните .
    Приливите и отливите са от 10 сантиметра.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Дамянов да сподели как е горе ?
    Преди 2 дни ходих, но сега не знам как е времето. Имам наблюдения през последните 20 годините
    Чак един сезон назад не е. Разликата в темп е 2-5 градуса, но много зависи от посоката на вятъра, влажност и температура.
    За сметка на по-ниските температури, печеля по-продължителни паши. Имам един бивш пчелар до мен и според него този район не става
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    08.02.2014
    на въглен по обяд имаше 3 пръста сняг

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Преди 2 дни ходих, но сега не знам как е времето. Имам наблюдения през последните 20 годините
    Чак един сезон назад не е. Разликата в темп е 2-5 градуса, но много зависи от посоката на вятъра, влажност и температура.
    За сметка на по-ниските температури, печеля по-продължителни паши. Имам един бивш пчелар до мен и според него този район не става
    Освен 2-5 градуса , добави и вятъра .

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Освен 2-5 градуса , добави и вятъра .
    Варна, Изгрев, 121м - 3 градуса, 29,6 км/ч. За 10 мин 2 градуса, 16 км/ч
    Варна, Акчелар, 189м - 2,6 градуса, 14,8 км/ч. За 10 мин 2,7 градуса, 16,7 км/ч
    Осеново, 302m - 3,5 градуса, 9,3 км/ч. За 10 мин - 1,8 градуса, 24,1км/ч
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Хайде де .
    Каква енергия акумулира , при средна дълбочина 1400 метра и средна скорост на течението 1-2 м в сек ......
    Въпреки огромния обем на световните океани, реална енергия се акумулира само в повърхностните води. С увеличаване на дълбочината температурата на моретата и океаните много бързо пада и на практика 99% от обема на океана винаги е с температура между 0 и 3 градуса по Целзий. Това се дължи на полярните течения, които са с температура около 0 градуса, и които "падат" на дъното на световните океани. Докато на планетата има полярни шапки, дотогава температурата на океаните ще е около 0 градуса по Целзий.

Слънчевите лъчи вкарват в океаните милиарди гигаватчаса топлинна енергия, но тя така и си остава само в повърхностния слой от няколко десетки метра дълбочина. Ако наистина имаше начин как да стоплим океаните до около 20 градуса по Целзий, то тогава планетата щеше да има много по-мек климат и цялата суша на земята щеше да е един ЗЕМЕН РАЙ. Да, ама това няма как да се случи - явно няколко милиарда години са били недостатъчни за стопляне на океаните.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Хайде де .
    Каква енергия акумулира , при средна дълбочина 1400 метра и средна скорост на течението 1-2 м в сек .
    Преди това , пресметнете солеността в даденият район и височината на вълните .
    Приливите и отливите са от 10 сантиметра.
    Водата приема топлина от слънцето и отчасти от въздуха когато е по-топъл от нея.Така че ще се загрява само до такава дълбочина до която достига слънчевата светлина (радиация).Под тази граница,водата има постоянна температура,мисля че беше около 4 градуса.Радиационата енергия която получава нашата географска ширина е от порядъка на 170 вата на квадратен метър при мрачно време до пика от 900 вата по пладне.
    Задачата която поставяш е доста сложна и май трябва да я отнесеш към БАН.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от ivootur Виж публикацията
    Водата приема топлина от слънцето и отчасти от въздуха когато е по-топъл от нея.Така че ще се загрява само до такава дълбочина до която достига слънчевата светлина (радиация).Под тази граница,водата има постоянна температура,мисля че беше около 4 градуса.Радиационата енергия която получава нашата географска ширина е от порядъка на 170 вата на квадратен метър при мрачно време до пика от 900 вата по пладне......
    Мощноста на слънчевата радиация е 1366 W/кв.м. непосредствено над въздушната обвивка на земята, и това се нарича СОЛАРНА КОНСТАНТА. На земната повърхност падат само 1000 W/kw.m., и то само ако лъчите са перпендикулярни на нея. Когато те падат под ъгъл, те преминават през по-дебел въздушен слой, и това намалява тяхната мощност. В енергийно отношение всеки един квадратен метър земна повърхност по нашите ширини (региона на България) получава средно 6 kWh топлинна енергия в ярък слънчев летен ден, а зимно време е средно 1 kWh на ден.

Тази натрупана енергия в повърхностния еднометров слой от почвата е плод на поне двуседмично затопляне. Горе-долу толкова ще е необходимо и тази енергия да бъде отнета, ако нещата се завъртят към големи студове или към целодневна облачна покривка, възпрепятстваща достъпа на слънчевите лъчи до земната повърхност.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от ivootur Виж публикацията
    Водата приема топлина от слънцето и отчасти от въздуха когато е по-топъл от нея.Така че ще се загрява само до такава дълбочина до която достига слънчевата светлина (радиация).Под тази граница,водата има постоянна температура,мисля че беше около 4 градуса.Радиационата енергия която получава нашата географска ширина е от порядъка на 170 вата на квадратен метър при мрачно време до пика от 900 вата по пладне.
    Задачата която поставяш е доста сложна и май трябва да я отнесеш към БАН.
    ТОЧНО ! Постилащата повърхност се загрява от ПРЯКАТА СЛЪНЧЕВА РАДИАЦИЯ .
    Първо се нагрява тя . Следва -отдаване и тогава се загрява АТМОСФЕРАТА .

Страница 21 от 47 ПърваПърва ... 11192021222331 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •