Не използвай чужди цитати-защото ако е така ,надали знаеш какво е имал на изпредвид Автора му.Първоначално публикувано от pa4o
Не използвай чужди цитати-защото ако е така ,надали знаеш какво е имал на изпредвид Автора му.Първоначално публикувано от pa4o
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
Много ясно е написано,какво мисли колегата и аз подкрепям мнението му,че пчеларя е в основата на причината.
Всичко трябва да се прави толкова просто,колкото е възможно.Но не по-просто. Алберт Айнщайн
Бе то да не дойде до тебе, че и твоята кратуна бързо ще се изпразни.Първоначално публикувано от pa4o
Нима дивите пчели в хралупите не ги застигат болести?
Много от личностите от миналото и настоящито изградили пчеларството в сегашния му вид, не веднъж се е налагало да започват (почти) отначало. Ако пък са глупци онези чийто наставления следваме, напразно се хвалим с благоразумието си.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Всъщност СПК се появява първо в САЩ, а появата на програми у нас по същото време прилича по-скоро на чисто съвпадение. Отделен въпрос е, че нещата трябва да се пораздуят малко, за да има повече програми и повече субсидии. Не знам дали е съвпадение обаче появата по същото време на израелския вирус на острия паралич, разпространяван чрез акара вароа.Първоначално публикувано от Румен Димитров
А може би този вирус, както и СПК, е разработка на военните, за да се попречи на влизането на България в ЕС. :D
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
.....ааааа, не знам за военните.....в Русия съм, в Русия съм... wink;
За влизането в ЕС незнам , но дано помогне за излизането !
Иначе имате ли подмор пред прелките , повече от нормално ?
Невсичко с две бузи е лице !
При мен подмора е в рамките на нормалното, до десетина най - много.Няма разчленени трупове или кърлежи. Но синигерите пак досаждат.Прелките ми са от край до край отворени, с предпазители разбира се .След прослушването всички са ОК.
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
За СПК не всичко зависи от пчеларя, не знаем какво ГМО е рапицата, в България всеки пръска с каквото си иска,когато си иска.
Аз имам 5 кошера в селото в средата е мога да кажа че те са по слаби от другите, като почнат да си пръскат чушките и доматите, знам ли с какво ги ръсят всякак баба с каквото и дадат. А за арендаторите те поне пръскат само когато има нужда че са пари.
Болестите зависят и от колегите около нас. А при нас има доста пенсионери, не че не ги гледат хората ама са възрастни и не могат от болежки и ....
Така че не всичко зависи от нас пчеларите, ние само можем да вземем мерки превантивно да не разпостраняване заразата.
Но и не бива да се оправдаваме със случайноси, все пак много неща зависят от нас.
Понеже виждам, че се включват много мислещи колеги, искам да ви отправя предизвикателство и ви разказвам за следният случай. Кошер ДБ десет рамков. При преглед на 29,09 в кошера има плътно девет междурамия с пчели, три рамки с разновъзрастово пило (вкл. и яйца), и около 18 - 20 кг мед. При преглед на този кошер на 18,10, пчелите ги няма, по дъното няма нито една загинала пчела, медът си стои, а същото е и с пилото. За опаразитяване няма да говоря, защото пчелина е от 32 кошера Третирани в края на август , като средният брой акари беше 18 бр на кошер, за това семейство 19. Освен това от години практикувам следното подхранване от 1,09, до 15,09 давам по 2,5 л сироп на кошерите, като вместо вода използвам силна отвара от мащерка и по мои данни в шесте години, в които правя това средният брой акари се движи от 16 до 22 бр на кошер. Въпросът ми към колегите е какво може да накара пчелите да зарежат пило и мед и да изчезнат? И ви моля още веднъж не се захващайте за акара.
Не знам, колега, защо така не искаш да започваме с акара.
Това е най-логичното обяснение за изчезването на пчелите, защото пчелите изчезват точно в този период, есен - зима, след активния период за размножение на акара и прехвърлянето му върху пчелите с последващите от това допълнителни инфекции. Тоест, той би могъл да е транспортното средство на всякакъв вид инфекция.
С какво си третирал освен със сироп от мащерка? Тези бройки паднали акари могат да означават, че препаратът не е действал, а не, че не е имало акари.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))